Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Aktaş iddialı: 2020’den sonra bu kent trafik konuşmayacak

Büyükşehir Belediyesi’nin Heykel’deki tarihi binasına girmeyeli uzun zaman oldu. Dün sabah mermer eşiği aşıp ahşap döşemeye adım atarken, 1977 yılında çömez bir gazeteci olarak Belediye Meclisi toplantısı izlemek için merdivenleri koşar adım tırmandığımız günler aklımıza geldi.

Aslında…

1.-yazi-icin-buyuksehir-belediye-baskani-alinur-aktas-006.jpgBursa’da belli bir yaşın üstündekilerin tarihi belediye binası ile ilgili anıları var. Mimarisi ve özellikleri nedeniyle kentin anıt yapıları arasında yer alan tarihi belediye binasında sabah kahvesi sohbeti için Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la buluştuğumuzda kent içinden izlenim paylaştık:

 “1977’de gazeteciliğe başladığımızda kenti doğudan batıya geçen ve Transit Yol olarak adlandırılan yolun yapımı devam ediyordu. Bu yol, kente girmeyecek araçlar için düşünülmüştü, ama artık kentin en yoğun yolu. Stadyum, Altıparmak, Atatürk caddelerindeyse trafik kalmadı.”

Bunun üzerine…

Başkan Aktaş da önümüzdeki dönem için hazırladıkları projelerden küçük ipuçları vererek düşüncelerini ve yaptıklarını aktardı::

“Katlı yolların yapımına önümüzdeki yıl kesin olarak başlıyoruz. Yanı sıra, 2019’dan sonra trafik konusuna radikal olarak gireceğim.”

Mesajı net:

“2020’den sonra bu kent artık trafik sorunu diye bir şey konuşmayacak.”

Hedefi de şu:

“Bursa’yı günlük kararlarla değil, uzun vadeli planlarla ve hedeflere göre yönetmek gerekiyor. Örneğin, 2026’nın Bursa’sını şimdiden hayal edip planlamamız lazım.”

Devam etti:

“İşte bu çalışmayı yapan bir ekibimiz var. Geleceğin Bursa’sını planlıyorlar.”

Yakın döneme ilişkin olarak “Bir yandan da Bursa’yı daha güzel ve daha yaşanabilir hale getirmek istiyoruz” dedi ve şunu açıkladı:

“12 kişilik bir ekibimiz var. Bu ekipte belediye dışından da çok değerli arkadaşlarımız yer alıyor. Önümüzdeki döneme ilişkin projeler üzerinde çalışıyorlar. Yakında bunları açıklayacağız.”

Şunu da ekledi:

“2020’den sonra trafik konuşmaya gerek duymayacak, gündeminde trafik olmayacak bir Bursa için kolları sıvadık. O nedenle yeni dönem projelerimiz ulaşım-trafik ağırlıklı olacak.”

 

İpekböceği İncirli’den çıkacak

 

Başlangıç noktası, Altıparmak ve Atatürk caddelerini birbirine bağlayan Cemal Nadir Caddesi’nden Cumhuriyet Caddesi’ne giriş noktası.

Buradan hareket eden nostaljik tramvay Cumhuriyet Caddesi’ni boydan boya geçip Tatarlar Köprüsü’ne geliyor, oradan da Meydancık’tan İncirli’ye devam ediyor.

Ancak…

İncirlik etabında başladığı günden beri sıkıntı var. İşte bu nedenle, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sohbetimizde “Tramvayın Yıldırım etabını iptal edeceğim” dedi.

 

Otoparklarda özelleştirme mantığı

 

Kent merkezinde yaşanan trafik sıkışıklığında, otopark yetersizliği de önemli etken. Çünkü, araç sayısının artmasını karşılayacak otopark olmadığı için, caddeler otoparka dönüşüp daralıyor ve trafiği de etkiliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu sorunu çözmek için özelleştirme mantığı uygulayacaklarını söyledi.

İpucunu da şöyle verdi:

“İşletmelere ve kurumlara ‘Hadi gel otoparkını kendin yap’ diyeceğiz.”

 

Aktaş’ın turizm hedefi: Cami-türbe yetmez, turist konaklamalı

 

Sohbetimiz sırasında… Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bugüne kadar ilk kez yapılan bir çalışmadan söz etti:

“Alanında söz sahibi olan uluslararası bir firmaya Bursa’nın Turizm Master Planı’nı yaptırıyoruz.”

Söylediğine göre…

Firma yetkilileri Bursa’ya gelmişler ve sunum yapmışlar. O sunuma da, salı gününe kadar Bursa Valisi olan İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay katılmış.

Yani…

Bürokrat ya da danışman ağırlıklı değil, kentin karar veren mekanizması toplantıda hazır bulunarak verilen önemi göstermiş.

Aktaş önce niyeti açıkladı:

“Cami ve türbe ziyaretleriyle Bursa turizmi gelişmez. Tek bir yol var, gelen turistlerin Bursa’da geceleyip daha fazla kalmaları lazım.”

Düşüncesi şu:

“Kentin tarihi kimliğini öne çıkaracağız. Hisar Mahallesi gibi, Hanlar Bölgesi gibi özel bölgeler oluşturacağız. Buraları yaşanan mekanlar olacak.”

Şunu vurguladı:

“Yaşanan mekanlar olmazsa turisti getiremezsiniz, konaklatamazsınız. Gelip kalması için bir gerekçesi olmalı.”

Şunu da ekledi:

“Kentin sembolleri ortaya çıkarılacak. Hediyelik eşyalar da buna dahil.”

 

700. Yıl Kültür Ajansı kuruluyor

 

Bursa 1326’da Orhan Bey tarafından fethedildi ve Osmanlı’nın ilk başkenti oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bunu önemserken, daha da anlamlı hale getirmek istiyor.

Söylediği şu:

“2026 Bursa’nın fethinin 700. yıldönümü. Bunu anlamlı hale getirecek çalışmalara şimdiden başladık.”

Şu bilgiyi de verdi:

“700. Yıl Kültür Ajansı’nı kuracağız ve bu yolla 700. yılı daha etkin bir şekilde kutlayacağız.”

 

Hançerli’de en özel sergi: Bunun adı engelsiz sanat, engelsiz sergi

 

6.-yazi-icin-zeder-zihinsel-engelli-cocuklar-resim-ve-fotograf-sergisi,-hancerli-.jpgAçıkça söylemek gerekirse… Mustafa Enver Yılmaz’ı tanır ve dikkatle izleriz. Buna karşın, 15 yıldır zihinsel engelli çocuklar için çalıştığını bilmiyorduk.

Dahası…

Kısa adı ZEDER olan Zihinsel Engellileri Koruma, Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı olduğundan da haberimiz yoktu.

Ta ki…

Yıldırım’daki Hançerli Medresesi’nde zihinsel engelli çocukların çizdikleri resimlerle yaşamlarını anlatan fotoğraflar sergisini gezene kadar.

Kendisi de engelli dernek genel sekreteri Necla Özlem Çakmak, yönetim kurulu üyeleri Gürkan Kaya, Ercüment Öztekin, Filiz Güneş’le birlikte gezdiğimiz sergiden de, zihinsel engelli çocukları sinemaya, tiyatroya, tatile götüren ZEDER’den de çok etkilendik.

Serginin 17 Kasım’da Ördekli’de açılacak olmasına da sevindik.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X