Yakın geçmişe dönüp baktığımızda şunu anımsıyoruz: 1989 ve 1994 yerel seçimlerinde Bursa’nın sorunu olarak ilk sırada hava kirliliği vardı. 1994 seçiminde ilk kez ulaşım ikinci sırada yer aldı.
Sonrasında…
1999, 2004, 2009, 2014 yerel seçimlerinin acil sorunu olarak ilk sırada hep ulaşım oldu.
Bugün de…
Açılan yollara ve trafiği yoğunluk bölgelerinden kenara doğru yaymak amacıyla yapılan bulvarlara, köprülü kavşaklara karşın ulaşım sorunu yine Bursa’nın acil çözüm bekleyen sorunu olmaya devam ediyor.
İşte…
Olay Televizyonu’nda cuma akşamı yayınlanan Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi kentle birlikte büyüyen bu sorunu çözmek için yeni aşamaya geçme kararlılığında gördük.
Bu noktada…
“Dünyanın hiçbir metropolitan şehrinde trafik yer üstünden çözülmez, yerin üstü artık çok yoğun” diyen Altepe kararlılığını 2 hedefle ortaya koydu:
Bir…
“Bursa merkezde nüfusun yoğun olarak toplandığı ne kadar bölge varsa, tamamına yeraltından tüneller yaparak raylı sistemle ulaşılacak. Yani yeni metro hatlarının tamamı yeraltında olacak.”
İki…
“Yalnızca metro tünelleri de yeterli değil. O nedenle bazı bölgelerde yeraltına araçların geçecekleri tüneller yapacağız. Yani, caddeleri de metro gibi tünellerle yeraltına alacağız.”
Gerçi…
Metronun özelliği nedeniyle yeraltı tünelleri alışılmış bir yöntem, ama yeraltı caddeleri yeni bir kavram olarak karşımız çıkıyor.
Başkan Altepe o yeni hedefi açıklarken, bazı yerlerde yer yüzeyinin belli bir mesafe altından delme yöntemiyle tünellerin açılacağını, bazı yerlerdeyse aç-kapa yöntemiyle çalışılacağını söyledi.
Yeni projenin son durumu hakkında da şu bilgileri verdi:
“Halen avan projeleri hazırlıyoruz. Bunları tamamladıktan sonra bazı bölgelerdeki aç-kapa tüneller için izinler alınacak ve hemen başlayacak.”
Bursa hep kendi işini yaptı, destek almadı
Başbakan Binali Yıldırım’ın 12 Mart’taki miting sonrası Valiliği ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe söz alıp Ankara, İstanbul, İzmir metrolarının hükümet desteğiyle yapıldığını anımsattı, Yıldırım Metrosu için destek istedi. Milletvekilleri de destekledi.
O isteğin cevabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi ve Bursa raylı sisteminin hükümet desteğiyle tamamlanacağını müjdeledi.
Gelişmeyi Altepe şöyle yorumladı:
“Bugüne kadar böyle bir destek almadık, Bursa hep kendi işini yapan şehir oldu. Başbakanımızdan sonra Cumhurbaşkanımızın da söz vermesi mutlu etti.”
Dündar, Edebali, Bozbey ilk kez aynı masada buluşacaklar
Kentsel dönüşüm Bursa’nın en önemli hedefi ve vatandaşı da çok yakından ilgilendiriyor.
Nitekim…
Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer belediyeleri devreye soktukları kentsel dönüşüm projeleri ile bu konuya öncülük ederlerken Büyükşehir Belediyesi de karar alınması ve uygulamaya yönelik koordinasyon süreçlerinde etkili.
İşte…
Bursa’nın en önemli hedefi olan kentsel dönüşüm, bugüne kadar ilk kez Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç’ü aynı masada buluşturuyor.
Programı…
Kısa adıyla İMSİAD olarak bilinen İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği hazırladı.
18 Nisan Salı günü BTSO Salonu’nda gerçekleşecek Kentsel Dönüşüm Forumu hakkında bilgi vermek üzere Başkan Yardımcısı Serkan Savu ile birlikte ziyarete gelen İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır belediye başkanları, akademik odaların temsilcileri, hukukçular, üniversiteler yanında konunun finansman ayağında yer alan Denizbank Konut ve Taşıt Finansmanı Grup Müdürü Halan Varol’un da konuşmacılar arasında yer alacağını söyledi.
Sarıbal: Parlamenter sistem eksikleri giderilip devam etmeli
Referandum artık uzakta değil, hafta sonu sandıkta Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için anayasa değişikliği oylanacak.
Türkiye için yönetim değişikliği anlamına gelen oylamaya günler kala, CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal uyarılarda bulundu.
Öncelikle…
“Türkiye’nin bunca sorunu varken böyle bir anayasa değişikliğini doğru bulmuyoruz” diyen Sarıbal, yapılmak istenen değişiklikte toplumun iş ve aş sorunlarına yönelik madde yer almadığını, buna karşın kişiye yönelik düzenleme getirdiğini söyledi.
Yapılacak değişiklikle cumhurbaşkanının 80 milyonun değil, partinin cumhurbaşkanı olacağını, bu kadar yetkinin 1 kişiye verilmesini doğru bulmadıklarını, sahici bir temsiliyet olmayacağını savundu.
Parlamento çoğunluğunun Cumhurbaşkanı’nın partisinde olmaması olasılığına karşı dar bölge seçim sisteminin gündeme gelebileceğini savunan Sarıbal’ın çağrısı şu:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşaması için, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için, egemen devlet için, parlamenter sistem eksikleri giderilerek devam etmeli.”
Hemşire olarak başlayıp Direktörlüğe yükseldi, ödülü hak etti
Enerjisine, pozitif yaklaşımla sorun çözme özelliklerine, sıcacık ve doğal insan ilişkilerine hayran olunan kişiler vardır. Tanıdığımız için biliyoruz, Huriye Güdül tüm bu özelliklere, hatta fazlasına sahip.
2000 yılında İstanbul’da hemşire olarak göreve başladığı Acıbadem’de, 2005’te Arzu Karataş ile birlikte Acıbadem Bursa Hastanesi’ni kurmak için gelen ekipte yer aldı. Üstlendiği görevlerin ardından 2012’de Direktör Yardımcısı oldu. 2 ay önce de, yetişmesinde en büyük katkıya sahip olan Arzu Karataş’ın Acıbadem Bodrum Hastanesi Direktörü olarak devam etme kararıyla Acıbadem Bursa Hastanesi Direktörü oldu.
Kısacası…
Huriye Güdül sağlık yöneticiliği alanında gerçek bir başarı öyküsü yazdı ve örnek alınacak kişi oldu.
Onun bu çabaları, kısa adıyla HASVAK olarak tanınan Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı tarafından Mesleğe Hizmet Ödülü ile taçlandırıldı.
Bize göre, ödül yerini buldu.