Geçen hafta… Kamu Teknoloji Platformu açıkladı. Mobese’ler yanında, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 24 saat yayın yapan 31 canlı yayın kamerası dünyanın her yerinden izleniyor.
O nedenle de…
Bursa diğer dijital kriterlerle birlikte KTP tarafından akıllı şehir uygulamaları için model kabul ediliyor. Çünkü, güvenli ve huzurlu şehirler ortaya çıkıyor.
İşte…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bunun üzerinde önemle duruyor. Söylediği şu:
“Kurduğumuz kameralarla şehrin her köşesi 24 saat kesintisiz canlı yayınla dünyanın her yerinden izleniyor. Huzur kenti bundan oldu.”
Şuna işaret etti:
“Bu şehirde kanun dışı birinin dolaşabilmesi kolay değil. Mobese’ler yanında her yerde Büyükşehir’in kurduğu kameralar var.”
Ardından…
“Bütün kavşakları izliyoruz, yanlış park edenleri, kurala uymayanları anında görüyoruz. Nerede yanlış var, hangi kavşakta o saatte orada olmaması gereken araç var, kimler trafikte kaynak yapıyor tek tek görüyoruz” dedi ve isteğini açıkladı:
“Trafik ve ulaşım için yatırımları biz yapıyoruz, teknik altyapıları biz hazırlıyoruz. Trilyonlar, hatta katrilyonlar harcıyoruz. Kurumlara destek veriyoruz. Onun için trafiğin yönetimi de bizde olmalı.”
Şunu da ekledi:
“Dönemimizde 72 kavşak yaptık. Takibini yaptığımız kavşakların yönetimi de bizde olmalı. Belediye kadroları daha etkin hale gelmeli.”
Gerekçesi şu:
“Bir araç bir yolu ya da kavşağı kapatıyorsa ona acil müdahale etmek gerekir. Kimin aracı, neden burada diye düşünemeyiz.”
Düşüncesi de şu:
“Dünyada bu uygulamalar yürüyor, çünkü trafik yerel yönetimlerde. Bizde de trafik yetkisi yerel yönetimlere verilmeli. Çünkü hesabı biz veriyoruz.”
“Bursa’nın memuru bir şeyden çekinmez”
Trafiği yönetme yetkisinin yerel yönetimlere devrini isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin konuya yaklaşımında farklı ve çok özel bir nokta daha var.
Dediği şu:
“Bizim memurlarımız Bursa’nın memuru, herhangi bir şeyden çekinme durumu yok.”
Bakışı da şu:
“Biz görevimizi yapmadığımız zaman sokakta yürüyemeyiz. Trafiği açmadığımız, yanlış yere park eden araca müdahale etmediğimiz zaman sıkıntı yaşarız.”
Sinyalizasyonlu kavşaklardaki orta adalar kaldırılıyor!
Kent trafiğini akışkan hale getirmek için yalnızca yollar yapmak yeterli olmuyor, trafiğin tıkandığı noktalara doğru müdahale de önemli. Özellikle de kavşak uygulamaları trafiğin artmasına ve beklentilere yönelik değişebiliyor.
Nitekim…
Orhaneli Kavşağı’nda orta adanın kaldırılması başlangıçta yadırgansa bile sürücülerin alışmalarıyla trafikte rahatlatıcı etki yaptı ve yeni model oldu.
İşte…
O yeni modeli Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe açıkladı:
“Trafikte akıllı sinyalizasyon, yeşil dalga gibi uygulamaların ardından sinyalizasyonu olan kavşaklardaki orta adaları kaldırıyoruz.”
İlk Polis Okulu Kavşağı’nda denenen uygulamanın, geçiş hızının yüzde 30 artmasıyla başarılı olunca da Orhaneli Kavşağı’nda tekrarlandığını vurguladı:
“Orhaneli Kavşağı’nda geçiş hızı yüzde 40 arttı. Vatandaş eskiden beklediği sürenin yarısı kadar bekliyor.”
İlk günlerde, bir kamyonun yaptığı kaza nedeniyle 20 dakika sorun yaşandığını kaydeden Başkan Altepe, acele eden sürücülerin birbirlerinin önünü kestiklerini ifade etti ve “Kavşakta aracın arkasına girmek gerekir, önü kesilince sıkışma oluyor” dedi.
Sonra da şunu açıkladı:
“Polis Okulu’ndan sonra Orhaneli Kavşağı’nda da başarılı olunca uygulamayı yaygınlaştırma kararı aldık. Sinyalizasyonlu kavşakların tümünde ortadaki adalar kalkacak.”
Kavşak trafiğini akıllı sensörler yönetecek
Kavşaklardaki yeni düzenlemeyle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe şunu açıkladı:
“Orhaneli Kavşağı’na sensörler koyduk, trafik hangi yönden daha fazla geliyorsa oraya geçiş süresini daha fazla veriyor. Şimdi bunu kavşakların tümüne yapacağız. Kavşaklardaki trafiği akıllı sensörler yönetecek.”
Şunu da ekledi:
“Kavşaklara girişleri de seperatörlerle uzatacağız. Böylece dıştan gelenler kimsenin önünü kesemeyecek.”
Büyükşehir, Batum Çarşısı’nda her akşam iftar veriyor
Önceki yıl Yunanistan’da Batı Trakya’nın Gümülcine kentinde, geçen yıl Makedonya’nun başkenti Üsküp’te Kadir Gecesi düzenlenen iftarlara ve oralardan Kadir Gecesi yapılan mevlid yayınlarına tanık olmuştuk.
Bu yıl da…
Bursa merkez ve 17 ilçenin tamamındaki programlar yanında, planlanan özel bir iftar etkinliğini “Nerede ecdat yadigarı, evladı fatihan varsa oradayız” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe açıkladı:
“Batum Çarşısı’nın ortasında Orta Cami’nin karşısındaki 3 lokantayla anlaştık. Ramazanda her akşam bizim adımıza iftar verecekler, parasını da sponsorlar karşılayacak.”
Bu etkinliği…
Türkiye’nin Batum Konsolosluğu ile bitlikte yaptıklarını vurgulayan Altepe, ramazan boyunca Batum’da Bursa rüzgârları eseceğini, finalinse yine Kadir Gecesi mevlitle yapılacağını söyledi.
Ardından…
“Türkiye huzurlu ve güçlü olduğu zaman, Türkiye’nin keyfi yerinde olduğu zaman tüm coğrafyalar mutlu” dedi ve şunu da ekledi:
“Prizren’de top atma eksiği var, biz tamamlıyoruz. Bosna’da, Kırcaali’de ya da başka yerlerde ne eksik varsa yine biz tamamlıyoruz. Bunlar bizim için küçük, ama onlar için çok büyük adımlar.”
Büyükşehir 60 bin erzak paketi dağıtacak
Kurucu şehir olması nedeniyle Balkanlar’daki soydaşlarımıza ağabeylik yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yine Balkanlar’da sünnet ettirdiği çocuk sayısı 24 bine yaklaştı.
Ramazan süresince, merkezdeki aşevi ile birlikte 17 ilçede iftar programları hazırlayan Büyükşehir Belediyesi ayrıca, iftar yemeğine gelemeyenlerle yemeğini kendi pişirmek isteyenlere de 17 ilçede 60 bin erzak paketi dağıtacak.