Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Altıparmak-Çarşamba’da kentsel dönüşüm başlıyor!

Doğup büyüdüğümüz Ahmetpaşa Mahallesi’nde çocukluğumuz bahçeli evde geçti. Meyve ağaçları, sebze fideleri ve kümes olan bahçe keyifliydi, ama bugünün modern konut konforu yoktu. Örneğin tuvalet bahçede, mutfak bahçenin bir köşesindeki müştemilattaydı. 

Çevre evler de öyleydi. Bahçeler komşular toplanır, yaşam paylaşılırdı.

70’lı yıllarda apartman furyası tüm mahalleyi sardı. Altıparmak’ın iki katlı ahşap Bursa konaklarıyla birlikte, hemen arkasındaki mahalleler de çok kısa sürede apartman yaşamına döndü.

Bu, Bursa’nın ilk kentsel dönüşümü oldu.

Çekirge böyle gelişti, Kükürtlü böyle doğdu. Sonra Bademli ve çevresindeki villa dediğimiz müstakil evlerde yaşam başladı. Bu da ikinci dönüşüm oldu.

Son dönem rezidans dediğimiz güvenlikli sitelerle yeniden kente dönüş başladı, şimdi de apartmanlar için kentsel dönüşüm planlanıyor.

Yani, dördüncü dönüşüm yaşanıyor.

Bunları…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin birlikte düzenledikleri Kentsel Dönüşüm Forumu’ndaki moderatörlük görevimiz sırasında anlattık.

Forumda…

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu,  BTSO 18. Komite Başkanı Mehmet Atmaca, İMSİAD Başkan Yardımcısı Mustafa Andıç ve Kuruçeşme Mahallesi Muhtarı Hatice Temel konuşmacıydı.

En önemlisi…

Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer belediyeleri ilk kez kentsel dönüşümü tartışmak için bir araya geldiler.

Tanıklık ettiğimiz dönüşümleri paylaşınca, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu da günün bombasını patlattı:

“Gündemimizde Kükürtlü ve arkasından da Altıparmak-Çarşamba kentsel dönüşüm projesi var.”

Sözünü ettiği bölge…

Doğusunda Fevzi Çakmak Caddesi, batısında Stadyum Caddesi olan ve Altıparmak ile Çarşamba Pazarı olarak tanımlanan Darmstadt Caddesi arasında kalıyor.

Yakın geçmişte Bursa’nın en mutena semtleri arasında yer alan bölgede binlerce konut var. Hasanoğlu da buna dikkat çekti:

“Merinos Evleri’nin de yer aldığı bölge kentin en değerli bölgesiyken sosyal çöküntü bölgesine dönüştü. Şimdi kentin kimliğine uygun olarak planlayıp eski değerini ve yaşamı kazandırmak istiyoruz. Hazırlıklara başladık.”
 

Demiryolu altında da kentsel dönüşüm var

 

Osmangazi Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarına Soğanlı’dan başladı ve ikinci aşamaya geçti. Tarihi bölge olan Hisar içinde ve belediye binası yanındaki Kent Meydanı’nda dönüşüm devam ediyor, Demirkapı’da da başlıyor.

Yanı sıra…

Kükürtlü ve sonrasında Altıparmak-Çarşamba bölgesinde kentsel dönüşüm hazırlığına başlanırken, bir yandan Demiryolu altındaki bazı mahalleler kentsel dönüşüm kapsamına alındı.
 

Çekirge’nin kimliğiyle Kükürtlü de kentsel dönüşümde

 

1977 yılıydı… Rahmetli İsmet Tavgaç’ın başkan olduğu dönemde Bursa Belediye Meclisi’ne Çekirge Caddesi Kuzeyi İmar Planı geldi.

O yıllar…

Kaplıcalar’dan başlayıp Acemler’e kadar olan bölge zeytin bahçeleriyle kaplıydı ve belediye yönetiminin getirdiği planı iktidar partisi olarak AP Grubu destekliyordu.

Plana CHP Grubu adına itiraz eden rahmetli Rıdvan Altınkepçe’nin sözleri kulaklarımızda çınlıyor:

“Bugün Çekirge’ye giderken başımızı çevirince yemyeşil ovayı görüyoruz. Bu plandan sonra balkonlara asılan iç çamlaşırlarını göreceğiz.”

O kadar olmadı, ama Bursa’nın gelişim ve en yeni yerleşim bölgesi olarak çok hızlı bir yapılaşmayla bugünkü Kükürtlü ortaya çıktı.

İşte…

Okul yıllarında boş alanlarında top oynamaya gittiğimiz zeytinliklerin yerine yükselen binalara da Osmangazi Belediyesi kentsel dönüşüm getiriyor.

Dönüşümün nasıl olacağını da Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu açıkladı:

“Çekirge’nin kimliğine uygun, eski Bursa mimarisiyle özdeşleşen bir kentsel dönüşümle Kükürtlü’yü yenileyeceğiz.”
 

Pazar akşamı Bursa’nın bir kulağı Urfa’nın seçimindeydi 

 

Bursa’da siyasetle ilgilenenler, 2011 yılından beri Şanlıurfa’yı da yakından izliyorlar. Pazar akşamı da Bursalıların bir kulağı Urfa’daydı.

Çünkü…

Bursa’nın siyasetçisi olarak yıllarca bu kente hizmet eden Faruk Çelik 2011’de siyasi tayinle Şanlıurfa’ya gitti.

Gittiğinden beri de kendini çok sevdirdi, AK Parti oylarını yükseltti.

7 Haziran 2015 seçiminde 3 dönem kuralı nedeniyle aday olmadığında AK Parti’nin oyu 46.7’ye düştü. 1 Kasım için sahaya çıktığında yüzde 64.6’ya çıktı.

Her seçim öncesi olduğu gibi, bu referandum öncesi de son 15 günü Şanlıurfa’da geçiren Çelik yürüttüğü çalışmayla referandum sandığında yüzde 70.82 evet oya ulaştı.

Yöresel özellikler nedeniyle Şanlıurfa’da MHP çok güçlü değil. Nitekim 1 Kasım’da 2.8 oy almış. CHP’nin oyu 1 Kasım’da 2.7 olmuş. Fakat HDP etkili. O da 7 Haziran’da 38.5 olan oyunu 1 Kasım’da 28.5’e düşürmüş.

Görünen o ki…

Çelik referandumda HDP’den biraz daha oy alarak evetleri yükseltmiş.
 

Kadınların çağrısı: Kutuplaşma bitsin

 

Referandum sonuçlarıyla ilgili kurumlar ve ekonomik amaçlı sivil toplum örgütleri değerlendirmeler yapıyorlar. Bunlar arasında, kısa adı BUİKAD olan Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Başkanı İpek Yalçın’ın mesajındaki bir cümle ilgimizi çekti:

“Referandum bitti, artık siyasi söylemlerden uzak durarak kutuplaşmaya izin vermeden birlik ve beraberlik mesajları ülkemiz için çok önemli.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X