Açıkça söylemek gerekirse… İnsan çocukluğunu bildiği birinin başarısını, hele uluslararası başarısını izlerken ister istemez gururlanıyor.
Biz de…
Bursa basketbol camiasının Necmi Hoca’sı olan Necmi Ton ile siyaset ve sosyal yaşamın Handan Abla’sı olan Handan Askeran Ton’un kızları Profesör Zeynep Ton’un Amerika’da her geçen yıl daha da artan ünü ve kariyerini izlerken keyifleniyoruz, gururlanıyoruz.
Üstelik…
Zeynep Öğretmen’in başarısı öyle sıradan bir başarı değil. Voleybol bursuyla üniversitesi öğrencisi olarak gittiği Amerika’da dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Harvard Üniversitesi’nde 2002 yılında öğretmenliğe başladı.
Sonra…
2011 yılında Harvard öğrencileri onu en iyi öğretmen seçtiler. Ardından Amerika’daki üniversite eğitimi yayıncıları tarafından 40 yaş altı dünyanın en iyi 40 profesörü arasına seçildi.
Yükselen kariyeri Harvard’dan bir başka dünya üniversitesi olan ve kısa adıyla MIT olarak bilinen Boston’daki Massachusetts Institute of Technology’ye transfer olmasını getirdi.
Artık televizyon kanallarında özellikle perakende sistemi üzerine yorumlar yapıyor, Amerika’nın büyük gazetelerinde hakkında makaleler yayınlanıyor.
Son olarak…
MIT’deki sempozyuma Amerika’nın tanınmış ekonomistleri ve üniversitelerin görüşü önemsenen öğretim üyeleriyle birlikte katıldı.
Dahası…
Amerikan ekonomisi ve Amerikan vatandaşlarının kazançlarıyla ilgili sarsıcı değerlendirmeler yaparken Amerika’ya reçete yazdı.
Örneğin…
“Amerika’da milyonlarca insanın kötü işleri var. Bu kötü işler yoksulluk seviyesinde ücretler ve öngörülemeyen sorunlar sunuyor” dedi.
Konuşmasında…
Çok sayıda kötü işe karşın çok az iyi iş olduğunu vurgulayan Zeynep Hoca, kötü işlerle gelen kötü ücretler sonucu Amerika’da gelir eşitsizliğinin giderek büyüdüğünü anlattı.
Doğrusu…
Amerikan ekonomisi hakkında okuduklarımızın dışında bilgimiz yok.
Ama…
Bursa’dan çocuk yaşta gönderdiğimiz bir Profesörün aralarında Nobel ödüllü bilim adamlarının da bulunduğu dinleyiciler önünde Amerika’ya ekonomi reçetesi yazması gururumuzu okşadı.
AK Parti Siyaset Akademisi’nde pazar günü Mevlüt Çavuşoğlu var
Gerçi… Bir dönem milletvekilliği, belediye başkanlığı, ya da belediye meclisi üyeliğine giden adaylık yolu olarak görüldü, ama şu bir gerçek ki AK Parti’nin illerde organize ettiği Siyaset Akademisi her geçen yıl büyüyor.
Hem de…
Rekorlar kıran bir büyüme söz konusu.
Örneğin…
Geçmiş yıllarda 380 kişinin katılımıyla eğitim gerçekleştiğinde rekor kabul edilmişti. Oysa bu yıl Siyaset Akademisi’ne 630 kişi katıldı ve bu da AK Parti Bursa teşkilatını Türkiye birincisi yaptı.
İşte…
Böylesine ilgi gören ve ilk dersini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in verdiği AK Parti Siyaset Akademisi pazar günü de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ağırlayacak.
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki program saat 15.00’te başlayacak.
27 yıl sonra bir ilk… TEV yönetimi Bursalı bağışçılarla buluşacak
Kısa adıyla TEV olarak bilinen Türk Eğitim Vakfı Bursa Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan’ı genç ve idealist bürokrat olduğu 80’li yıllardan beri tanırız. İş ahlakı ve hizmet anlayışında hiç değişiklik olmadı, heyecanı hiç eksilmedi.
Başarılı, ama maddi olanakları kısıtlı öğrencilere burs dağıtırken adalet terazisini nasıl titiz kullandığını bilenlerdeniz.
Heyecanla geldiğinde, elinde bir de davetiye vardı.
TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ile Başkanvekili Adnan Adil İğnebekçili ve yönetim kurulu üyeleri Ali Kibar, Prof. Dr. Bahattin Bahadır Erdem, Ayşe Fatma Dilek Mutuş, Sezai Emin Taşkent, Bengü Balkır Mısırlıoğlu’nun pazartesi günü Bursa’ya geleceklerini söyledi.
Mercure Otel’de pazartesi günü saat 13.00’te 50. Yıl Umut Ziyaretleri adıyla gerçekleşecek etkinlikte TEV yönetimi Bursalı bağışçılarıyla buluşacak.
Çalışkan, 6 Aralık 1991’deki buluşmadan 27 yıl sonra bir ilk olacak buluşma için 67 bağışçı davet ettiklerini söyledi.
Oltu farkı: Tarihinde hem bağımsız devlet, hem kurtuluş savaşı var
Erzurum’un Oltu ilçesinin çok fazla bilinmeyen, ama farklı ve heyecan veren bir tarihi var.
Örneğin…
1878 Ayestafanos Anlaşması’yla Rusya’ya bırakılan Oltu, 1917 Bolşevik İhtilali’nde Ruslar çekilince Ermeni İcra Komitesi’nin eline geçmiş. 1918 yılındaysa Ermeni işgalinden kurtulmak için Oltu İslam Komitesi kurulmuş ve 25 Mart 1918’de düşman sınır dışı edilmiş.
Ardından…
Bağımsızlık ilan eden Oltu, 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmış.
İşte…
Böylesine farklı bir tarihe sahip Oltu, her 25 Mart’ta kurtuluşu kutluyor. Bu yılki kutlamalar 25 Mart Pazar günü saat 19.30’da Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Organizasyonu üstlenen Bursa Erzurum Oltulular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Akay yönetiminde yer alan MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aydın ve Şehreküstü Camii İmamı Lütfi Taşçı ile birlikte ziyaretimize geldiğinde, bu özel tarihi kutlamaya tüm Bursalıları davet etti.
Tarihi gibi derneği de farklı
Derneklerde, hele hemşeri derneklerinde yönetimler değiştiğinde rekabete dayalı kırgınlıklar olabiliyor.
Ne var ki…
Erzurum’un Oltu ilçesinin Bursa’daki hemşeri derneği olan Bursa Erzurum Oltulular Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 7 eski başkanı Abdullah Akay başkanlığındaki yönetim kurulunda yer alıyorlar.
Yani, Oltu’nun tarihi gibi derneği de farklı.