Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Araştırmanın çıkardığı sonuç: Seçmen Avrupa’dan rahatsız!

Son dönemde… Türkiye ile başta Almanya olmak üzere kimi Avrupa ülkeleri arasında giderek yükselen siyasi gerilim var. Bu gerilim, Türkiye’ye yönelik suçlamaya dönüşmesiyle görülmemiş bir boyuta ulaştı.

Buna karşılık…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümetin de bazı Avrupa ülkeleri ve yöneticilerine yönelik sert çıkışları gündem oluşturuyor.

Aslında…

Ülkeler arasında çıkarlarını ilgilendiren konularda anlaşmazlıklar olması, çıkar çatışmaları yaşanması yadırganacak bir durum değil.

Üstelik…

Bu çatışmaların iç siyasete etkisinin olmaması da kaçınılmaz.

Nitekim…

Yıllardır beklediği Avrupa Birliği üyeliğinden umudu kesen Türk seçmeninin Avrupa ile çatışmalarda artık daha farklı düşünmeye başladığı görülüyor.

Bunu da…

Her ay tekrarladığı gündem araştırmaları yoluyla toplumun nabzını tutan Ada Araştırma’nın son çalışmasından anlıyoruz.

Seçmene…

“Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaşanan siyasi gerginliklerde Cumhurbaşkanı ve hükümetin tavırlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye soran araştırmada çıkan sonuç iç siyaset açısından dikkat çekici:

Araştırmaya katılanların yüzde 62.4’ü Cumhurbaşkanı ve hükümeti doğru bulurken, yanlış bulanların oranıysa yüzde 37.6’da kalıyor.

Seçmen analizindeyse daha özel bir tablo ortaya çıkıyor:

16 Nisan referandumunda evet oyu verenlerin yüzde 92.3’ü Cumhurbaşkanı ve hükümete destek verirken, hayır oyu verenlerin de yüzde 23’ü doğru buluyor.

Yine…

Ada Araştırma elde ettiği sonucu 1 Kasım seçimi sonuçlarına göre de analiz etmiş. Ortaya çıkan şu:

AK Parti seçmeninin yüzde 91.9’u, MHP seçmeninin yüzde 58.3’ü, SP seçmeninin yüzde 41.5’i, HDP seçmeninin yüzde 27.6’sı ve CHP seçmeninin de yüzde 14.6’sı cumhurbaşkanı ve hükümeti destekleyen yaklaşımda.

Diğer partilerin desteği toplamda yüzde 72.6’ya ulaşıyor.

Yani…

Görünen o ki, Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye karşı takındığı tavır ve tepki Türk seçmen için rahatsız edici boyuta ulaşmış durumda.

Görülen o ki…

Önümüzdeki süreçte seçmenin bu eğilimi iç siyaset için de belirleyici olacak.
 

Bursa’nın desteği yüzde 64’ü aşıyor

 

Bazı Avrupa ülkeleri lider ve yöneticileriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet arasında yaşanan gerginliğe yönelik olarak Ada Araştırma’nın yaptığı son gündem araştırmasında illere göre değerlendirme de yer alıyor.

Araştırmaya göre…

“Cumhurbaşkanı ve hükümetin tavırlarını olumlu bulanlar” arasında en yüksek oran yüzde 90.2 ile Erzurum’da. Konya yüzde 85.9’la ikinci, Samsun yüzde 84.7 ile üçüncü sırada.

Bursa ise yüzde 64.3 oranla cumhurbaşkanı ve hükümete destek veriyor.
 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın rakibi kararsızlar 

 

Türkiye, 2019 sonbaharında ikinci kez cumhurbaşkanı seçimi yapacak. Seçilecek cumhurbaşkanının parlamento dışından hükümet kuracak olması bu seçimi farklı kılıyor.

Çünkü…

Adına başkanlık denmese bile cumhurbaşkanlığı sistemi tam anlamıyla başlayacak.  Siyasi partilerin şimdiden aday aramaya, ya da aday kriteri belirlemeleri bundan kaynaklanıyor.

Gerçi…

Seçim atmosferi yok ve süreç de başlamadı, ama cumhurbaşkanlığı seçimi şimdiden merak ediliyor.

İşte…

Ada Araştırma da bugünün siyasi liderlerinin adaylıklarını varsayan tabloyla 2019’daki cumhurbaşkanı seçiminden nasıl bir sonuç çıkabileceğini halka sorarak görmek istedi.

Çıkan sonuç çarpıcı:

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 45.3 oyla birinci gözüküyor. İkinci sırada yüzde 13.7 ile Kemal Kılıçdaroğlu var.

Araştırmaya göre…

Selahattin Demirtaş yüzde 7.2 ile üçüncü, Meral Akşener yüzde 6.2 ile beşinci, Devlet Bahçeli yüzde 5.1 ile altıncı sırada.

Dikkat çekense şu:

Kararsızlar yüzde 18 olarak ortaya çıkarken, yüzde 4.5’lik kitle de hiçbiri cevabı verdi.

Bu durumda…

Erdoğan’ın seçimdeki en önemli rakibi kararsızlar oluyor. Hele kararsızlar ve hiçbiri diyenlerin toplamı yüzde 22.5 gibi ciddi bir orana ulaşılıyor.

Kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan’ın alabileceği oy yüzde 58.4’e yükseliyor.
 

2019’da Erdoğan’a kimler oy verebilir

 

2019’daki cumhurbaşkanı seçimi için mevcut liderlere göre anket yapan Ada Araştırma’nın analizinde ilginç sonuçlar var.

Örneğin…

1 Kasım’da AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 86.3’ü, CHP seçmeninin yüzde 1’i, MHP seçmeninin yüzde 13.2’si, HDP seçmeninin yüzde 4.4’ü, SP seçmeninin yüzde 21.2’si Erdoğan’a oy vereceğini söyledi.

Referandumda evet oyu verenlerin yüzde 83.1’i, hayır oyu verenlerin yüzde 4.5’i Erdoğan seçmeni.

Bursa’dan da kararsızlar dağıtılmadan Erdoğan’a yüzde 47.5 oy çıkıyor.
 

Tophane’de gelenekleri yaşatan müze gibi bir dernek merkezi

 

Bu topraklar için Yörük-Türkmen kültürü gelenekleri ve  nüfusuyla ayrı bir değer anlam ifade ediyor. Bu da, sivil toplum yapılanmasına güçlü bir şekilde yansıyor.

İşte…

O güçlü yapılardan biri olan Osmangazi Yörük ve Türkmen Dernekleri Birliği üstlendiği misyonu bir adım daha ileri taşıyan adımlar attı.

Tophane’da Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin arkasındaki sokakta Vakıflar’dan kiralanan  dernek binasını yaşayan müze anlayışıyla tefriş eden Osmangazi Yörük ve Türkmen Dernekleri Birliği Başkanı Dinçer Akyel, 3 katlı yapıyı gezdirirken mutluydu.

Özellikle de şunu vurguladı:

“Yörük-Türkmen kültürüne ait eşyaları da sergilediğimiz dernek binamızda geleneklerimizi yaşatıyoruz.”

Terasta, geleneksel kıl çadır altındaki ortam için de şunu söyledi:

“Bursa’ya gelen turistlerin uğrak yeri. Türbeleri ziyaret edenler müzemizden ve terasa kurduğumuz Yörük-Türkmen geleneği olan kıl çadırdan çok etkileniyorlar.”
 

Kısa bir bayram molası

 

Değerli okurlar, her gün buluştuğumuz bu sütunlarda Kurban Bayramı süresince birlikte olamayacağız.

Bayram sonrası buluşmak dileğiyle…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X