Her yıl… Üniversitelerin açılışı yaklaşırken Kredi Yurtlar Kurumu öğrenci yurtlarıyla ilgili tartışmalar yaşanır, siyasiler de gelen talepler doğrultusunda yardımcı olmaya çalışırlar.
Geçen yıl öğrenci eylemlerine de neden olan yurt iddiaları bu yıl yaşanmıyor.
Fakat…
KYK yurtları dışındaki öğrenciler için barınma sorunu geçmişten daha fazla.
Çünkü…
Hem özel yurtların fiyatları çok attı, hem kiralık bulmak çok zorlaştı. Bulunabilen evlerin kirası da can yakıcı boyutlara geldi.
İşte…
Üniversitelerin açılışlarının yaklaştığı dönemde bu sorunu, uzun yıllardır emlak ve gayrimenkul piyasasında çalışmalarıyla tanınan Harun Tavlı ile konuştuk.
Öncelikle sahadaki durumu anımsattı:
“Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadıkları Görükle’de kiralık ev bulmak çok zorlaştı. Bulunabilen evlerin de fiyatları çok pahalı. Örneğin 1+1 evlerin aylık kirası 5 bin lira. Özel yurtların aylığı da 4-5 bin lira.”
Gerçekten de…
Aileler için yıkıcı boyuta gelen ev kiralarına karşı Tavlı’nın pratik çözüm önerisi var:
“Görükle’de Hazine’ye ait çok geniş ve boş alanlar var. Valilik öncülüğü, Büyükşehir ve Nilüfer belediyeleri ortaklığıyla bu alanlara prefabrik evlerle öğrenci kampları kurulabilir.”
Düşüncesi şu:
“İhtiyacı karşılamak için yeni yurtlar yapmaya zaman yok. Fakat prefabrik öğrenci evleri çok kolay kurulabilir, 1 ayda da hazır hale gelebilir.”
Şu örneği verdi:
“Elazığ Depremi sonrası bizzat gördüm. Yıkılan binalar yerine hemen prefabrik evler kuruldu. Bu da bir acil durum sayılır, neden olmasın.”
Bakışı şu:
“Barınma ihtiyacını karşılayacak prefabrik evlerde yaşam lüks olmayabilir, ama sorunu ortadan kaldırır, öğrenciyi de kira zulmünden kurtarır. Ayrıca ev kiralarını da aşağı çeker.”
Açıkçası…
Harun Tavlı’nın prefabrik evlerle öğrenci kampı önerisi bize de pratik çözüm geldi. Üzerinde durmakta yarar var.
Dr. Sare Davutoğlu aşure dağıtımı için geldi
Aşure… Toplumun paylaşma geleneği. Her yıl muharrem ayında aşure kazanları kaynıyor, insanlar birbirleriyle aşure paylaşıyor. Belediyeler ve sivil toplum örgütleri de aşure dağıtıyor.
Bu kapsamda…
Şehreküstü Meydanı’nda cumartesi günü Gelecek Partisi Bursa İl Başkanlığı aşure dağıtımı vardı.
Etkinliğe…
Genel Başkan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu katıldı ve kepçeyi alıp Bursalılara aşure dağıttı.
Bursa deniz kenti de olduğunu anımsadı, Balıkçılık Komisyonu kuruldu
Bursa’yı tanımlarken… Söze tarih kenti diye başlayıp; kültür, turizm, doğa, tarım, sanayi gibi unvanları ve Uludağ ile de kayak merkezini sayıyoruz.
Ne var ki…
Karacabey Yeniköy’den Gemlik Kapaklı’ya kadar 135 kilometre sahili unutuyoruz.
Gerçi…
Mevsimin kısalığından deniz-kum-güneş turizmine açılamayan sahillerden yararlanma yazlıkçılar boyutunda kalıyor, ama buralarda balıkçılık yapılıyor.
İşte…
Bursa’nın göz ardı ettiği deniz balıkçılığı alanındaki eksiği gidermek için Büyükşehir Belediyesi adım atıp Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Geliştirme Komisyonu kurdu.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oluşturulan yeni komisyonun başkanlığını Ercan Barutçuoğlu üstlenirken Selami Ekeman başkanvekili oldu. Arif Bayrak, Murat Avinç, Murat Tanrıverdi, Osman Durdu, Oğuz Hançer de üye olarak görev aldılar.
Bursa Bandosu Kars Kalesi’ni fethetti
Çocukluğumuzda… Bursa Şehir Bandosu binası Ahmetpaşa Mezarlığı yanındaydı. Sonraları yerine Emniyet Müdürlüğü yapılan bina önünde, Fevzi Çakmak Caddesi için yıkımları izlerken bando provalarını dinlerdik.
Bugün de Bursa Büyükşehir Belediyesi Bandosu en başarılı bandolar arasında.
Nitekim…
Kars’ta düzenlenen Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali’nde gündüz ve gece konserleriyle Kars Kalesi’ni fethetti.
Çalışanlar tedirgin: 100 yıllık Eski Asker Hastanesi’nde tehlike büyüyor
Binanın… 100 yıllık geçmişi var. Yaralı ve hasta askerlerin sıcak suyla tedavi edilmeleri için yapılan Çekirgedeki eski Asker Hastanesi, 2016’da Sağlık Bakanlığı’na devredildi ve İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi olarak sağlık hizmeti vermeye devam ediyor.
Ancak…
Binanın eski oluşu ve altındaki kaplıca havuzları nedeniyle sıcak sudan etkilenmesi ciddi sorun oluşturuyor.
Gerçi…
Binanın yenilenmesi söz konusu oldu, ama SİT bölgesi nedeniyle yerine aynı büyüklükte bina yapılamayacağı için kaldı.
Fakat…
Çalışanlar çok tedirgin. 18 Temmuz’da yayınladığımız mektuptan sonra gelenler de tehlikeyi gösteriyor.
Örneğin…
Elektrik tesisatının eskiliği nedeniyle her gün sistemin gittiğini, duvarların sıcak su etkisiyle döküldüğünü anlatan çalışanlar, “Büyük olay yaşanmadan” seslerinin duyulmasını istiyorlar.
Çekirge’ye yeni Aile Sağlığı Merkezi isteniyor
Sağlık siteminde… Eski adı Sağlık Ocağı olan Aile Sağlığı Merkezleri çok önemli. Hastanelerin yükünü azaltan ASM’ler için son dönemde yapılan modern binalar yapılıyor.
İşte…
Bu ASM’lerden, Çekirge’ye da isteniyor. Yamaçtaki Taşlıtarla’da bulunan Aile Sağlığı Merkezine ulaşmakta zorluk çekildiğini ifade eden Çekirgeliler, bu hizmet için üst meydan bilinen kolay ulaşılan bölgedeki kamulaştırılan bir binanın uygun olduğunu da söylüyorlar.