MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli son dönem stratejik hamlelerle siyasetin akışını belirliyor. Cumartesi günü yaptığı yerel seçimde de ittifak açıklaması siyaset gündeminin yine ilk sırasına oturdu.
Acaba bu sözleri nasıl okumak gerekiyor?
Soruya…
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman cevap verirken şuradan başladı:
“24 Haziran’daki Cumhur İttifakı gibi yerel seçimde de ittifak yapmak yasal açıdan mümkün değil. Çünkü, anayasa değişikliği gerekiyor.”
Ardından…
“Genel Başkanımız farklı bir konuya işaret ediyor” dedi ve şunu söyledi:
“Ekonomi üzerinden operasyonların henüz tamamlanmadığı dikkate alındığında, Türkiye’nin önemli ölçüde beka sorunuyla karşı karşıya olduğu görülür. Bu da Cumhur İttifakı’nın önemini hatırlatır.”
Şunu vurguladı:
“Bizim açımızdan, tüm kurul ve kurallarıyla yerleşinceye kadar Cumhur İttifakı devam edecek. Desteğimiz de devam edecek.”
Devam etti:
“Türkiye’nin bütün bu badirelerin üstesinden gelebilmesi için; 24 Haziran’da Cumhur İttifakı’yla kazanılmış sonuçları tartışmaya açabilecek bir tablonun mahalli idareler seçiminde ortaya çıkmamasının önemini ve gerekliliğini hatırlatıyor.”
Şunun altını çizdi:
“MHP olarak, dün olduğu gibi bugün de üzerimize düşen fedakarlıkları yapmaktan kaçınmayacağımıza vurgu yapıyor.”
Şuna da dikkat çekti:
“İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerin şer ittifakı eline geçmemesi için çağrı yapıyor. Yine; kayyumca yönetilen ve büyük çoğunluğu HDP’li, bir kısmı FETÖ bağlantılı 102 belediyenin başka ellere geçmemesi gerektiği mesajını veriyor.”
İşte…
Bu noktada ittifakın şekli önem kazanıyor. 24 Haziran gibi bir ittifak yasal açıdan mümkün değilken, nasıl bir yol izlenebilir?
“Elbette adaylarımızı çıkaracağız” diyen Büyükataman şöyle cevap verdi:
“Biz hassasiyetlerimizi ortaya koyduk. Yapılması gerekenlerle ilgili dün olduğu gibi gerekirse yeniden oturulur konuşulabilir.”
Şunu da ekledi:
“Yasal zemin ittifaka izin vermiyor, ama farklı bir yol geliştirilebilir. Üzerimize düşen sorumluluk varsa MHP bundan kaçmaz.”
MHP yol haritasını bu hafta belirliyor
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman bir yandan yerel seçime yönelik yeni bir yol ve yeni bir ittifak modeli mesajı verirken, diğer yandan partisinin önündeki süreci açıkladı:
“Perşembe günü Merkez Yönetim Kurulu toplantımız oldu. Pazartesi gününden itibaren de Başkanlık Divanı toplantıları başlıyor. Yeni haftayla birlikte önümüzdeki süreçte MHP’nin atacağı adımlara dair yol haritasının ne şekilde olacağı şekillenecek.”
Yerel seçim süreci başlarken DSP’den kent ve ekonomi önerileri
Yerel ve genel iktidar deneyimli partilerden DSP de 31 Mart yerel seçimi yol haritasını belirlemeye başladı.
Nitekim…
DSP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özbilge her zamanki gibi iddialı olduklarını söylerken, “Doğruları söylemeye devam edeceğiz” deyip güncel değerlendirmeler yaptı.
Yerele yönelik, “Düzensiz şehirleşme en önemli toplumsal ve ekonomik sorunlardan biri halini aldı” diye başladı ve şunları söyledi:
“Şehirlerimizde rant ekonomisiyle arsa ve konut spekülasyonu artarken, toplumu sömüren bir kesim ortaya çıktı.”
Önerileri şunlar:
“Yerel yönetimler aracılığıyla altyapıları bitirilmiş arsalar üretilmeli doğa dengesi ve çevre sağlığı gözetilmeli. İçme suyu havzaları yakınlarında imar olmamalı.”
Ekonomi önerileri de şunlar:
“Üreten ve katma değer yaratan, reel sektör odaklı büyüyecek bir ekonomik sistem oluşturulmalı. Para ve maliye politikaları arasında eşgüdüm sağlanmalı. Dışa bağımlılığın azaltılması için yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmeli. Tasarruf mutlaka sağlanmalı.”
DSP kendi adaylarıyla seçime girecek
DSP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özbilge ile sohbet ederken, partilisi Necmettin Şengül’ün açıkladığı “kendi adaylığında 9 partiyle Yıldırım İttifakı” projesine nasıl baktığını sorduk.
Genel bir değerlendirme yaptı:
“DSP Genel Merkezi 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçime beyaz güvercinli mavi bayrağı altında kendi adaylarıyla girme kararı aldı. Bursa için de aday çalışmalarına başladık.”
Bursalı gazeteci Pekin’de merdiven yarışına katıldı, 82 kat tırmandı
Bursalı genç gazeteci Sedat Aydın’la geçtiğimiz yıl resmi programla Çin’e yaptığımız 10 günlük gezi sırasında tanıştık.
Kısa adıyla CRI olarak Türkiye’de de bilinen ve televizyon kanalları da olan Çin Uluslararası Radyosu’nda editör olarak görev yapıyor. Türkiye’deki haber kanallarında yayınlanan ve Çin’deki günlük yaşam içinde Türkleri anlatan röportajları da Pekin’de yaşayan Sedat yapıyor.
Geçtiğimiz hafta…
Pekin’de gelenek haline gelen ve dikey koşu olarak bilinen en yüksek binaya merdiven tırmanışı yarışmacıları arasında Sedat Aydın da vardı.
330 metre yüksekliğindeki 82 katlı binanın 2 bin 041 basamağını tırmanan Sedat dereceye giremese de yarışı bitirmeyi başardı ve finiş gördü.
Dünyanın bir ucundaki hemşeri meslektaşımızı binlerce kilometre uzaktan kutluyoruz.