Deprem İstanbul’da oldu, ama biz de sallanınca yüreğimiz ağzımıza geldi. Gerçi daha geçen hafta sallanmamıza karşın hiç aldırmayıp günlük hayata hemen dönmüştük, fakat bu kez depremin şiddetli olması korkuyu arttırdı.
Kuşku yok ki…
Televizyonların iki gündür başka hiçbir konuyla ilgilenmeden deprem yayını yapmaları da, depremin İstanbul’da olmasından kaynaklanıyor. Başka bir bölgede deprem olsaydı, birkaç haber bültenine konu olur ve unutulur giderdi.
Aslında…
Depremin gündemde kalması, ya da tutulması çok da kötü değil. Hem korkuyu iyice algılamamızı, hem de yapılması gerekenleri ayrıntılı şekilde anımsayıp tartışmamızı sağlıyor.
Örneğin…
Bir yandan zemini, binaları ve teknik koşulları konuşurken, bir yandan da kentlerin depreme ne kadar hazır olduğunu sorgulamak gerekiyor.
Bunu da…
Deprem durumunda toplanma alanlarından hastanelere, kurtarma birimleri ve güvenlik alanlarına kadar kritik bölgelere ulaşımın açık kalmasının önemine dikkat çeken İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl çok çarpıcı üç rakamla gündeme getirdi.
Bir…
“Genişliği 6 metreye kadar olan yolların yıkıcı bir depremde kapanma olasılığı yüzde 98’dir.”
İki…
“7 ile 15 metre arasında genişliğe sahip yolların depremde kapanma olasılığı yüzde 11’dir.
Üç…
“16 metreden daha geniş olan yolların deprem anında binaların yıkılması nedeniyle kapanma olasılığı yalnızca yüzde 0.3’tür.”
Şuna da dikkat çekti:
“Olası bir afet durumunda tahliye koridoru için acil ulaşım yolları belirlenmeli ve bu yollar toplanma alanları, parklar, açık alanlar, sağlık kurumları, havaalanı, çadır alanlarına hızlı ulaşım sağlamalı.”
Kaygısı da şu:
“Bursa’mızda özellikle Yıldırım ve Osmangazi çarpık yapılaşma sonucu yol ve toplanma merkezleri yönünden sıkıntılı. Kentin ana caddeleri olan İzmir, Ankara ve Mudanya yolları başta olmak üzere, yol geçişleri kadar köprü ve üstgeçitler de önem taşıyor.”
Yolun kapanmaması için genişliği ne olmalı?
Televizyonlarda bilim adamları, jeologlar depremi fay hatları üzerinden tartışıyorlar. Kuşkusuz her bilgi çok önemli. Fakat kentlerin ayakta kalmaları için planlama çok önemli.
Nitekim…
İMO Ulaşım Komisyonu ve Bursa Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu Başkanı olan İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl şu örneği verdi:
“Kobe depremi gösterdi ki, bir binanın yıkılması halinde araç geçebilmesini sağlayacak 3 metrelik genişlik için yolun en az 11-12 metre olması gerekir.”
Bizdeki sıkıntı işte bu.
Bursa Teknik Üniversitesi, 2 fakültesine öğretim üyesi yetiştiriyor
Haberi… Sözcü gazetesinde okuduk. Sayıştay raporuna dayandırılan haberde, Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde açılan İletişim ve Denizcilik fakültelerinde, kuruldukları 2010 yılından beri öğrenci olmadığı, bu nedenle de fiilen eğitime başlanamadığı yer alıyordu.
Öğrencisiz fakülte konusu ilgimizi çekince Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’i arayıp işin aslını sorduk.
Şunu söyledi:
“Sözü edilen iki fakültemiz 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla açıldı. YÖK istihdam edecek eleman bulamadığı fakülteler için öğretim üyesi yetiştirmek üzere programlar hazırlıyor.”
Şunun altını çizdi:
“Yurt dışında eğitim sağlayan programlar 6-7 yılı bulabiliyor.”
Sonra da şu bilgiyi verdi:
“İletişim ve Denizcilik fakülteleri için İngiltere’de eğitim alan arkadaşlar dönüyorlar. Denizcilik Fakültesi’nde 2, İletişim’de 1 kişi programını tamamlayıp geldi.”
Uludağ Üniversitesi’ni Kalın açacak
Bursa Uludağ Üniversitesi yeni eğitim ve öğretim yılını 30 Eylül Pazartesi günü törenle açıyor.
Görükle Kampusu’ndaki prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde saat 09.30’da gerçekleştirilecek törene, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katılacak.
Akademik alanda karşılık bulan çok sayıda araştırmanın ve makalenin sahibi olan İbrahim Kalın, açılış töreni yanı sıra, yeni eğitim yılının ilk dersini de verecek.
Yörük Türkmen Birliği kongre yaptı: Oybirliğiyle İrfan Tatlıoğlu
Kuruluş kararının alındığı 8 Şubat 2015 günü Orhaneli’ndeki toplantıya katıldık, hatta panel konuğu olduk.
60 ilden gelen Yörük ve Türkmen Dernekleri temsilcileri o gün Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği kuruluş kararını alırken, İrfan Tatlıoğlu’nu da oybirliğiyle genel başkan seçmişti.
İlk karardan bu yana 4.5 yıl geçti.
Merkezi Bursa’da bulunan Birlik’in İstanbul, Ankara, Konya, Manisa, Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van-Erciş, Mardin illerindeki delegelerin katılımıyla yapılan ikinci genel kurulunda İrfan Tatlıoğlu oybirliğiyle yeniden genel başkan seçildi.
Mesajını da şöyle verdi:
“Bu yol hak yoludur, davamız bellidir. Devletimize, milletimize, vatanımıza ve bayrağımıza sahip çıkmak. Yörük ve Türkmenler bu devletin mayasıdır, birleştirici unsurudur.”
Semih Pala mezarı başında anıldı
Zaman su gibi akıp geçiyor… Her platformda Bursa için düşünen ve üreten Semih Pala, ilk kez gittiği tatilden dönüşte geçirdiği trafik kazasıyla yaşama veda etti.
2009’dan itibaren Bursa Kent Konseyi Başkanı olarak önemli işlere imza atan Pala, ölümünün dördüncü yılında Bursa Kent Konseyi Çekirge Grubu tarafından Emirsultan’daki mezarı başında anıldı.
Anmaya…
Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’la birlikte çok sayıda dostu katıldı.