Bursa’nın yakından tanıdığı Berat Tunakan müteahhitlik, turizm işletmeciliği ve besicilik gibi iş alanlarının yanı sıra, Litvanya Bursa Fahri Konsolosu olarak da görev yapıyor.
Bu kapsamda…
Türkiye’yi ziyaret eden Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite’nin tüm programına ve görüşmelerine resmi heyet içinde yer alarak katıldı.
Bu kapsamda…
Ankara’da, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yapımı yeni tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki akşam yemeğinde de bulundu. Böylece herkesin merak ettiği sarayı içine girerek gözlemleme fırsatı buldu.
Büyük salondaki yemeğin ardından, arka planda gece Ankara manzarasının yer aldığı terasa çıkıldı ve burada iki cumhurbaşkanı birbirlerine armağanlar verdiler.
İşte…
Tüm bu tören ve protokol içinde yer alan Berat Tunakan’ı dün arayıp yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili izlenimlerini sorduk.
Önce…
Kendisinin de aralarında bulunduğu, Türkiye’de görev yapan yabancı misyon tarafından New Presidential Palace, yani Yeni Başkanlık Sarayı adıyla anıldığını söyledi ve devam etti:
“Yeni Başkanlık Sarayı çok geniş bir alanı kaplıyor ve çok etkileyici. Ben devletin büyüklüğünü gösterdiğini kabul edenlerdenim.”
Şunu vurguladı:
“Yabancı devlet adamlarının saraya geldiklerinde etkilendiklerine ben de tanık oldum. Litvanya Cumhurbaşkanı Sayın Dalia Grybauskaite ve beraberinde gelen heyetteki konuklarımız da etkilendiklerini gizlemediler.”
Yorumu şu:
“Bir inşaatçı olarak gözlem yaptım. Saray büyük ve görkemli. O nedenle etkiliyor. Ama görkemi görmemişlikten değil, kalitesinden etkiliyor.”
Şunu ekledi:
“Yani, malzemesiyle değil, büyüklüğü ve sadeliğiyle şaşaalı.”
Bakışı şu:
“Özellikle Arap ülkelerinden yansıyan saray görüntüleri vardır. Onlara kesinlikle benzemiyor. Sade, ama gösterişli bir saray gördüm.”
Şu bilgiyi de paylaştı:
“Başkanlık Sarayı’nda mermer ve ahşap ağırlıklı bir dekorasyon var. Beni etkileyen de zaten bu oldu. Görgüsüzlük yok, aksine kalite ve sadelik var.”
Şunu da ekledi:
“Açıkça söylemek gerekirse, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı çok merak ediyordum. Gittim, gördüm ve iyi ki yapılmış dedim. Devletimize yakıştı.”
Bu arada…
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite’nin temasları dün İstanbul’da katıldığı ekonomik forumla sona erdi. Litvanya’nın Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan da ülkesine dönmeden önce Özdilek havluları armağan etti.
TCDD Gemlik Treni için ilk adımı Dereçavuş’tan attı
Gerçi… 2 yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan Yenişehir-Bilecik etabı heyelana takıldığı için hızlı tren rotasını Yenişehir-İnegöl-Mezitler güzergahından Bozüyük’e çevirdiğinden Yenişehir’den sonrası ile ilgili net bir şey yok.
Fakat…
Bir yandan Mezitler’de alternatif arayan TCDD, diğer yandan sözü verilen demiryolu projeleri üzerinde çalışıyor.
Örneğin…
Bursa İstasyonu’nun yapılacağı Balat’la Gemlik arasında inşa edilecek Gemlik Treni startı verildi. İlk adım da, Dereçavuş’taki arazilerde ölçüme başlanarak atıldı.
Projeye göre…
Yenişehir-Bursa etabının sona erdiği Bursa İstasyonu için Balat’a gelecek olan tren, son noktanın biraz gerisindeki Dereçavuş’tan Gemlik’e yönelecek.
Bir anlamda…
Yunuseli Havaalanı’ndan Gündoğdu ve Kurşunlu’ya giden yol üstündeki Dereçavuş, yeni projede Bursa-Yenişehir hattıyla Bursa-Gemlik hattının kavşak noktası olacak.
Çalışmaları duyunca…
Dereçavuş Muhtarı ve Osmangazi Ziraat Odası Başkanvekili Hakan Ekim’le konuştuk. Şunları söyledi:
“Bursa’ya tren gelmesinden elbette mutluyuz. Fakat hızlı trenden sonra Gemlik treni de bizim topraklardan geçecek. Yani tarla ve bahçelerimiz demiryoluna gidiyor. Buna üzgünüz.”
Çiftçilerin duygularını ise şöyle aktardı:
“Bursa Ovası, Türkiye’nin en verimli toprakları. Bu gidişle ekilecek toprak kalmayacak. O nedenle çiftçilerimiz tedirgin.”
Bir araya gelince bir şeylerin başarıldığını gösterdiler
Ziyarete geldiklerinde… Kısa adıyla Arsiyad olarak bilinen Artvinli Sanayici İşadamları Yönetici Serbest Meslek Mensupları Derneği’nin kuruluşunu anımsadık.
2003 yılında Dr. Nazım Serhatlı öncülüğünde kurulan Arsiyad, hemşeri grupları arasındaki ilk sanayici ve işadamları derneği oldu.
Kendilerini Bursalı kabul ediyorlar, ancak köklerinin olduğu Artvin’in kültür ve geleneklerini de yaşatmak istiyorlardı.
Nitekim..
Yönetim kurulu üyelerinden Gürsel Durmuş, Serpil Yıldız, Hüsnü Hakan Özen, Hüseyin Özçelik’le birlikte ziyaretimize gelen Arsiyad Başkanı Hüseyin Ertaş mütevazı bir yaklaşımla şunu söyledi:
“Bir araya gelebildiğimizde bir şeyler yapabildiğimizi herkese gösterdik.”
Böyle söylemesinin nedeni ise, tamamladıkları Kafkasör projesi.
Yani…
Artvin’in ünlü Kafkasör Yaylası’nda üyelerin devremülk sistemiyle kalabilmeleri için yaptıkları 32 evlik projeyi tamamlamanın gururunu yaşıyorlar.