Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Berna Hoca araştırdı: 470 yıllık işçi sınıfı ve Osmanlı işi sendika

Köşe Yazısını Dinle

Geçen hafta… Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman’a yaptığımız ziyarette, Anadolu topraklarında yapılan dünyanın ilk toplu sözleşmesinin 255. yılı kutlamasına da tanıklık etmiştik.

Açıkçası…

Batı’da olsa dünya genelinde özel gün kutlaması kapsamına girecek bir konu, Anadolu topraklarında gerçekleşince hak ettiği değere ne yazık ki ulaşamadı.

Bununla birlikte…

İşin bir de Osmanlı’da işçi sınıfı ve sendikacılık boyutu var.

Onu da…

Araştırmacı-Yazar Berna Çaçan Ongun araştırmasıyla tamamladı.

Şu nokta dikkat çekici:

“Osmanlı yerli halkın ücret karşılığı bir işverene bağımlı çalışmasına soğuk bakıyordu. Devletin tarımsal üretime verdiği önem de erken dönem Osmanlı toplumunda işçi sınıfının doğuşunu geciktirdi.”

Yaptırımı da söyledi:

“Tarlalarını terk edip şehre gidenler artınca, ziraat gelirlerinin azalacağından endişe eden devletin engelleme politikası uygulaması da dönemin fikri yapısını anlatıyor.”

Şu bilgiyi verdi:

“1550-1557 arası inşa edilen Süleymaniye Camii ve imaretinde çalışanların yarısından fazlası ücretli çalışan. Bunlar da Osmanlı’nın ilk ücretli işçileri.”

Devam etti:

“1839’da Tanzimat reformuyla fabrikalar kuruldu. Devlet eliyle açılan bu fabrikalara daha sonra özel teşebbüs eklendi ve sonuçta işçi çalıştıran üretim birimleri artmaya başladı.”

Ardından…

İşçi oluşumu sonrası Osmanlı’da sendikalaşmanın temelleri 1908’de atılırken, “yerel halkın ve devletin işçi olma ve örgütlenmeye olumsuz yaklaştığını” anımsatıp şunu söyledi:

“İşçi sınıfının ortaya çıkmasıyla devlet sendikalaşma fikrine yavaş yavaş kapılarını açınca Osmanlı’da ilk sendika faaliyetleri ‘cemiyet’ adı altında yardım kuruluşu görünümüyle başladı. Tam bir sendikal faaliyet olmasa da, ilk örnekler olmaları önemli.”

Bu süreçte…

Dokumacılık kenti Bursa’nın da, işçi-işveren ilişkilerinin gelişiminde büyük payı var.

 

Osmanlı’nın sınıf yapısı sendikaya uymadı

Araştırmacı-Yazar Berna Çaçan Ongun araştırmasında Osmanlı’da sendikacılığın yavaş gelişme nedenini de inceledi.

Aktardığı şu:

“Sendikal oluşumda sınıf bilinci önemli. Ancak Osmanlı’da sınıf yapısı uyumlu dayanışma içindeydi ve ayrışmalara imkân vermiyordu. Batı’daki gibi sınıf çatışmalarının yaşanmadığı temele dayanmıştı. Diğer faktörlerle birlikte bunlar sendikal hakların gelişiminde engelleyici oldu.”

 

BTÜ’nün tercih çağrısı: Mezuniyet sonrası ilk ayda istihdam yüzde 70

Şimdilerde… Üniversite sınavına giren öğrenciler için tercih zamanı. O nedenle üniversiteler öğrencilere çağrı yapıp buluşma programları düzenliyorlar.

Bu kapsamda…

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in çağrısı dikkatimizi çekti.

Diyor ki:

“Pandemi sürecinde uzaktan eğitim tecrübemizle aday öğrencilerimize yardımcı olmak için 4-18 Ağustos tarihleri arasında BTÜ Çevrimiçi Tanıtım Günleri programı oluşturduk. Dileyen aday öğrenci ve velilerimiz 10-12 Ağustos tarihlerinde Mimar Sinan Yerleşkemizde akademisyenlerimizle birebir görüşmeler de yapabilir.”

Kısacası…

Öğrencilere, “tercihten önce gelin görün” çağrısı yapan Rektör. Prof. Dr. Karademir’in dikkat çektiği de şu:

“İşletmede Mesleki Eğitim programımız sonucu, mezuniyet sonrası ilk ayda istihdam oranı yüzde 70’in üzerinde.”

 

Uludağ duyurdu: Eğitim yüz yüze

Üniversiteler… Bir yandan tercih öncesi öğrencilere çağrı yaparken, bir yandan da yeni eğitim yılı planlaması yapıyorlar.

Bu noktada…

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin, bir anlamda öncü olarak aldığı kararı Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz açıkladı:

“YÖK tarafından aksi bir karar alınmadığı takdirde üniversitemizde 2021-2022 eğitim-öğretim yılı 1 Ekim 2021 tarihinde yüz yüze olarak başlayacak.”

 

Yananların yerine yeni ormanlar yeşermesi için 6 bin fidan dikecekler

Geçen ay… Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü’nde bayrak değişimi oldu ve Ferahi Arpaç Öztimur dönemi başladı.

Bursa iletişim dünyasının önemli isimlerinden olan Öztimur, devir-teslim sonrası eşi Murat Öztimur’la Anıtkabir’e gitti. İlk faaliyetini de orman yangınları mağdurlarına Rotary yardımı göndererek yaptı.

Yardımların da Nilüfer Kent Konseyi aracılığıyla yangın bölgesine ulaşmasını sağladı.

Sohbet ederken…

Orman yangınlarının oluşturduğu duyarlılığa dikkat çekip Bursa’da yapacakları hakkında bilgi verdi:

“Ovanın Gündoğdu yamaçlarıyla buluştuğu yerdeki Ahmetbey Köyü’nde Ege Orman Vakfı’nın tahsis ettiği alanda 6 bin fidan dikeceğiz. Projemize Almanya’daki kardeş kulübümüz Willdpark Stuttgart da destek verecek.”

Anlaşılan…

Akdeniz ve Ege’de yanan ormanlara karşı Bursa’dan güçlü bir mesaj verilecek.

 

Alevlerle savaşanlara haksızlık etmeyelim

Toplum olarak… En iyi siyaset biliyor, hükümetler devirip hükümetler kuruyoruz. Futbolda hepimiz teknik direktörüz. Depremde jeolog, sellerde meteoroloji uzmanıyız.

Antalya ve Muğla başta, ülkemizin yaşadığı orman yangınları sürecinde de hem ormancı, hem orman yangıını söndürme uzmanı olduk.

Bunları yaparken…

Alevlerin içine kahramancı dalıp canları kurtaran, ateşleri söndürenlere teşekkürü unuttuk.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X