Hey gidi hey… Daha 90’lı yılların başlarına kadar kış tatili ya da kar turizmi denildiğinde, kayak söz konusu olduğunda Türkiye’nin aklına Uludağ gelirdi.
O yıllarda…
İsviçre’nin dünyaca ünlü Alp Dağları’ndaki kayak merkezlerine benzetilen Uludağ için Türkiye’nin Alpleri denirdi. Özellikle kış tatili dönemlerinde İstanbul’daki sanat ve iş dünyası başta olmak üzere siyaset ve bürokrasinin üst yönetimi Uludağ’a adeta koşar, yer bulmak sorun olurdu.
Gazetelerin magazin servisleri Uludağ’da daimi muhabir bulundururdu.
Yaz aylarında da futbol kulüpleri kondisyon çalışmaları için yaz kamplarını Uludağ’da yapar, çadır turizmi ile her mevsim canlılık yaşanırdı.
Ne yazık ki…
Hep böyle gideceğini düşündük ve kent olarak Uludağ’ın kıymetini bilemedik. Uludağ planı olmadan, kayak pistlerinin önünü kesercesine yeni oteller yapıldı.
Yeni kayak merkezlerinin devreye girdiği fark edilemedi, belki umursanmadı. Kabul etmek gerekir ki, Uludağ’daki fiyat anlayışı da ilginin başka yerlere kaymasında etkili oldu.
Buna…
O yeni kayak merkezlerine İstanbul’dan havayolu ulaşımı kolaylığı eklenince, karadan gidilen Uludağ giderek cazibesini yitirdi.
Şimdilerde, biraz geç kalınmış olmakla birlikte Uludağ’ı kontrolsüzlükten kurtarıp eski itibarını yeniden kazandırmak için önemli çalışmalar yapılıyor.
İlk adımı da…
Yerel seçimler öncesi Bursa’daki mitinginde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan attı ve Uludağ Alan Başkanlığı kurulacağını açıkladı. Bursa Valisi Yakup Canbolat da kolları sıvayıp yeni modelin Kanun Taslağı’nı hazırladı.
Başından beri sürecin hep içinde yer alan geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da takibini üstlendi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hem Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la koordinasyonu sağladı.
Son görüşmeleri de…
Yerli otomobil tanıtım töreninde yaptı v gelinen noktayı şöyle açıkladı:
“Uludağ Alan Yönetimi Başkanlığı Kanun Taslağı üzerinde Bakan Yardımcılarımız bizlerle koordineli şekilde çalışıyorlar. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelecek ve Uludağ’a özel bir yönetim ortaya çıkacak.”
Hedefi de ekledi:
“Uludağ karmaşa ve çok başlılıktan kurtulup itibarlı günlere dönecek.”
Uludağ’da kararları ‘uzmanlar’ verecek
Kanun taslağına göre… Bursa Valisi başkanlığındaki Uludağ Alan Yönetimi Başkanlığı bünyesinde uzmanların yer alacağı bir komisyon kurulacak.
Buna göre…
Mimarlık, şehir planlama, arkeoloji, jeoloji, orman, çevre ve inşaat mühendisliği ile hukuk alanlarında Bakanlık tarafından belirlenecek en az 10 uzman kurulda bulunacak.
Ayrıca…
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce birer uzman görevlendirilecek. Büyükşehir Belediyesi de komisyona uzman üye verecek.
İşte yerli otomobil fabrikasının yeri: İlk inceleme milletvekillerinden
Yeri… Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Son dönemde Türk toplumunu en çok heyecanlandıran ve gururlandıran yerli ve akıllı otomobil projesinde fabrika Gemlik’teki Askeri Hara’nın arazisine yapılacak.
Hara’nın 4 milyon metrekarelik arazisinin 1 milyon metrekaresinde Gemlikli yerli otomobilin üretilecek olması Bursa için de prestijli bir seçim.
Kulağımıza gelenlere göre…
Ankara projenin hızlı ilerlemesi ve hedeflenen sürelerde üretime geçilebilmesi için kararlı.
Nitekim…
Elektrikli sistem ve akıllı araç teknolojisiyle üretilecek yerli otomobilin fabrika yeriyle ilgili ilk inceleme dün gerçekleşti.
Bursa Valisi Yakup Canbolat ile birlikte AK Parti Bursa milletvekilleri olarak geçmiş dönem İçişleri Bakanı Efkan Ala, Refik Özen, Emine Yavuz Gözgeç ve Zafer Işık’la AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman araziye gidip Askeri Hara Komutanlığı’ndan bilgi aldılar.
Böylece, fabrika için ilk adım atıldı.
AK Parti Bursa 2020 hedeflerini konuşuyor
Toplantıyı… AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman organize etti. Büyükşehir tarihi binasındaki toplantıya, aralarında eski bakanlar Hakan Çavuşoğlu ve Efkan Ala’nın da bulunduğu AK Parti Bursa milletvekilleri katıldı.
Evsahibi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile merkezdeki 2 büyük ilçe Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz hazır bulundular.
Toplantıda…
Öncelikle 2019 değerlendirmesi yapılırken 2020’de Bursa hedefleri ele alındı.
Nijer’de Bursalı bir sağlık gönüllüsü: Afrika’nın çölüne şifa götürdü
İlk olarak… Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı adına hastane kurma çalışmalarına katılmak için 2012 yılında Nijer’e giden sağlık ekibi içinde yer aldı. Çölün ortasında, sağlık hizmeti tanımayan yoksul Afrika inansıyla öyle tanıştı.
Dahası…
Nijer’le ve çöl ortasındaki zor yaşamla gönül köprüsü de o zaman kuruldu.
Bursa Şehir Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Nesrin Demirkan yıllar sonra yeniden Afrika çöllerinde ve Nijer’in yoksul insanlarıyla bir arada.
Bu kez…
Kısa adı TİKA olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Başhemşireliğini üstlendiği Sağlık Gönüllüleri Derneği ile birlikte Nijer’de bulunuyor.
Sağlık taramaları yapıyor, cerrahi müdahalelere katılıyor. Bursa’dan gidip Afrika çölünde yoksul insanlara şifa dağıtıyor.
Özellikle…
Kadınlar ve çocuklara yönelik çalışırken Afrika’nın sıcak insanlarının içten coşkusuyla karşılaşmanın da huzurunu yaşıyor.
Sanata adanmış ömür: Erdinç Çelikkol’a saygı
70’li yıllarda… Yeşil’deki Bursa Türk Musikisi Derneği’ne uğrar, Erdinç Çelikkol’un Türk Sanat Müziği çalışmalarında ruhumuzu dinlendirirdik.
Büyük Usta’nın belediye binası altındaki dükkanı da uğrak yerimizdi.
Unutulmaz bestelere imza atan Erdinç Çelikkol beyefendi kişiliğiyle müziğe hizmet etti ve mütevazı bir yaşam sürdü.
7 Ocak Salı gecesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından Erdinç Çelikkol için özel bir program düzenlendi. Merinos AKKM Osmangazi Salonu’nda Erdinç Çelikkol şarkılarını Ahmet Özhan seslendirecek.