Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Boyahaneler Badırga`da toplanıyor, Demirtaş`ta santrala gerek var mı?

Aslında… Soruyu kısa adı DOSABSİAD olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği`nin kurucu başkanı olan Mustafa Barutçuoğlugündeme getirdi.
Barutçuoğlu, 18 Eylül Perşembe günü bu sütunlardan aktardığımız ve Demirtaş`ta termik santral kurulmasının yanlış olduğunu söylediği değerlendirmesinde bir başka gelişmeyi anımsattı:
“Buhar üretmek için Demirtaş’a termik santral kurmaya gerek yok. Çünkü boyahaneler için yeni bir organize sanayi bölgesi kuruluyor ve tüm boyahaneler oraya taşınacak. Onlar taşındığında bu santral ne olacak?”
Konu şu açıdan önemli:
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi`ne kurulmak istenen termik santral ucuz elektrikten çok, DOSAB`daki boyahanelerin buhar ihtiyacı için isteniyor.
Bu noktada…
Çevresel etki ve zararları yanında, termik santralda kullanılacak kömürün Dursunbey`den kamyonlarla getirilmesi, çıkacak küllerin yine Dursunbey`e taşınıp ve depolanması maliyetleri ucuz elektrik hayalini suya düşürüyor.
 
 
 
Şu bir gerçek ki…
Termik santrallar kömür havzasında kurulduğunda maliyet açısından verimli oluyorlar. Demirtaş gibi taşıma kömürleyapıldığında hiç de rantabl değiller.
Dahası…
Elektrik için kentin göbeği sayılabilecek yere termik santral gerekmiyor. Çok uzakta, ama kömür havzasında yapılacak santralda üretilecek elektrik enterkonnekte sistemle buraya taşınabilir.
O nedenle…
DOSAB gibi kentle birleşip bütünleşmiş bir OSB`ye termik santral ısrarı hem çevresel etkileri nedeniyle halkı tedirgin edip tepkilere neden oluyor, hem de maliyeti arttığı için ucuz elektrik hedefiyle örtüşmüyor.
Bununla birlikte…
Demirtaş`ta buhar amaçlı santral da yakın süreçte atıl kalacağı için hiç de uygun yatırım değil.
Çünkü…
Bursa`da planlaması yapılan, hatta arazisi üzerinde çalışmaları tamamlanan yeni bir ihtisas organize sanayi bölgesivar.
Bu bölge…
İzmir Yolu üstünde, Deri Organize Sanayi Bölgesi`nin hemen yakınındaki Badırga`da Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi adıyla oluşturuldu.
Yaklaşık 204 hektar alan üzerine planlanan ve altyapı ihalesi bile yapılan TOSAB`ın 2015 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Bölge faaliyete geçtiğinde, başta Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere kentin değişik yerlerinde bulunan vekirletici sanayi kabul edilen boyahanelerin buraya toplanmasını amaçlıyor.
Üstelik…
TOSAB yakında Badırga`da faaliyete geçtiğinde kentin herhangi bir yerinde boyahaneye izin verilmeyecek ve kirletici sanayinin tümü altyapısı tamamlanmış bu ihtisas sanayi bölgesinde olacak.
İşte…
Barutçuoğlu`nun uyarısı bu nedenle önemli. Yakında taşınacak boyahaneler için kentin göbeğindeki Demirtaş`ta termik santral kurmak gerekmiyor.
Bu santralı…
Şimdiden Badırga`da planlamak, yani Demirtaş`taki projeyi Badırga`ya taşımak en doğru yol gibi gözüküyor.
 
 
 
***
 
Badırga projesi kenti de, boyahaneleri de kurtaracak
 
 
 
 
 
Yaklaşık 204 hektar alana kurulacak TOSAB`ın altyapı ihalesi yapıldı. 2015`te faaliyete geçmesi hedeflenen ve kent merkezine 32 kilometre uzaklıkta olan bölgede şimdiden 54 boyahanenin yer alması kesinleşti.
Alınan ÇED raporunun öngörüsü doğrultusunda “Uluabat hidroelektrik santralı kuyruk suyundan yıllık 14.4 milyon metreküp su kullanılması için DSİ Genel Müdürlüğü ile sözleşme” imzalandı.
TOSAB`ın müteşebbis heyetini yüzde 88 ile Tekstil Boyahanecileri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi, yüzde 9 ile kısa adıBOYDER olan Tekstil Boyahanecileri Derneği oluşturdu. Valilik Özel İdare ve Büyükşehir Belediyesi yüzde 1`er hisseyle katıldılar.
Müteşebbis heyetteyse Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe. Ethem Dizdar, Erol Türkün, Osman Nuri Canik, Hüseyin Özdilek, Ahmet Aydın, Mahmut Yılmaz, Vasıf Anıl, Sami Bilge, Seyit Ahmet Nevruz, Celal Gökçen, Ali Ay, Türk Ceyhan, Ufuk Ocak, Yusuf Ateş yer aldı.
Bu arada…
Daha önce BOYDER olarak faaliyet gösteren Tekstil Boyahanecileri Derneği adını değiştirerek TOSABSİAD oldu.
Başkanlığını Erol Türkün`ün üstlendiği TOSABSİAD`ın yönetiminde Hüseyin Özdilek, Osman Nuri Canik, Ahmet Aydın, Mahmut Yılmaz bulunuyor.
Proje boyahaneleri tartışılır olmaktan kurtarırken, çevresel anlamda Bursa`yı da rahatlatacak.
 
 
 
***
 
Demirel`den Maliye Bakanı`na soru önergesi gibi mektup
 
 
 
 
 
Kemal Demirel 2002-2007 ve 2007-2011 dönemlerinde CHP Bursa Milletvekili olarak TBMM`de görev yaptı. 2 dönemde de, Meclis`in en çok soru önergesi veren milletvekilleri arasında yer aldı.
Muhalefetin denetim ve sorgu yöntemi olan soru önergesi mekanizmasını çalıştırarak önerge rekortmeni oldu.
Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra da Bursa ve kamu adına yöntemi sürdürüyor.
Ancak…
Artık milletvekili olmadığı için, bu kez mektup yazıyor.
Son mektubu…
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`e yolladı. Mektupta 4 önemli konuda 5 kritik soru yer alıyor:
Bir…
“Hükümete geldiğiniz Kasım 2002 tarihinden itibaren bu güne kadar toplanan ÖİV daha sonra ismi ÖTV olan vergilerden Demiryollarına ne kadar kaynak aktarıldı?”
İki…
“Aktarılan kaynağın ne kadarı Bandırma-Bursa-Bilecik Demiryolu yapımına ayrıldı?”
Üç…
“Toplanan bu vergilerden eğitime, sağlık alanlarına, çiftçiye, havayollarına ve duble yollara ne kadar pay ayrıldı?”
Dört…
“17 Ağustos depreminden sonra büyük acılar yaşayan depremzedelere sorunlarının çözülmesi amacı adına toplanan vergilerden ne kadar kaynak aktarıldı?”
Beş…
“Ayrıca ilk konulduğu günden bugüne kadar toplanan paraların ne kadarı depreme karşı alınması ve yapılması gereken tedbirler için harcandı?”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X