Aslında… Özlem Tunçak adı Bursalılar için yabancı değil. AK Parti’de İl Başkanlığı yapan, İl Genel Meclisi’nin ilk başkanı olan ve 2007’de AK Parti Bursa Milletvekili seçilen Mehmet Tunçak’ın eşi.
Yani…
Doğuştan değilse bile, Bursa gelini olarak bu kentin sokaklarında yaşamış, bu kenti düşünmüş bir hukukçu.
Ankara’da kamu kurumlarında üst düzey görevlerden sonra, aralık ayından bu yana, ombudsman adıyla da tanımlanan Kamu Denetçisi olarak görev yapıyor.
Kısacası…
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile birlikte 5 Kamu Denetçisi’nden biri. Kurum içinde kadın ve çocuk hakları, ailenin korunması ile mülteciler konularında devletle bireyler arasında arabuluculuk ve köprü görevi yapıyor.
O nedenle…
Gündemde olan Suriyeli mülteciler konusunda ne gibi adımlar atılabileceğini konuşurken konunun iki farklı yüzüne dikkat çekti.
Söze de şuradan başladı:
“Başdenetçimiz Şeref malkoç’la birlikte Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep gibi sınıra yakın kampları dolaştık. Belediyelerin çalışmaları, sivil toplum örgütleri, kamu kurumlarının yaptıklarını inceledik.”
İzlenimi şu:
“Bölgede kamu kurumları çok şefkatli çalışıyorlar. Sivil toplum örgütleri de fevkalade. Vatandaşlar evlerini açıp yemeklerini paylaşıyorlar.”
Gördüğü şu:
“Oralarda ensar-muhacir felsefesiyle müthiş güzellikte evsahipliği var.”
Şunun altını çizdi:
“Sahil Güvenlik denizlerde insanlığın onurunu boğulmaktan kurtarıyor. Türkiye Suriyeli mülteciler için 25 milyon Dolar’ın üzerinde harcama yapıyor. Devlet alicenaplığını gösteriyor.”
Ardından…
Batı kentlerinde yaşanan Suriyeli gerginliğini yorumladı:
“Bizim toplumumuzda bir genelleme alışkanlığı var. Şu meslek şöyle deyip çıkarız işin içinden. Oysa her mesleğin içinde her türlü katman var. İyisi de, kötüsü de var.”
Devam etti:
“Suriye’den gelen misafirlerimizin içinde değişik gruplar var. Değişik kültürlere sahipler. O bakımdan, alışım sürecine ihtiyaç duyuluyor.”
Sonra da şu çağrıyı yaptı:
“Her konuda olduğu gibi biraz sabır ve biraz hoşgörüyle atlatacağımızı düşünüyorum.”
Şu nokta önemli:
“Suriyeli misafirlerimizin büyük çoğunluğu çocuk ve kadın. Aralarında sahipsiz çocuklar var ve eğitimleri için çok önemli çalışmalar yapılıyor.”
Bir anda gelen göçün sıkıntıları var
Gerçi… Suriye sınırına yakın bölgelerde ensar yani yardım edenler ile muhacir yani göç eden ilişkisinde insanların Suriyeli mülteciler için evlerini açıp yemeklerini paylaştığını Kamu Denetçisi Özlem Tunçak aktardı, ama Batı kentlerindeki gerginlik yanında göçün yol açtığı sorunlar da var.
Tunçak bu konuya şöyle yaklaştı:
“Bir anda gelen göçle çarkın işlemesinde ağır kalındı. Bazı sıkıntılar bundan kaynaklanıyor. Fakat, kökenimizden gelen hoşgörüyle daha birlikte yaşayacağımıza inanıyorum.”
1 yıl önce Bursa’yı korudu, ama 15 Temmuz mağduru oldu
Fotoğrafı… AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun’un sosyal medya paylaşımında gördük. Yanında, Emekli Tümgeneral Seyfullah Saldık vardı.
15 Temmuz’un yıldönümüne 3 gün kala o meşum geceyi anımsadık, Bursa’nın o gece darbeyi hissetmeden nasıl atlattığı aklımıza geldi.
Aslında…
Bunun öyküsünü 31 Temmuz 2016 günü Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bu sütunlarda şöyle anlatmıştı:
“O gece Saltık Paşa Vali Bey’i arayıp ‘Emir geldi, sıkıyönetim ilan edilmiş. Bu saçma sapan bir yazıya benziyor, böyle bir şey olmaz’ diyor ve hemen kışlaya gidiyor.”
Çarpıcı nokta şurası
“Bu arada gelen subaylara ‘Bu kanunsuz harekettir, evinize dönün’ diyor. O sırada Sıkıyönetim Komutanı atandığını söyleyen Albay geliyor. Albay bir şey söyleyecek oluyor, bir subay da ‘yazı geldi’ deyince Paşa kopuyor ve hiddetini ondan çıkarıyor.”
Bu cümledeki…
“Hiddetini ondan çıkardı” ifadesinin ne anlama geldiği ortada. Paşa o gece darbeci Albay’ı resmen dövmüş. Şu bilgi de o gece için önemli:
“Paşa’nın subaylarla toplantısında ‘Devletimizin emrindeyiz’ kararı alınıyor, herkes dağılıyor. Albay’ın Osmangazi İlçe’ye gittiğini öğrenince Paşa da peşinden gidiyor ve kendisini yan odaya çağırıp uyarıyor. Sonra da Vali ve Emniyet’i arayıp tutuklanmasını sağlıyor.”
Yazının sonunda, Altepe şu ifadeyi kullanmış:
“Tümgenal Saldık Paşa Bursa’yı büyük bir felaketten korudu.”
Gerçekten de…
Seyfullah Paşa 15 Temmuz gecesi darbeyi Bursa’ya hissettirmedi.
Gelin görün ki…
Terfisini beklerken, adını darbeciler listesine karıştırılıp açığa alındı. Göreve döndü, ama emekli edildi.
Kısacası…
Bursa’da 15 Temmuz’un asıl kahramanı olan Emekli Tümgeneral Seyfullah Saldık hem aynı zamanda 15 Temmuz’un mağduru.
Muhammed Gümüşsoy’a geçmiş olsun
Burfaş’ı büyük başarılara taşıyan ve Bursa’nın her yerinde hizmet verir hale getiren Muhammed Gümüşsoy geçtiğimiz hafta şah damarında daralma sorunu yaşadı.
Acil tedavi gören Gümüşsoy, yapılan tetkiklerin ardından doktorların dinlenme önerisine karşın dün görev başı yaptı ve yeniden koşturmaya başladı.
Biz de Muhammed Gümüşsoy’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.