Aslında… Yeri uzun uzun tarif etmeye bile gerek yok. Mudanya Yolu’nda, Nilüfer Köy kavşağını geçer geçmez hemen sağ tarafta yer alan Çağrışan, 600 yıllık geçmişiyle Bursa’nın eski köylerinden biri.
Gerçi…
Günümüzde villa siteler çoğaldı, ama Çağrışan aslında üzüm diyarı biliniyor. Eşsiz asma bahçelerinde yörenin en lezzetli üzümleri yetişiyor.
Hatta…
Son yıllarda, Bursa’nın tanınmış isimlerinden Fahrettin Çakan’ın önderliğinde bağ bozumu şenlikleri de yapmaya başladı.
Yanı sıra…
11 okuldaki 6 bin öğrencisiyle Çağrışan artık tam bir eğitim bölgesi oldu.
Ne var ki…
Eski köy, yeni mahalle olan Çağrışan’a tek girişs nedeniyle girebilmek de, çıkışı olmadığı için çıkabilmek de büyük marifet gerektiriyor.
Üstelik…
Çağrışan’dan çıkabilmek için Karayolları’nın genellikle tarlalara ulaşmakta kullanılması amacıyla yaptığı delik kadar dar bir geçitten geçmek zorundalar.
Nitekim…
Çağrışan’ın yol sorununu CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın yerinde inceledi ve köylüleri dinledi..
Sonra da…
Tek girişi olup çıkışı olmayan Çağrışan için şunları söyledi:
“Burası 600 yıllık geçmişi olan bir köy. Mudanya’ya bağlı bu köy üzüm diyarı biliniyor. Ama tek girişinden güçlükle girilebilirken, çıkışı olmaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.”
Bu durumun…
Mudanya Yolu’nun yapımı sırasında yolun genişletilmesinden kaynaklandığını vurgulayan Aydın, yol yapılırken köylülerin itiraz ve uyarılarına karşın birtakım sözler verildiğini, ancak yerine getirilmediğini söyledi.
Şunu da ekledi:
“Köylülerle konuştum. Sıkıntıları çok büyük. Yaptığım inceleme sırasında 11 okuldaki 6 bin öğrencinin ulaşımları nedeniyle her sabah ve akşam yaşanan trafik sıkışıklığını da gördüm. Aşırı yoğun trafik nedeniyle gürültü ve kirlilik de fazla.”
Köylülere verilen sözlerin tutulmasını isteyen CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, kentin dibinde ve en hareketli yollarından birinin kenarındaki Çağrışan’ın projesi hazır olan Mudanya Yolu’na bağlantısının yapılarak girilemeyen ve çıkılamayan köy olmaktan kurtarılmasını istedi.
Trafik polisi denetime başlayınca kent içi trafiğine düzen geldi
10 gün Bursa’dan uzak kaldık, döndüğümüzde ilk değişiklik hemen gözümüze çarptı. Kentin ana caddelerindeki trafik akışında genel bir rahatlama var.
Üstelik…
Okulların açıldığı şu günlerde, hafta başının yoğunluğuna karşın yollar daha akıcı hale gelmiş.
Bursa’da olmadığımız 10 gün içinde yeni yol ya da köprü yapılmadığına göre, trafiğin rahatlama nedenleri belli.
Görünen o ki…
Yollarda trafik polisi devreye girip denetime başlayınca trafiğe de düzen geldiği için yollarda genel bir rahatlama ortaya çıkmış.
Yine…
Acemler ve Mudanya kavşaklarında 15 gün öncesine göre daha az sayıda kamyon gözümüze çarptı. Gerçi, kamyonların kent içi trafiğine girmeleri tamamen engellenememiş, ama yollardaki kamyon sayısının azalması dikkat çekici.
Merkeze giremeyen kamyonların da Çevre Yolu’nu kullanmaya başladıkları anlaşılıyor.
Kısacası…
Bu sütunlarda 19 Eylül günü “Valilikte trafik için ilk karar: Polis etkili gücünü gösterecek” başlığıyla duyurduğumuz Vali İzzettin Küçük başkanlığındaki toplantıda alınan trafik polisinin etkin denetimi kararı işlemeye başlamış.
Kuşku yok ki…
Bunda Vali Küçük’ün geç de olsa soruna el atması kadar, trafik disiplini konusunda özel ilgisini duyduğumuz Emniyet Müdürü Osman Ak’ın kararlı bir şekilde harekete geçmesi çok önemli. Bir anlamda müdür farkı demek de mümkün.
Trafiğe karşı asıl sorumluluk sürücülerin
Trafik polisinin yollara çıkması, denetim gücünü yansıtması elbette çok önemli ve sonuçları da görülüyor.
Ne var ki…
Her şeyi polis gücü ile çözebilmek de bir yere kadar başarılı olabiliyor. Çünkü, asıl sorumluluk sürücülere düşüyor.
Daha geçen hafta dünyanın en büyük şehirlerinden Şangay trafiğini gördük. Caddelerinde 3 milyon araç dolaşıyor. 5’er şeritli yollar, üçer katlı kavşaklar yapmışlar, ama trafik yine tıkalı.
Buna karşın kimse şerit değiştirmiyor, makas atmıyor.
Bizde de sürücüler daha saygılı olabilirlerse polise bile gerek kalmaz.
Bu fotoğrafta da trafiğe saygı var!
Fotoğrafı yol uzmanı olarak tanınan M. Tözün Bingöl gönderdi. Çin’in bayramı olan Çin Ulusal Günü tatili nedeniyle tam 750 milyon Çinli araçlarıyla yollara dökülmüş.
Öyle ki…
Başkent Pekin-Hong Kong-Makau ekspres yolundaki 48 şeridin tamamı dolu, fakat kontrol noktası geçildikten sonra yol 20 şeride düştüğü için sıkışma oluyor.
Gerçi Bingöl yorumunda “48 şeritli yol yetmiyor” diyor, ama burada 48 şeritten 20 şeride düşülürken bile kargaşa yaşanmaması da dikkat çekici.
Ne dersiniz, bizde olsa nasıl bir görüntü çıkar acaba?