Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu müze çok başka: Bursa’nın kültürel mirası canlı izlenecek!

Müzeler… Geçmişin değerlerini koruyup geleceğe taşıyan somut yapılar olarak bilinir. Bursa’da da bu tür somut eser müzesi sayısı son dönem çok arttı.

Şimdi de…

Bursa’da tüm bu bilinenlerin dışında çok başka bir müze için hazırlıklar yapılıyor: Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi.

Literatürde…

Kısaca SOKÜM olarak adlandırılan bu yeni tarz müze anlayışını, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan anlattı:

“Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Turgay Erdem derneğimize Misi’de Koruma Kurulu onaylı tarihi bir yapı tahsis edecek. Biz de burada Bursa’nın somut olmayan kültürel mirasını sergileyeceğiz.”

Ardından…

“Cumalıkızık’la, Sultan Türbeleriyle, hanlarıyla UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyoruz” dedi ve yeni müzenin farkını açıkladı:

“Bursa’ya gelen turistler dünya mirası listesindeki tarihi yerleri gezdikten sonra bizim müzemize gelecekler. Burada da Bursa’nın sokak oyunlarını, halk oyunlarını, yemeklerini, elişleri ve eğlencelerini canlı izleyecekler.”

Şunu vurguladı:

“Böyle bir müze şu anda Ankara Hamamönü’nde var. Orada ebru sanatı gibi gelenekler sergileniyor. Bizim yapacağımız Somut Olmayan Kültürel Miras Müze’miz bu alanda Türkiye’de ikinci müze olacak.”

Geçmişte…

DYP İl Başkanlığı yapan ve siyasetin içinde bulunan, kısa adı BUMİAD olan Bursa Mimar-Mühendis İşadamları Derneği’ni kurup mesleki ve sosyal çalışmalara yönelen Özaslan, şubat ayından bu yana da Bursa UNESCO Derneği Başkanı olarak kentin tarihi ve kültürel mirası için kolları sıvadı.

Derneği tanıtırken…

“1995 yılında Tophane UNESCO Gençlik Kulübü olarak kurulan derneğe 2014’te üye oldum ve 2 dönem başkan yardımcılığı yaptım. Şubat 2020’de başkanlığı üstlendim, derneğin adını da Bursa UNESCO Derneği olarak değiştirdik. Yönetimde Bursa için çalışan çok değerli arkadaşlarım var.”

Hedefi ise şu:

“Kültürel mirası korumak, ‘Ben kimim ve nereden geliyorum?’ sorularına cevap vermek anlamına gelir. Kültürümüzün dünyada tanınması için öncelikle bizlerin öğrenmemiz ve anlatmamız gerekir. Türkiye’nin zenginliklerini bütünlük içinde dünyaya tanıtabilirsek başarı da gelir.”

Görünen o ki, müze anlayışı Bursa’da değişecek.

 

Bursa, Türkiye’de tek olacak

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan sohbetimizde şu bilgileri verdi:

“UNESCO Dünya Mirası listesinde Türkiye’nin 18 dünya mirası zenginliği var. En son Göbeklitepe eklendi. Ayrıca UNESCO’nun geçici miras listesinde 178 ülkenin 1.740 geçici mirası yer alıyor. Türkiye 77 kültürel, 3 doğal ve 3 karma olmak üzere 83 geçici mirasa sahip.”

Şunu vurguladı:

“Cumalıkızık ve Sultan Türbeleri’nden sonra İznik de girdiğinde Türkiye’de iki bölgesiyle dünya mirası listesinde yer alan tek il olacağız.”

 

Gemlik tren hattı imar planına işlendi, yatırım programını bekliyor

Aslında… Bursa’nın sanayi üretimini limana ulaştırmak için çok gerekli. Bursa’nın tarımsal üretiminin en hızlı ve en ekonomik şekilde limana ulaşması için de en önemli ulaşım aracı.

Nitekim…

TCDD 2017 yılında Balat-Gemlik tren hattını programa aldı, güzergahı belirledi, hatta kamulaştırmaların bir bölümünü tamamladı. Tamamlanan kamulaştırmalar gereği bahçelerdeki meyve ağaçları bile söküldü.

Ne var ki…

2018’de yaşanan ekonomik dalgalanmada rantabl olmadığı gerekçesiyle askıya alındı, fakat Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli olarak ihalesi yapılan hızlı tren hattının ihale dosyasında rezerv kaydıyla Gemlik hattı da var.

İşte…

Bu hat, programa alınmayı beklerken Gemlik’in imar planlarına işlendi ve yeniden gündeme girmesi için sağlam bir altyapı oluştu.

Plana göre…

Askeri Hara’da TOGG fabrikası yanından geçecek olan demiryolu hattı, yine Hara’nın serbest bölge sınırındaki istasyonda sona eriyor.

 

Murat Gülez’e rahmet diliyoruz

Onu… Önce Türkiye’nin en eski otobüs filosunu kuran Kamil Koç’un torunu olarak tanıdık. Kentin ticari, sosyal ve spor yaşamının hep içinde oldu.

Yönetim kurulu üyeliği yaptığı Bursaspor’da 1993-1995 yılların arasında Başkanlık yaptı. Piontek’i, Pingel’i, Trabzonspor’daki Sörloth’un babası Göran Sörloth’u yeşil beyazlı formaya kazandırdı.

Son dönem İstanbul’da yaşayan Murat Gülez’in vefat haberini duyunca üzüldük. İyi insandı.

Allah’tan rahmet diliyoruz.

 

Ağaçlandırma için kaybedilebilecek 1 gün de, 1 metrekare yer de yok

2 yıl önceydi… Mudanya’nın Çağrışan-Göynüklü köyleri arasındaki ormanlık alan yandı. Alevler yolun karşısına da atlamış, Bademli sırtlarını da etkiledi.

Bu yangında…

Siyasi irade desteğiyle Orman İşletmesi çok hızlı hareket etti ve haziran ayında yanan alanlar kasım ayında ağaçlandırıldı.

Aynı durum Nilüfer’in Demirci Köyü’ndeki orman yangını sonrası yaşanıyor.

Mudanya’da yanan ormanın yeniden ağaçlandırılması çalışmalarına öncülük eden ve kamuoyunu yönlendiren AK Parti bursa milletvekili Dr. Mustafa Esgin bu kez de Demirci ormanı için harekete geçti.

Yangın bölgesini inceleyip şu çağrıyı yaptı:

“Nilüfer Demirci Mahallemiz yakınlarında çıkan ve konut bölgelerini de tehdit eden orman yangını ciğerlerimizi yaktı. 11 Kasım’da Nilüfer Demirci’de ağaç dikme seferberliğini başlatıyoruz.”

Mesajı şu:

“Hep birlikte, o gün yanan ormanlık alandı olacağız. Yanan her bölgeyi iki kat yeşillendireceğiz.”

 

AK Parti’nin tam kadro Karacabey çıkarması

Fotoğrafa baktık… Eski bakanlar ve TBMM’deki Bursalı Komisyon Başkanları olarak Hakan Çavuşoğlu ile Efkan Ala görüntüde.

AK Parti Bursa milletvekilleri Osman Mesten, Ahmet Kılıç ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman da fotoğrafta.

Adeta…

Karacabey’e çıkarma yapan AK Parti heyetinin ilçe sokaklarındaki esnaf turu ve selamlama gezisine Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan eşlik ediyor.

Açıkçası…

AK Parti uzun süredir böyle geniş fotoğraf vermemişti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X