Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa güneş enerjisinin değerini bilmiyor: Bölgenin gerisindeyiz!

Köşe Yazısını Dinle

Ahmet Ünal’ı… 8 Eylül 2019 günü, “1300 kilometre uzaktan Bursa’ya kafa yoruyor” başlığıyla tanıttık:

Bursa’da doğdu, büyüdü, yetişti… İTÜ’de İnşaat Mühendisliği eğitimi aldı. Yüksek lisans eğitimini ulaştırma alanında Erzurum Teknik Üniversitesi’nde tamamladı. Doktorasını İTÜ Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği alanında yapıyor.

Bu süreçte…

Araştırma görevlisi olduğu Erzurum Teknik Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi okudu ve unvanına avukat da ekledi.

İşte…

Böyle bir akademik yoğunluk içinde olan Bursaspor taraftarı Ahmet Ünal hiç kopmadığı Bursa için 1.300 kilometre uzaktan kafa yormaya devam ediyor.

Nitekim…

Değişik tarihlerdeki yenilenebilir enerji yazılarımızı anımsatıp şunu soruyor:

“Bursa güneş enerjisinden faydalanma noktasında nasıl bir potansiyele sahip? Bu potansiyeli etkili kullanabiliyor mu?”

Sorusuna…

“Hayır” cevabı verdikten sonra “Bursa’nın güneş enerjisi potansiyeli ile kurulu güneş enerjisi santrallerinin diğer illerle olan karşılaştırmasını” yaparken şunun altını çiziyor:

“Bursa’nın güneşlenme süresi yaklaşık 2 bin 515 saat. Bu da yaklaşık 105 gün demek. kurulu güneş enerjisi santralleri ise 85 megawat gücünde.”

Sonra da…

Çevremizdeki illerle karşılaştırma yapıyor:

“Eskişehir’in güneşlenme süresi 2 bin 479 saat, ama  kurulu güneş enerjisi santralleri 163 megawat . Güneşlenme süresi 2 bin 559 saat olan Kütahya 116 megawat kurulu güneş enerjisine sahip. Bilecik’teyse güneşlenme süresi 2 bin 424 saat,  kurulu güneş santralleri 87 megawat.”

Görülen o ki…

Bursa’dan daha az güneşlenme süresi olan çevre iller, daha fazla güneş enerjisi yatırımı yapmışlar.

Ahmet Hoca da diyor ki:

“Günümüzde enerji ihtiyacı birçok parametreden etkilenerek karşılandığı için sorunlar yaşanıyor. Kendi kaynaklarımızı kullanmamız gerekiyor.”

Bunun için de…

Bursa’da güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırıp farkındalık oluşturulmalı.

 

Okullara ‘enerji tasarrufu’ yatırımı

Projeyi… Çevre Dostu 1000 Okul adıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü yürütüyor, Bursa Valiliği İl Enerji Birimi uyguluyor.

İşte…

Bazı okulların çatılarına güneş enerji panellerinin de konduğu proje kapsamında Orhangazi’deki Şehit Bülent Albayrak İlkokulu ile Gemlik’teki Borusan İlkokulu’nda enerji tasarrufu için yapılan dış cephe mantolaması ve led aydınlatma çalışmasını İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür inceledi.

 

Muharrem İnce’nin Bursa turuna yansıyan: Vatandaşta sempati var

Perşembe akşamı… Güzelyalı’ya girmiştik ki, Mudanya yönünden gelen Memleket Partisi seçim otobüsünü arkamızda  gördük.

O gün…

Öğleden sonra Mustafakemalpaşa’dan başladığı Bursa turunda Karacabey’e geçen, Mudanya’dan sonra Gemlik’e giderken de Güzelyalı’ya uğrayan İnce’yi bir süre uzaktan izledik.

İnce enerjisi yüksek siyasetçi.

Otobüsten kaldırımlara ve balkonlara el salladığı gibi, topluluk görünce de inip sohbet ediyor, el sıkıp insanlarla yürüyor.

Kaldırımlarda…

Çok kalabalık olmasa da Memleket Partisi seçmeni ya da sempatizanları bekliyorlar, ama balkonlarda doğallık var. O doğallık, İnce’ye sempati olarak yansıyor.

Bu sempatinin oya dönüşüp dönüşmeyeceğini elbette bilemeyiz, ama şunu söyleyebiliriz:

Muharrem İnce kendisini anlatmaya ihtiyaç duymadan mesajını veren siyasetçi olduğu için avantajlı.

 

Karamollaoğlu’nun hafta sonu Bursa ziyareti

Şu günlerde… Bakan ziyaretleri ve genel başkanların Bursa programlarına, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ziyareti eklendi.

Pazar günü Kestel Yeşilvadi mesire alanında Milli Görüş Buluşması ile başlayacak olan Karamollaoğlu programı, Bursa Lozan Mübadilleri ve Bursa Sivaslılar dernekleri ziyaretiyle devam edecek.

Karamollaoğlu pazartesi günü de Kapalıçarşı ve Kozahan’ı ziyaret edecek.

 

Aşık Yunus kabrinin ortaya çıkarılması Bursa kültürü için başlangıç

Açıkçası… Şible Mahallesi Karamazak Sokak’ta apartmanların arasında kalan ve yarım metrelik boşluktan ulaşılabilen Aşık Yunus kabrinin çevresinin açılması yazımızın gördüğü ilgiye şaşırdık.

Bu ilgide…

Yıllardır mevlidlerde ve ramazan geceleri teravihlerde okunan Şol Cennetin Irmakları, Sordum Sarı Çiçeğe gibi ilahilerin Yunus Emre’ye değil, Bursalı Sufi Şair Aşık Yunus’a ait olduğunun öğrenilmesi de etkili.

O nedenle…

2017’de ilk kez bu sütunlardan duyurduğumuz kabrin çevresinin açılması için bütçe ve destek veren Bursa Valisi Yakup Canbolat’la çalışmayı başarıyla yürüten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz kuşkusuz kent kültürü için çok önemli bir iş yaptılar.

Bu arada…

Aşık Yunus kabrinin çevresi açılmadan önceki durumunu merak edenler var. Onlar için de eski fotoğrafı yazımıza ekliyoruz.

 

Bursalı genç başkan büyükelçiler konferansında

Ankara’da… Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Büyükelçiler Konferansı 4 günlük çalışmalarını tamamladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un konuşmalarının damga vurduğu toplantıya katılan işadamları arasında, kısa adıyla ASKON olarak bilinen Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Bursa Şubesi’nin genç başkanı Emre Yıldız da vardı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X