Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa pek farkında değil ama İpekböceği artık dünya liginde

Berlin-ALMANYA

 

Bursa`dan bakıldığında pek anlaşılamayan bir durum var. Dünyada raylı sistemler alanında, özellikle de raylı sistemlerin bogi denilen ve sistemin kalbini oluşturan yürüyen aksam üretiminde bugüne kadar 5 ülkede 6 şirket üretim yapıyordu.
Durmazlar fabrikasının Bursa`da üretimine başladığı ve İpekböceği adını verdiği tramvayla birlikte artık dünyada 6 ülke ve 7 şirket var.
Yani…
Bursalılar pek farkına varamamış olsalar bile Durmazlar tramvayı İpekböceğiile artık raylı sistemler dünya ligine girdi.
Bunu…
Dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı olan ve bu yıl 40. kez düzenlenen Almanya`nın başkenti Berlin`dekiInnoTrans 2014 fuarıyla anladık.
Bir kere…
Raylı sistemlerle ilgili üretim yapan 26 ülkeden 160 şirketin arasında bir tek Türk firması var. Bursa`dan fuara katılan Durmazlar bu dünya fuarında ülkemizin bayrağını dalgalandırıyor.
Bu bile eşik atlama adına önemli.
İkincisi…
Fuara 2 yıl önce, tek yönde hareket eden İpekböceği tramvayıyla katılan Durmazlar bu yıl 2 yeni ürün birden getirmiş.
Biri…
İpekböceği`nin iki yönde hareket eden yeni modeli.
Diğeri ise…
Üretimine yeni başlanan ve Green City  yani Yeşil Şehir adı verilen hafif raylı sistem aracı. Daha açık söylemek gerekirse, Bursaray`da yolcu taşıyan araçlar bundan böyle Bursa`da ve Durmazlar tarafından üretilecek.
Dün…
Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Başkan Yardımcısı Fatma Durmaz Yılbirlik ve Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Durmaz`dan dünya ligine bayrak diktikleri fuarın kalbindeİpekböceği ve Green City raylı sistem araçlarının öykülerini dinledik.
Sektörün en yeni oyuncusu konumundaki Durmazlar`ın 2012`de İpekböceği ile ilk kez katıldıkları fuara 2 yıl sonra 2 yeni araç birden getirmeleri sektörün çok ilgisini çekmiş.
Hatta…
Gördüğümüz kadarıyla rekabete dayalı olarak hafifi bir ön kesme bile yaşanmış.
Çünkü…
Yeşil Şehir stant kurulan kapalı alana yakın bir noktada sergilenme şansı bulmuş. Ama sektörün hem iddialı, hem de konforu ve maliyeti açısından da cazibesi yüksek İpekböceği sergi alanının en dibinde ve  hiç ilgisi olmayan trenlerin arasında yer bulabilmiş.
Gerçi…
Bu değerlendirme ilk anda komplo teorisi algısına yol açıyor, ama dün Berlin`de bizzat gördük. Sanki birileri İpekböceği`ni gözden uzak tutmak istemiş gibi.
Buna karşın…
Stant alanındaki Durmazlar Makine yöneticileri aracın çok büyük ilgi gördüğünü ve çevrede sergilenen bir çok tramvay markasını kıskandıracak sayıda ziyaretçi aldığını söylediler.
 
Hafif raylı üretiminde Durmazlar ve Siemens işbirliği
 
 
 
Bilgiyi… Dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı için gittiğimiz Berlin`de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe verdi:
“Bursaray`ın 60 yeni vagona ihtiyacı ve bunun için ihaleye çıkıyoruz. 18 vagon de tramvay için gerekli.”
Adres de gösterdi:
“Bursa caddelerinde bu kentte üretilen İpekböceği tramvayı dolaşıyor. Çok yakında Bursaray`da da Bursa üretimi vagonlar çalışacak.”
Bu sözlerle…
Durmazlar Makine`nin tramvay aracı İpekböceği`nden sonra hafif raylı sistem kategorisinde kent içi yolcu taşımacılığı için ürettiği Green City, yani Yeşil Şehir adlı aracı işaret etti.
Yeni aracı…
Bursa`dan binlerce kilometre uzakta, Berlin`deki fuarda dün gördük. Fatma Durmaz Yılbirlik ve Sinan Durmaz aracı gezdirdiler, firma yöneticileri de teknik bilgiler verdiler.
Bir kere…
Konfor olarak mevcut vagonlardan aşağı kalır yanı olmadığı gibi daha rahat yolculuk imkanı sağlıyor. Yolcular açısından aracın kullanımı da teknik anlamda kolaylıklar getiriyor.
İşte…
Bu inceleme sırasında şunu merak ettik:
“Bursaray`ın kuruluşunu yapan ve en büyük vagon üreticisi olan Siemens sisteme başka bir aracın girmesine karşı çıkar mı?”
Önce…
“Bursaray`daki tüm vagonlar Siemens değil. Sonraki ihaleyi başka bir üretici firma kazanmıştı”anımsatması yaptılar ve Green City`yi şanslı hale getiren şu bilgiyi verdiler:
“Hafif  raylı sistem araç üretiminden Siemens çekildi. artık hafif raylı vagonu üretmiyor.”
Sonra da şunu söylediler:
“Siemens bundan sonraki hafif raylı sistem ihalelerine bizim araçla girme kararı aldı. Yani Siemens`in vagonlarını Bursa`da biz üreteceğiz.”
Bundan güzel haber olur mu?
 
İpekböceği İzmir`i ihalede kazandı, ama işi kaybetti!
 
 
 
Bu sütunların okurları anımsayacaklardır… İzmir Büyükşehir Belediyesi, 22 kilometrelik tramvay hattı için uluslararası ihale açtı. İhaleye, aralarında çok iddialı vagon üreticilerinin de yer aldığı dünya devi 15konsorsiyum katıldı.
Biz de…
Gülermak firmasının İpekböceği araçlarını önererek ihaleye kazandığını 28 Şubat 2014 günü  “Altepe’nin gururu: İzmir’deki caddelerde İpekböceği gezecek” başlığıyla bu sütunlarda duyurduk.
Ardından…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu`nun Hürriyet Gazetesi`nden Yalçın Bayer`e yaptığı açıklamayı “Bursa’nın İpekböceği, İzmir’de seçimin önemli malzemesi oldu!” başlığıyla 18 Mart 2014 günü duyurduk.
Kocaoğlu şunları söylemişti:
“Vapurlarda ve kazıcı gemimizde olduğu gibi, tramvay çekerlerinin ihalesini de Bursa’daki bir Türk firması kazandı. Bundan sonra tramvay yapan belediyelerimiz, tramvay çekerlerini yerli bir firmadan alacak. O sanayici kalkınacak. Böylece Türkiye’de teknoloji gelişecek, dışa bağımlılık kalkacak.”
Gelin görün ki…
Yüklenici Gülermak ihaleyi İpekböceği ile kazanmasına karşın, sözleşme aşamasında İpekböceği yerineRotem firmasının Hyundai araçlarını kullanacağı İzmir Büyükşehir Belediyesi`ne bildirdi. O da kabul etti.
Açıkçası…
Seçim kazanırken Kocaoğlu`nun kozu olan İpekböceği tramvayı yerine bugüne kadar hiç tramvay üretmemiş Hyundai`nin neden tercih edildiğini kimse anlayamadı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X