Yine de…
Bilmemek, duymamak, haberdar olmamak kimseyi kurtarmıyor.
Ne yazık ki…
Bazıları duyduğu ve bildiği halde “O da nereden çıktı?” tepkisi gösteriyor ve “bir şey olmaz” mantığıyla hareket edip umursamıyor.
Nitekim…
Şu sıralar böyle bir sorun kısa adıyla GSS olarak anılan Genel Sağlık Sigortası için geçerli. haberi olmayan ya da umursamayanlar herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurduklarında 1 Ocak 2012’den bu yana işleyen bir prim borcuyla karşılaşıyorlar.
Aslında…
1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren yasa, hiçbir yerde sigortalılığı bulunmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için sağlık sigortası kapsamına alınmalarını hedefliyor.
Öncelikle…
Prim seviyelerinin belirlenmesi için gelir testine girmeleri gerekiyor.
Testte…
Brüt 1.134 lira olan asgari ücretin üçte birinden az geliri olanların Genel Sağlık Sigortası primlerini devlet ödüyor. Geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar ise üç gruba ayrılıyor.
Buna göre…
Aylık geliri asgari ücretin üçte biriyle asgari ücret arasında olanların 45,36 lira, aylık geliri asgari ücretin üçte biriyle asgari ücretin iki katı arasında olanların 136,08 lira, aylık geliri asgari ücretin iki katından fazla olanların da 272,16 liraaylık prim ödemeleri gerekiyor.
Peki…
Hiçbir sigortalılığı olmayan, fakat Kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurarak gelir testi yaptırmayanların durumu ne olacak?
Ona da…
Dün sohbet ederken AK Parti Bursa Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Hüseyin Şahin açıkladı:
“Mevzuat gereği, gelir testi yaptırmayanlara resen pirim tahakkuk ettiriliyor. Bu da ikinci kademeden oluyor. Yani, gelir testi yaptırmayanlar aylık 136 lira 8 kuruş prim ödemek durumunda kalıyorlar.”
Şuna dikkat çekti:
“Oysa, gelir testi yaptırsa primi devlet tarafından karşılanacak, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaklar var. Başvurmadıkları için bu vatandaşlar borçlanırken, kimileri de fazla prim ödüyorlar.”
Rakam da verdi:
“SGK Bursa İl Müdürümüzden rakamları aldım, Bursa’da hiçbir yere sigortalılığı bulunmadığı için Genel Sağlık Sigortası kapsamına giren toplam 396 bin 165 kişi var. 202 bin 712 hemşerimiz bu testi yaptırmışlar. Fakat 193 bin 453 kişi gelir testi yaptırmamış.”
Şunu vurguladı:
“Bu 193 bin kişinin yüzde 60’nın gelir testi yaptırmış olsa sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacağı tahmin ediliyor. Ama borçlu görülüyorlar.”
Yani…
“Yani, şu anda Bursa’da gelir testi yaptırmadıkları için 193 bin 453 hemşerimize resen ikinci kademe olan 136 lira 8 kuruş prim tahakkuk etmiş bulunuyor.”
Anlaşılan o ki…
Vatandaş ya duymamış, büyük oranda da umursamamış ve ilçesindeki Kaymakamlıkta görev yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gidip gelir testi yaptırmamış.
Yaptırsa, belki hiç prim ödemeyecek ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Belki de daha az prim ödeyecek. Ama bugün için fazla prim ödüyor.
Aman dikkat!
***
Sağlık sigortası borcundan kurtuluş yolu
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Hüseyin Şahin dünkü sohbetimizde, Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırmayan 193 bin 453 kişinin büyük bölümünün haberdar olmadıkları içinbaşvurmadıklarını söyledi.
Prim dışı kalması gerekenlerin bu rakamın yüzde 60’ını oluşturduğunun tahmin edildiğini kaydeden Şahin, şunu söyledi:
“Meclis’te borçları yeniden yapılandıran yasal düzenleme sırasında bu konuyu da ele aldık. Vatandaşlarımıza 6 ay süre verildi.”
Yapılması gerekeni açıkladı:
“Gelir testi yaptırmamış olanlar 6 ay içinde Kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurabilirler. Geliri asgari ücretin üçte birinden az çıkanların prim borçları silinecek, sağlık hizmetlerinden hemen yararlanabilecekler.”
Geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar da, gerçek duruma göre prim ödeyecekler.
***
Üniversite mezunlarına yeni iş alanı: Tehlikeli madde
Biz de dün öğrendik… Avrupa Birliği kriterleri doğrultusundaki belgelendirme kriterleri kapsamında tehlikeli maddelerin üretiminden korunmasına, nakliyesinden satışına kadar tüm aşamalarını ilgilendirecek şekilde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı oluşturulmuş.
Bu da…
4 yıllık üniversite mezunları için yeni bir iş alanı anlamına geliyor.
Nitekim…
İlk etapta Türkiye genelinde 10 binin üstünde, Bursa’da ise 2 bin 500 civarında kadroya gereksinim var. Fakat, önce eğitim alınması gerekiyor.
Bunu da…
Şu anda Türkiye genelindeki 18 Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitmeni’nden biri olan Simge Kaya’dan dinledik:
“Yasaya göre, 30 Haziran 2015 tarihinden itibaren tehlikeli madde alanında iş yapan firmaların güvenlik danışmanı bulundurmaları gerekiyor. Bu belgeyi de, 4 yıllık üniversite mezunları 1 aylık eğitimle alabiliyorlar.”
Yeni iş alanı için gerekli olan eğitim adımını Özbay Eğitim Kurumları atmış bile. Aynı zamanda babası olan Özbay Kurucusu İlyas Kaya ile birlikte ziyaretimize gelen Simge Kaya bunu da şöyle açıkladı:
“Daha önce bu belgeler AB ülkelerinden alınabiliyordu. Şimdi yurt dışına gidilmesine gerek kalmadı. Özbay Eğitim Kurumları olarak biz veriyoruz.”
Şu uyarıyı da ekledi:
“Tehlikeli madde alanındaki firmaların 30 Haziran’dan itibaren yasal yaptırımlarla karşılaşmamaları için, bu kadrolu oluşturup eğitimlerini aldırarak danışman istihdam etmeleri gerekiyor.”
***
Sürücü kursundan eğitim kurumuna
İlyas Kaya bir dönem Bursa siyasetinde yer aldı. Fakat çabuk çekilip, işine döndü ve Özbay Sürücü Kursları ile 25. yıla ulaştı.
Dahası…
Taşımacılığın her alanında her tür belge veren kuruluş haline gelince adını da Özbay Eğitim Kurumları olarak değiştirdi.
Dün kızı ve kurumun eğitim danışmanı olan Simge Kaya ile birlikte ziyarete geldiğinde geçen 25 yılı İlyas Kaya şöyle anlattı:
“Sürücü kursu olarak çıktığımız yolda iş makineleri operatörü yetiştirme kursları açtık, tüm iş makinesi operatörleri için psikoteknik değerlendirme merkezi oluşturduk. Eğitimde entegre bir sistem kurduk.”