Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’da ne varsa Urfa’da olacaktı, şimdi Urfa’da olanlar Bursa’da yok

1991 genel seçimleri yapılmıştı ve Doğru Yol Partisi iktidar, Süleyman Demirel de sandıktan Başbakan çıkmıştı.
İşte…
DYP-SHP koalisyon hükümetinin kurulduğu günlerde Başbakan Demirel, beraberindeBursa siyasetinin o dönem en güçlü ismi olan Devlet Bakanı Cavit Çağlar ile birlikte ziyaret ettiği Şanlıurfa’daki konuşmasında şu sözü verdi:
“Bursa’da ne varsa, Urfa’da da o olacak.”
Aradan yıllar geçti…
Haziran 2011 genel seçimleri öncesinde Bursa siyasetinin son dönem en önemli ismi olan Faruk Çelik, dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti Şanlıurfa Milletvekilliğine tayin edildi.
O günlerde…
Şanlıurfa’da siyasi anlamda ve oy değeri olarak sıkıntı yaşayan Erdoğan böyle bir karar verdiğinde, Çelik hiç itiraz etmeden gidip çalışmaya başladı.
Bursa’dan gelen bir siyasetçi olarak Çelik de aday gösterildiği Şanlıurfa’da aynı hedefi koydu:
“Bursa’da ne yaptıysak hepsini burada da yapacağız. Hatta daha fazlası olacak.”
Bayramın ikinci günü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le birlikte milletvekili olduğu Şanlıurfa’ya gittik.
İçinde bulunduğumuz araç havaalanından çıktığı andan itibaren hayret nidalarımız da başladı.
 
 
Bir kere…
Havaalanıyla kent arasında muazzam bir yol yapılmıştı. Yol aktı gitti.
Sonra…
Kente girerken yeni Urfa’nın inşasını gördük. Bir kısmı bitmiş, bir kısmı inşaat halinde yüksek ve görkemli yapılar yolun iki yanında yükseliyor. Yol boyunca modern işyerleri sıralanmış.
Kente girince hayranlığımız daha da arttı. Şanlıurfa ulaşım sorununu bulvarlarla çözmüş. Çok geniş ve çok düzenli kavşaklar yapılmış. Trafik inanılmaz rahat.
Araçta…
Bakan Çelik’e bu yolların ve kavşakların yapımı için belediye bütçesinin çok sarsılmış olması gerektiğini söyledik. Güldü ve şu cevabı verdi:
“Bunların hepsini son 3.5 yılda Ulaştırma Bakanlığı’na yaptırdık. Başbakan (Erdoğan) da destek verdi, her şeyi yaptık.”
 
 
 
***
 
Urfa’nın artık 2 sanayi bölgesi var
 
 
 
 
Değişimin boyutları çarpıcı… Bundan 3.5 yıl öncesine kadar Şanlıurfa’da sanayi tesisi olarak genellikle çırçır fabrikaları vardı. Bugün, değişik alanlarda üretim yapan, daha çok da dev borular üreten fabrikaların yer aldığı 2 sanayi bölgesi var.
Tabloyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıkladı:
“Urfa’da sanayi bölgesi yoktu. Son 3 yılda iki sanayi bölgesi doldu. İrili ufaklı 700 fabrika var. 20 bin kişi çalışıyor. Üçüncü sanayi bölgesi için de tahsisler başladı.”
 
 
 
***
 
Çelik Şanlıurfa’da belediye başkanı gibi çalışmış!
 
 
 
 
 
 
20 yıl önce Şanlıurfa’ya gittiğimizde mistik ama miskin bir şehir bulmuştuk. Bugün, kent mistik havasına yepyeni, modern ve dinamik kent eklenmiş.
Her şey, her yer değişmiş…
Oturacak yeri olmayan Balıklı Göl’ün çevresi  günü24 saat yaşayan sosyal alana dönüşmüş. Parktaki kafeler, çay bahçeleri dolup taşıyor. Geniş yollarda karşımıza çıkan büyük meydanları tek tek Bakan anlattı:
“Valilik ve adliye binalarını yıkıp Topçu Meydanı yaptık. Meydanın altında 2 bin araçlık otopark var. Meydan kentin tarihi havasını yansıtıyor.”
Uçsuz bucaksız bir alanı gösterdi:
“Eski stadyumu ve çevresindeki tüm yapıları yıktık. 40 bin metrekarelik müthiş bir yeşil alana stadyumun adını verdik: 11 Nisan Meydanı.”
Bir başka meydanı işaret etti:
“Yeni Vilayet binasının önünü meydan olarak düzenledik. Burası da Şanlıurfa’nın Cumhuriyet Meydanı oldu.”
Yol boyu…
Abide Kavşağı’nın meydan olarak kente kazandırıldığını, dere düzenlemesiyle birlikte Samsat Meydanı’nın yapılmakta olduğunu vurgulayıp ekledi:
“Hiç meydanı olmayan Şanlıurfa’ya 3.5 yılda 5 meydan kazandırdık.”
Bunlarla birlikte…
Halepli Bahçe Mozaik Müzesi oluşturulmuş. Geniş alanın tam ortasına müze ve kültür merkezi görkemli binasıylaFaruk Çelik imzasını atmış.
Tam karşısındaki bine yakın mağara ev boşaltılıp yıkılmış. Ortaya çıkarılan doğal Urfa mağaraları turistlerin ilgi odağı olmuş. 5 yıldızlı 5 otel gelmiş.
Hızlı bir şehir turunda son 3.5 yılda Şanlıurfa’nın hem görünümünü, hem kaderini değiştiren yatırım ve hizmetleriÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten dinledik. Adım attığı her yerde karşılaştığı ilgiyi görünce şunu söyledik:
“Milletvekili ve Bakan gibi değil, belediye başkanı gibi çalışmışsınız.”
Şunu da ekledik:
“Bursa’yı yıkıp yeniden inşa etmek gerektiğini söylüyordunuz. Düşüncenizi Şanlıurfa’da aynen uygulamışsınız.”
Kısa gezide şunu gördük…
23 yıl önce Demirel’in ve siyasi tayinle gittiğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in verdikleri sözler yerine gelmiş.
Şanlıurfa 3.5 yılda öyle bir değişim yaşamış ki, oradaki meydanlar ve yollar bizde yok.
Özenmedik desek yalan olur.
 
 
 
***
 
Urfa’da eğitim ve sağlık yatırımı rekoru
 
 
 
 
Kentleşme çok ilerlemiş… Bulvarlar, kavşaklar, meydanlar, parklar, yeşil alanlar başka bir Şanlıurfa ortaya çıkarmış.
Değişimin görünmeyen yüzünü de, bu değişimin mimarı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten dinledik:
“Eğitime 5 bin 100 derslik yapıldı. 200’er yataklı Viranşehir ve Siverek hastaneleri bitti. 100 yataklı Akçakale Devlet Hastanesi hizmete giriyor. 600 yataklı Üniversite Hastanesi aralık ayında açılıyor. 550 yataklı Eyyübiye Kadın-Doğum Hastanesi bitiyor. 1700 yataklı Şehir Hastanesi temeli ocakta atılıyor.”
Ardından, “2011-2015 dönemi Urfa’da sağlık ve eğitim dönemi” deyip ekledi:
“7 bin 500 kişilik spor salonu da açıldı.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X