Gerçi… Sıkışan trafiğin içinde kaldığımızda dudaklarımızdan hemen “Bursa’ya yol lazım” sözcükleriyle belediyelere sitem dökülüveriyor, ama şu bir gerçek ki Bursa’da en çok yol, köprü, viyadük ve kavşak bu dönemde yapıldı.
Onun için…
Eleştirirken haksızlık etmemek de gerekiyor.
Nitekim…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ulaşım konusunda uzmanlar ve teknik kadrosuyla her toplantıda kent merkezindeki trafik sıkışıklığa çözüm noktasında, alternatif çözüm projeleri üretilmesi üzerinde duruyor.
Şu günlerde…
O alternatif yol projelerinden biri sessiz sedasız ilerliyor. Hatta, tamamlanma aşamasına doğru geliyor. Bu yeni alternatif bağlantı yolu Yunuseli ile İstanbul Yolu arasına yapılıyor.
Aslında…
Ova köyleri arasındaki yolları bilenlerin yabancısı olmadıkları bir yol bu. Çünkü, İstanbul Yolu’nda, AS Merkez’in yanından giren ve Yeniceabat’tan devam edip Çeltikçi’den Yunuseli’ne gelen bir yol var.
İşte…
5.5 metrelik bu yolu Büyükşehir Belediyesi genişleterek 12 metreye çıkarıyor. Dar olan yol yeni düzenlemeyle iki şerit gidiş ve iki şerit geliş olacak.
Böylece…
İstanbul Yolu’ndan gelen, ya da kentin Batı bölgelerinden İstanbul Yolu’na ulaşmak isteyenler kent trafiğine girmek zorunda kalmayacaklar, Acemler Kavşağı’na da takılmayacaklar.
Hatta…
Yunuseli-Yeniceabat bağlantısı, hem kenti boydan boya geçen ana eksenin, hem de Yakın Çevre Yolu’nun önemli bir alternatifi olacak.
Şu sıralarda…
Yolun Yeniceabat’tan Yunuseli girişindeki Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi önüne kadar olan bölümü tek yol olarak yapıldı. Yani, gidiş-dönüş iki yolun biri bitirildi, diğeri devam ediyor.
Ancak…
Büyükşehir Belediyesi bir an önce yolu devreye almak için biten bölümü birer şerit gidiş-geliş olarak önümüzdeki hafta açmaya hazırlanıyor.
Bunun için de…
Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi önündeki iki köprünün tamamlanması için çalışmalara ağırlık verilirken yolun asfaltı da tamamlandı.
Tamamı önümüzdeki ay açılacak olan yol, Alman Kanalı üzerinden Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nda Yunuseli Kavşağı’na bağlanacak.
Oradan da…
Hamitler üzerinden Organize Sanayi Kavşağı’na ulaşım sağlanabilecek. Bu da, köy yollarının işlevselleştirilmesiyle İstanbul Yolu’ndan Mudanya Yolu ve Ata Bulvarı üzerinden de İzmir Yolu’na önemli alternatif bağlantı oluşturacak.
Yeniceabat’a çevre yolu yapılıyor
Ova yollarını kullananlar, Yunuseli-Çeltikçi’den gelen yolun Yeniceabat’ın içinden geçtiğini ve trafik sorununa yal açtığını bilirler.
Hatta…
İkiye ayrılan yolun bir kolu BTSO Eğitim Kampusu yanından AS Merkez’in arkasına ve İstanbul Yolu’na ulaşırken, diğeri Armutköy’den Terminal’e gider.
İşte…
Yeniceabat’taki sorunları da ortadan kaldırmak için köyün dışından geçen bir yol, yani Yeniceabat Çevre Yolu yapılıyor.
Ayrıca…
Armutköy üzerinden Terminal’e giden yol da genişletilip düzenleniyor.
Pancar üreticisinin Susurluk zaferi: Çiftçi bastırdı, kazandı!
İnegöl, Yenişehir, Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçileri için yıllardır pancar üretimi çok büyük önem taşıyor.
Ne var ki…
Bursa’nın 4 ilçesiyle birlikte Balıkesir’in Susurluk ve Manyas ilçelerinde de yetiştirilen şeker pancarlarını alıp işleyen Susurluk Şeker Fabrikası 2014 yılında üretimini durdurdu.
Bunun üzerine…
Fabrikanın yeniden açılması için Karacabey, Susurluk, Manyas belediye başkanlarıyla AK Parti ilçe başkanları ve Ziraat Odası başkanlarının Ankara’ya gidip Şeker Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Ergin İçenli ile görüştüklerini 21 Ocak günü duyurduk.
O gün…
Görüşmeyi Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın verdiği haberle aktarmıştık. Özkan dün arayıp “Biliyor musunuz, şu anda neredeyiz?” diye sorduğunda keyfi sesine yansıyordu.
Sorusunu kendi cevapladı:
“Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılması için girişimlerimizi yazmıştınız, bölge çiftçileri olarak zafere ulaştık. Şu an Susurluk Şeker Fabrikası açılışındayız. Atıl fabrika teknolojik olarak da yenilendi.”
Şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tarımda zaten sıkıntı var, Susurluk Şeker Fabrikası kapanınca çiftçi çok ciddi mağdur olmuştu. Fabrikanın yeniden açılması bölgemiz çiftçileri için çok önemli.”
Şunu da ekledi:
“Çiftçimiz pancar ekmediği yıllarda domates başta diğer ürünleri de yetiştirebilecek.”
İlk hasat eski bürokrat, yeni çiftçiden
3.5 yıllık aradan sonra yeniden açılan Susurluk Şeker Fabrikası 85 köyde çiftçilerle şeker pancarı ekimi anlaşması yaptı, yalnızca Karacabey’de 14 bin dekara pancar ekildi.
Bölge çiftçisine hayat veren Susurluk Şeker Fabrikası yeniden açılırken, ilk şeker pancarı alımını da yaptı.
Tesadüfe bakın ki…
Ürünü ilk alınan, Ulaştırma Bakanlığı’nda üst düzey bürokratlık yapıp Karacabey Tophisar’da çiftçiliğe başlayan ve BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Talat Özen’in kardeşi olan Aydın Özen’di.