Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’nın suyu tehlikede: Baraj üstüne maden krizi

Her şey… Ankara’da faaliyet gösteren Mitto Madencilik Danışmanlık firması tarafından, özelleştirilen Eti Madencilik adına yapılan yazışmayla başladı.

Firma…

13 Nisan 2016 tarihinde Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na başvurusunda, Soğukpınar ve Karaıslah köyleri ortak kullanımı Ketenli Yaylası’nda maden ve taş ocağı için ruhsat alındığını belirtip, 100 hektar alanın tahsis edilmesini istedi.

Yazıya…

Bursa Valiliği’nden 18 Nisan 2016 tarihli cevap verildi.

Vali Yardımcısı Selami Aydın imzalı yazıda, “bölgenin Doğancı Barajı koruma alanında kaldığı” vurgulanıp Enerji Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, BUSKİ’den izin alınmadan faaliyete geçilmemesi bildirildi.

Ayrıca…

Uludağ tabiat varlıkları nedeniyle SİT alanı olduğundan, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan da onay alınması istendi.

Bunun üzerine…

Enerji Bakanlığı’ndan zaten ruhsatı alan firma, sözü edilen kurumlardan olumlu görüş almak üzere harekete geçti ve hepsine birer yazı gönderdi.

O yazıda da…

Eti Bakır için Osmangazi’ye bağlı Soğukpınar ve Karaıslah mahalleleri ortak kullanımı olan Ketenli Yaylası’nda volfram madeni aramak ve çıkarmak için görüş isteniyordu.

Bu noktada…

Volfram madeninin çok değerli olduğu ve dünyada en zengin rezervin de Türkiye’de olduğu elbette biliniyor.

Fakat…

Valilik yazısında belirtildiği gibi, kentin içme suyu ihtiyacı buradan karşılanıyor.

Çünkü…

Uludağ’ın zirvesinin, tam altında yer alan Ketenli Yaylası özellikle Nilüfer Barajı’nın tam üstünde bulunuyor. Devamında, yine Nilüfer Çayı üzerinde Doğancı Barajı var.

İşte…

Enerji Bakanlığı’nın bölgeyi hiç görmeden, haritaya bakarak yaptığı tahsis Bursa için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Öğrendik ki…

Orman Bölge Müdürlüğü, maden sahasına girişte tünel için kullanılmak üzere Soğukpınar Köyü girişinde 400 metrekarelik bir alan tahsisine onay vermiş.

Buna karşın…

BUSKİ’den gönderilen yazıda “Bursa’nın içme suyu kaynağıdır, uzun mesafeli koruma alanıdır. Ayrıca köylere verilen su kaynakları vardır” denilerek olumsuz görüş bildirilmiş.

Aynı şekilde, DSİ de olumsuz görüş yazmış.

Şimdi…

Bursa yeni bir tehdide karşı yeni bir sınavla karşı karşıya.

ÇED başvurusu için hazırlık sürecini başlattığı anlaşılan firma nasıl bir yol izler bilemiyoruz, ama Bursa’nın yaşam hakkı çıkarılacak tüm madenlerden daha değerli.

 

Soğukpınar Muhtarı’ndan itiraz: Olmaz

 

Soğukpınar ve Karaıslah köylerinin ortak kullanımı olan Ketenli Yaylası’nda volfram madeni aramak üzere 100 hektarlık alan istenmesi tepkileri de beraberinde getirdi.

Soğukpınar Muhtarı Mehmet Şirin şunu söyledi:

Daha 2 gün önce Orman Bölge Müdürlüğü’ne yöredeki 7-8 köyü davet ettiler ve turizmi konuştuk. Bir yandan turizm projesi yaparken bir yandan turizmi öldürmek için dağı deldiriyorlar.”

Şunu özellikle vurguladı:

Burası ormanlık alan. Doğal SİT ve su kaynağı. Volfram da, başka maden de bunların hepsini bozar.”

 

Çevreciler tepkili: Sessiz kalmayız

 

Çevreyle ilgili konularda Bursa’nın çevre fedaisi gibi çalışan ve kısa adı Gümçed olan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen de kentin su kaynaklarının tam üstünde volfram maden sahası kurulmasına tepkili.

Hem Doğancı, hem Nilüfer Barajı su kaynağı olan bölgede maden ocağı açılması Bursa şehrini zehirlemek demek. Sessiz kalmayız.”

Dağdan daha fazla yararlanılmasını beklerken maden sahaları kurulmasına karşı olduklarını ifade eden Önürmen, konuyu yargıya taşımaya hazır olduklarını da ekledi.

 

Zirveye el uzatmak kadar yakın bir doğa cenneti!

 

Enerji Bakanlığı’ndan alınan izinle, Eti Bakır adlı firma tarafından volfram madeni aramak ve çıkarmak üzere 100 hektar alan istenen Ketenli Yaylası’nı biliyoruz.

Bursa-Keles yolunda, eskiden nahiye olan Soğukpınar köylüleri ile Karaıslah köylülerinin yüzyıllardır birlikte kullandıkları inanılmaz bir doğa cenneti burası.

Üstelik…

Uludağ’ın zirvesinin tam arkasında yer alıyor. Ketenli Yaylası’na çıkanlar, başlarının üstünde yükselen Uludağ’ın zirvesinin görkemi karşısında adeta büyüleniyorlar.

Çevre tümüyle çam ormanı kaplı.

Dahası…

Zirveden gelen Aras Çayı ve üzerindeki Aras Şelalesi ile eşi benzeri bulunmaz bir yeryüzü cenneti köşe.

Eğer…

Burada maden açılırsa, ocak alanında kalacağı için Türkiye’nin tanıması gereken bir doğa şaheseri olan Aras Şelalesi de ortadan kalkacak.

Aynı zamanda,

Uludağ’a özel endemik bitkilerin pek çoğu yalnızca burada bulunuyor.

En önemlisi…

Bu yaylanın tam altında İkinci Doğancı olarak da bilinen Nilüfer Barajı bulunuyor. Havzadan süzülen suların toplandığı Nilüfer Çayı önce Nilüfer Barajı’nı, sonra da Doğancı Barajı’nı dolduruyor.

Bursa’nın içme suyu da bu iki barajdan sağlanıyor.

O bakımdan…

Volfram madeni aramak ve çıkarmak üzere ÇED hazırlıklarına başlanan Ketenli Yaylası doğrudan Bursa’nın içme suyunu etkileyen bir bölgede.

Bu bölgenin tam tersinde, Uludağ’ın zirvesinin diğer yamacında yıllarca işletilen volfram madeni düşük potansiyeli ve yüksek maliyeti nedeniyle kapatılmışken, iki barajın su toplama havzasının tepesinde yer alan Ketenli Yaylası’nın volfram için tahsis edilmesi gerçekten de şaşırtıcı bir durum.

 

Bursa’yı uyutmayan dağ homurtuları

 

Uludağ’ın zirvesinin öbür tarafındaki Ketenli Yaylası’nda volfram madeni çıkarmak üzere harekete geçildiğini öğrenince yıllar önce yaptığımız haberler aklımıza geldi.

70’li yılların sonlarında, Bursalılar özellikle geceleri Uludağ’ın altından gelen patlama ve homurtu seslerinden şikayet ediyorlardı.

Uzun bir süre, “Volkanik dağ olan Uludağ acaba yeniden aktif mi olacak?” kaygısı yaşandı. Fakat daha sonra, volfram madenini çıkarmak için dinamit patlatılmasından kaynaklanan seslerin kente ulaştığı anlaşıldı. Maden kapanınca sesler de kesildi.

Umarız Bursalılar o sesleri bir daha dinlemezler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X