Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın trafiğini ve turizmini 3 dokunuşla rahatlatma önerisi

Önümüzdeki gerçek şu… Bursa elbette deniz-kum-güneş tatili için tercih edilecek bir kent değil. Fakat, 8 bin 500 yıllık geçmişi ve Osmanlı’nın ilk başkenti olmasıyla otantik turizm açısından farklılığı olan bir kent.

Son dönemdeki termal turizmi ve sağlık turizmi hamlelerini de ekleyebiliriz.

Ne var ki…

Tarih turizmi için gelen turistler genelde Ulucami ve Yeşil Cami ile türbesini ziyaret ediyorlar. Bir de Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini gezi programlarına alıyorlar. Çünkü, kent olarak başka seçenek sunamadık.

Bu noktalar da turist otobüsleri için park alanlarının olmaması nedeniyle kent trafiği açısından sorun oluyor.

Son dönemde…

Osmangazi Belediyesi’nin kente armağan ettiği Panorama 1326 Fetih Müzesi kente gelen turistlere sunabileceğimiz çok özel bir yer oldu.  Eski Bursa’nın yeniden canlandığı Hisar Projesi kent zenginliklerini gözler önüne seriyor.

Ancak…

Hem bu geçmişi gözler önüne serecek. Hem de kent yaşamını rahatlatıp trafiği çözecek bazı küçük dokunuşlar mümkün.

Bunu sağlayabilecek 3 dokunuş önerisi Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mimar Hayrettin Eldemir’den geldi.

Bir…

“Panorama Müzesi’ne turist getiren otobüsler müze avlusundaki otoparkta kalırlar. Panorama’yı gezen turistler de Zafer Plaza’ya kadar nostaljik tramvayla ücretsiz taşınırsa hem kenti daha iyi tanırlar, hem trafik etkilenmez. Oradan da yürüyen merdivenlerle Tophane’ye çıkılır.”

İki…

“Atatürk Stadyumu’nun olduğu yerde TOKİ Millet Bahçesi’ni bitirdi. Buradaki otoparkta kentin batısından gelecek turist otobüsleri toplanabilir. Turistler de İpekböceği tramvayıyla Ulucami’ye çıkar.”

Şunu ekledi:

“Millet Bahçesi’nden Muradiye’ye çıkan 40 Merdivenler yanına yürüyen merdiven eklenirse Sultan Türbeleri turistlerin ilgi alanına girer.”

Üç…

“Panorama Müzesi yanındaki Kamberler Parkı ve nostaljik tramvay istasyonu yanından 200 metre mesafedeki Yeşil Türbe’ye tünelli yürüyen merdivenle çıkılabilir. Bu merdiven Yeşil ve Emirsultan’da yaşayanların sorununu da çözer.”

 

Yeşil’e ‘Toledo Merdivenleri’ formülü

Sohbetimizde… Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mimar Hayrettin Eldemir şu noktanın üzerinde durdu:

“Kamberler Parkı’ndan, nostaljik tramvay istasyonu yanından Yeşil’e çıkacak bir tünel ve yürüyen merdiven turistlerin ilgisine çekeceği gibi, Yeşil ve Emirsultan trafiğini çözer, çarşıya ulaşımı sağlar.”

Bölgede…

Eski yapılaşma nedeniyle dar olan yolları genişletme isteğine dikkat çekip, “İspanya’nın Toledo kenti bu işi yürüyen merdivenle çözmüş, hatta Toledo Merdivenleri turizm kaynağına dönüşmüş” dedi.

 

Cumhuriyet Caddesi’ndeki nostaljik tramvaya turizm ve çarşı görevi

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mimar Hayrettin Eldemir’le sohbetimizde Bursa’nın yeni turizm anlayışı yanında, ulaşıma da dokunuş getirecek önerileri arasında Cumhuriyet Caddesi tramvayına ayrı bir sayfa açtı.

Söze…

“Bu tramvay bugüne kadar nitelikli kullanılamadı” diye başlayıp, turizm görevi üzerinde durdu:

“Turist otobüsleri Panorama 1326 Fetih Müzesi otoparkına park ettirildikten sonra turistler nostaljik tramvayla Zafer Plaza’ya getirilirse, Balibey Han’daki yürüyen merdivenden Tophane ve Hisar’a çıkarlar.”

Şunu vurguladı:

“Turist böylece çarşıya da girmiş olur ve bu ekonomiye yansır.”

Düşüncesi şu:

“Elimizde çalışan tren hattı var, bunu sökmektense rantabl kullanımı sağlanabilir. En fazla İncirli’ye devam eden bölümü iptal edilir ve son 50 metre Kamberler Parkı’na doğru döndürülebilir.”

Şunu da ekledi:

“Eldeki böyle imkanı Cumhuriyet Caddesi’nden söküp atmamak gerekir.”

 

Hafta sonu Kızılay yeleğiyle yardım dağıttı

Mimar Hayrettin Eldemir büyüdüğü ve yetiştiği Bursa için üretip çalışmayı seviyor. Geçmişte Bozuyük Belediye Başkan Yardımcılığı da yapan Eldemir halen Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı olarak üstlendiği sorumluluğun yanında. Kayseri’deki Kapadokya Alan Başkanlığı yönetiminde yer alıyor.

Yanı sıra…

Yönetiminde birlikte görev yaptığımız Kızılay Bursa Şubesi çalışmalarına da katılıyor. Cumartesi günü de, Kızılay yeleğini girip Kızılay Nilüfer Şube ile birlikte evlere yardım dağıttı.

 

Bozbey’in mesajı: Şehreküstü meydan kalsın, Bursa’ya yazık olmasın

Bursa gündeminde Şehreküstü’ndeki eski müftülük binasının yerine yeni bina yapılmaması ve meydana eklenmesi var.

Günlerdir tartışılan konuyla ilgili Mustafa Bozbey’den mesaj geldi. Geçmiş dönem Nilüfer Belediye Başkanı olan, CHP Büyükşehir Adayı olarak seçim yarışına giren Bozbey şöyle bakıyor:

“Kent merkezi yoğunluğunun azaltılması, çevresindeki yapıların kaldırılıp tarihi Hanlar Bölgesi’nin ortaya çıkarılması düşüncemi hep savundum.”

Ardından…

“2019 Kasım’da Büyükşehir Meclisi’nde Hanlar Bölgesi kararı alınmasına rağmen, Diyanet Vakfı’na inşaat izni nasıl verilir?” diye sorup devam ediyor:

“Yıkılan binanın olduğu alana tekrar bina yapma isteğini anlamış değilim. Eski bina yıkılınca Şehreküstü’nden Ulucami’nin görünür olması hepimiz için farklı bir duygu oluşturdu.”

Çağrısını da dile getiriyor:

“Eski müftülük binası yeri meydana eklenmeli. Şehreküstü meydan kalsın, Bursa’ya yazık olmasın.”

 

Bu binayla İtalya’dan Altın Ödül aldı

Siyasette fazla ısrar etmedi… Kuruluşunda katıldığı AK Parti’nin 2009 seçiminde Nilüfer Adayı oldu. Kazanamayınca da siyasetten uzaklaşıp mesleğine yöneldi.

Dr. Yüksek Mimar Işıl Gençoğlu geçen süreçte Bursa’ya pek çok özgün eser kazandırdı. Fakat, bunların yanında Ayvalık’ın Cunda Adası’ndaki harabe durumundaki bir yapının restorasyonu yanında Cunda Despot Oteli olarak yaptığı tasarım İtalya’dan Altın Ödül getirdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X