Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’ya önem veren DEVA’nın model kabul ettiği 4 kent kriteri!

Aslında… İşi hem zor, hem kolay görünüyor. Doğup büyüdüğü Bursa’da yeni bir siyasi parti teşkilatlanmasını yürütmek ona büyük bir sorumluluk yüklüyor.

Buna karşılık…

Bildiği kentin, tanımasa bile fikir sahibi olduğu dinamikleriyle nasıl bir yol yürüyeceğinin haritasını biliyor.

Nitekim…

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, iki haftadır yürüttüğü Bursa’daki teşkilatlanma çalışmalarından zaman ayırıp ziyarete geldiğinde, DEVA Partisi’nin Bursa’daki hedeflerini ve beklentilerini de konuştuk.

Dedi ki:

“Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan Bursa’yla çok yakından ilgileniyor ve her gelişmeyi yakından takip ediyor. Çünkü Bursa’yı DEVA Partisi için model olan kriterlerle uyuşan bir kent olarak görüyor.”

Sözlerini açarken, Bursa için 4 kriteri de açıkladı:

“Her şeyden önce Bursa bir üretim kenti ve bu da Bursa’ya müthiş bir dinamizm kazandırıyor. Sürekli büyüyüp gelişiyor. İkincisi, katma değeri olan, ekonomiye de uygun bir kent. Bizim için önemli konulardan biri Bursa’nın gençlik şehri olması. Siyaseten de parti kavramlarımıza uygun.”

Şunu sorduk:

“Ali Babacan adı ekonomiyle özdeşleşti. DEVA Partisi yalnızca ekonomiyle mi ilgilenecek?”

Şu cevabı verdi:

“Türkiye’de milletin memnun olduğu dönemlerde ekonominin yönetiminde Sayın Ali Babacan vardı. O nedenle ekonomiyle özdeşleşmesi normal. Fakat Sayın Babacan’ı sadece ekonomiyle ilişkilendirmek doğru olmaz.”

Devam etti:

“Dışişleri Bakanlığı yaptı, G-20 ülkeleriyle görüşmeler yaptı, Milli Güvenlik Kurulu üyesi olarak ülke yönetiminde bulundu.”

Sonra da şu bilgiyi verdi:

“DEVA Partisi olarak 13 politika kurulu başkanlığımız var. Her biri ayrı ayrı çalışıyor. ‘Şunu daha çok önemsiyoruz’  diyebileceğimiz bir konu yok. Çünkü hepsini öncelikli buluyor ve önemsiyoruz.”

Bununla birlikte…

Bir konuda özel paragraf açtı:

“Partimizin üzerinde durduğu ana kavram olarak özgürlükler ve hukuk öne çıkıyor. Genel Başkanımız röportajlarına ve konuşmalarına özgürlükler ve hukuk vurgusuyla başlıyor. İlk odaklandığımız nokta bu.”

Ekonominin DEVA’dan görünüşü

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın bir ekonomist. Dünya gazetesinde yazıyor, radyo, televizyon ve internette finans programlarına katılıyor.

“Ekonomiyi DEVA Partisi nasıl görüyor?” diye sorunca şu cevabı verdi:

“Aslında bizim açımızdan ekonomi en rahat ve hızlı toparlanacak alan. Çünkü parti olarak ne yapmamız gerektiğini biliyoruz.”

Gördüğü manzara şu:

“Ağır bir pandemi süreci yaşadık. Bu süreç çok büyük tahribat yaptı ve  o tahribat şu an tam anlamıyla belli olmuyor.”

Büyükşehir Belediyesi’nin anlamlı günü: 33. kuruluş yıldönümü

 

Bursa’yı anlatırken… Söze “tarih şehridir” diye başlıyoruz ya, aslında Bursa her alanda tarihin yazıldığı bir kent.

Örneğin…

Osmanlı’nın ilk başkenti olması yanında, hakkında özel kanun çıkarılan ilk kent olduğu pek kimse bilinmez.

Nitekim…

Bugün belediye yasası olarak yürürlükte olan ve Bursa’nın nasıl yönetileceğini anlatan düzenlemenin ilk hali, Kanunname-i İhtisab-ı Bursa adıyla çıkarılan Bursa Belediye Yasası’dır.

O yasa…

Tanzimat’la kaldırıldı, ama 1867’de Bursa belediye ilan edilen ilk kentler arasında yer aldı.

Sonrasında…

Bursa için ikinci dönüm noktası 18 Haziran 1987 yılı oldu.

Çünkü…

TBMM’nin aldığı kararla Bursa Büyükşehir Belediyesi kuruldu ve yürürlükteki Merkez İlçe bölünerek de Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer adıyla 3 yeni ilçe oluşturuldu.

İşte…

Bursa’nın Büyükşehir Belediyesi olmasını sağlayan kanunun TBMM’de kabul edildiği tarihin bugün 33. yıldönümü. Bursa için hayırlı olsun.

İlhan Aşkın’ı unutmamak gerek

 

18 Haziran 1987 tarihli TBMM tutanakları, Bursa’nın Büyükşehir Belediyesi olmasına ilişkin kanun kabul edilirken muhalefetin “bu işin içinde rant hesabı var” diye itiraz ettiğini ve karşı çıktığını yazıyor.

O gün…

ANAP Bursa Milletvekili olan İlhan Aşkın, aynı zamanda Plan Bütçe Komisyonu Üyesi olarak yasanın hazırlanmasından genel kurula gelmesine, hatta kabulüne kadar çok büyük çaba harcadı.

İtiraz eden muhalefetin her sorusuna cevap verdi, sonuna kadar boğuşup yasanın çıkmasını sağladı.

İstanbul’daki iskele krizinde yeni kriz: Buluşma Kürşat Çapar’sız

 

Tarih 28 Şubat 2020… İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir hatları’ndan BURULAŞ’a gelen yazıda Eminönü’ndeki Katip Çelebi İskelesi’ni BUDO’nun kullanmasına ilişkin sözleşmenin 31.12.2019’da sona erdiği vurgulanıp “işgalci sıfatıyla kullanıyorsunuz” denildi.

Yeni sözleşme için de “yıllık 750 bin liranın altında kalmamak şartıyla aylık hat gelirlerinin yüzde 5’i” istendi.

Böylece…

İstanbul ve Büyükşehir belediyeleri arasında kriz çıkınca CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca’nın da arabulucu olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan randevu aldığını bu sütunlarda dün duyurduk.

Bu amaçla…

Cumartesi günü Florya’da İmamoğlu ile buluşmak üzere CHP Bursa heyetiyle birlikte BURULAŞ Genel Müdürü Kürşat Çapar da gidecekti.

Ne var ki…

Karaca gelişmeyi bu sütunlardan Bursa kamuoyuna duyurunca Çapar aradı ve gitmeyeceğini açıkladı. Gerekçesi de şu:

“Bursa’nın menfaati için her yere giderim. Fakat CHP İl Başkanı bunu kendisi için pr haline getirdi.”

Arabuluculuk nasıl çıktı?

 

BUDO’nun işletmecisi olan BURULAŞ Genel Müdürü Kürşat Çapar aradığında, arabuluculuk konusunun nasıl geliştiğini de anlattı:

“Geçen ay yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı sırasında CHP’li üyeler ‘BUDO’yu sattırmayız’ deyince Başkanımız Alinur Aktaş da 28 Şubat’ta gelen yazıyı ortaya koydu.”

Yorumu şu:

“İstanbul’a arabulucuğa giderek Alinur Aktaş’ın çözemediği sorunu çözdüklerini söylemek istiyorlar.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X