Gündemde… TBMM’de kabul edilen basın ve sosyal medya yasası var. Özellikle haber alma özgürlüğü kaygıları kişi hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması kabul ediliyor.
Konuyu…
Hem hukukçu kimliği, hem de TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı görevi nedeniyle, Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na sorduk.
Önce şu değerlendirmeyi yaptı:
“Konu; internet medyasının sosyal medya platformlarının artması, bilginin yayılmasının hızlanması, erişimin kolaylaşması, mecraların anonim olması dolayısıyla kişilik hakları ve kamu düzeninin bozulmasına yol açan gerçeğe aykırı bilgilerle nasıl mücadele edilmesi gereğidir.”
Bunun da tüm devletin gündeminde olduğunu vurgulayıp şuna dikkat çekti:
“Bütün anayasalar ve uluslararası metinler devletin genel haklar ve hürriyetler konusunda negatif yükümlülüklere sahip olması gibi pozitif yükümlülükler de getirir.”
Şunun altını çizdi:
“Devletler kişilik hakları ihlal edilenlerin haklarının ihlalini engelleyerek, vatandaşlarını korumak için tedbirler almak zorunda. Bu da devletin temel hak ve hürriyetler konusunda pozitif yükümlülüğünü gündeme getiriyor.”
Örnek verdi:
“Almanya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya halkı yanıltıcı, kin ve nefrete sevk eden, ulusal devletin iç ve dış güvenliğini tehlikeye atan, genel sağlığı ve kamu düzenini bozan gerçeğe aykırı konularla ilgili düzenlemeler yaptı.”
Şunu da ekledi:
“Türkiye’de de bu konu uzunca süredir gündemde yer alıyordu. Sonunda, bahsettiğim ülkelerdeki düzenlemeler de incelenerek bir teklif getirildi ve TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.”
Ardından…
Tartışmaları, “bir bardak suda fırtına” olarak yorumlayıp şunu söyledi:
“Muhalif kesimler; basının susturulduğu, ifade hürriyetinin ayaklar altına alındığı gibi bu kanunun hak etmediği iddialarla toplumu yanlış yönlendirmeye çalışıyor.”
Yeni yasadaki ceza ne olacak?
Yasayla… Kamu barışına karşı suçlara halkı yanıltıcı bilgi maddesi eklendiğini vurgulayan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu şunu söyledi:
“Halk arasında endişe, korku ve panik amacıyla bilgiyi kamu barışını bozacak şekilde yayana 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası geldi.”
Bu suça…
Almanya’da 5 yıl hapis verildiğini anımsatıp, tutuklama gerektirmediğini ve “cezalandırıcı değil, uyarıcı” olduğunu ekledi.
Uluslararası gazeteci örgütlerini Hakan Çavuşoğlu bilgilendirdi
Meclis’te… Basın ve sosyal medyaya düzenleme getiren yasa görüşülürken uluslararası gazeteci örgütleri de TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile bir araya geldiler.
Çavuşoğlu o görüşmeleri şöyle anlattı:
“Uluslararası Bağımsız Gazeteciler, Uluslararası Basın Enstitüsü ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşları ağırladık. Endişelerini ifade ettiler. Bunun ifade hürriyetini ortadan kaldırmayacağını açık şekilde ifade ettik.”
Görüştüğü temsilcilere…
“İnsanların iradesi baskı altına alınmadan haber alma, kanaat oluşturma ve bunu açıklama hürriyetini sağlayacak düzenleme yapıyoruz” dediğini aktaran Çavuşoğlu şunun altını çizdi:
“Kişilik hakları ve kamu düzenini bozacak gerçeğe aykırı yayınlar için düzenlemeler başka ülkelerde de var. Kaldı ki, haber verme sınırlarını aşmıyorsa zaten cezalandırılamaz.”
Yasayla gelen basın ve sosyal medya kazanımları
Sohbetimizde… AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu kazanımlara da işaret etti:
Bir…
“İnternet medyası kanuni çerçeveye kavuştu, çalışanlar Basın Kanunu kapsamına alındı. Basın kartı sahibi olacaklar, Basın İlan Kurumu’ndan ilan verilecek.”
İki…
“Çocukların sosyal platformların zararlı etkilerinden korunması için erişim sağlayıcı sorumluluğu arttı.”
Cumhurbaşkanı’na zeytincinin fiyat beklentisini anlattı, çalışma başladı
Hafta içinde… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelen AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’na görüşmeyi sorduk.
Şu bilgiyi verdi:
“Yaz döneminde toplumun her kesimine ulaşıp beklentilerini dinledik. Meclis açılınca da, merkezi idareden bize düşen sorumlulukları yerine getirmek için çalışmalara başladık.”
Şunu açıkladı:
“Cumhurbaşkanımıza çalışmalarımız hakkında bilgi verdim, hasat mevsimi yaklaşan zeytin üreticilerimizin beklentilerini ilettim. Kendileri de Tarım Bakanı görüşmem için talimatlandırdı.
Şöyle devam etti:
“Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci ile görüşmemle de beklentileri karşılayacak çalışma başladı.”
Şunu da ekledi:
“Üreticimizi enflasyon ve artan maliyetler karşısında ezdirmeyecek bir ürün fiyatı için Cumhurbaşkanımızın önemli katkıları oldu.”
Amasra’daki maden faciası içimizi yaktı
Madencilik en zor ve en riskli iş. Ne var ki, tehlikeleri tümüyle ortadan kaldırmak mümkün olamasa da, can güvenliği için yapılabilecekler var.
Bartın’dan gelen grizu patlaması bir kez daha içimizi yaktı. Teknolojinin bu kadar geliştiği süreçte patlamaya yol açan sızıntının fark edilememesi insanı kahrediyor.
Böyle faciaların yaşanmaması dileği ve ihmalin ortaya çıkarılması umuduyla milletimize başsağlığı diliyoruz.