Bizim için gelenek gibi oldu… Olay Televizyonu`ndaki programımıza her sezon Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`i konuk ederek başlıyoruz. Bakan Çelik de kırmıyor, ilk programın değişmez konuğu oluyor.
Önceki akşam yine öyle oldu.
Her Açıdan adını taşıyan programımızda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`i bir kez daha konuk ettik. Başta son dönemdeki sarsıcı iş kazaları olmak üzere,çalışma yaşamı ile ilgili gelişmeleri ve gündemi konuştuk.
Çelik her zamanki gibi formdaydı.
Üstelik…
Programda üç önemli konuda üç yeni adım ile ilgili açıklamalar yaptı.
Birincisi…
İş kazalarını önlemeye yönelik olarak hem işverenlere, hem de işçilere sert yaptırımlar getiriliyor:
“İşçiye diyeceğiz ki… İşveren şu standartları verdi mi, sen kullandın mı? İşveren standartlar dahilinde iş güvenliği olarak vermesi gereken malzemeleri vermişse ve işçi bunları kullanmamışsa yazılı olarak ihtar edeceğiz. Devam ederse bu fesih nedeni olacak.”
Nedeni şu:
“Kimse kusura bakmasın… Artık iş kazalarına kurban verecek işçimiz yok.”
Devam etti:
“İşverene diyeceğiz ki… Eğer siz iş güvenliği kurallarına uymayıp ölümlü iş kazalarına neden olduysanız, bunun bedelini ödeyeceksiniz. Örneğin müteahhitseniz karneniz alınacak. Ya da, hangi sektördeyseniz kamuyla sıkıntınız olacak. Başka alanlarda iş yapıyor olsanız bile, bazı teşviklerden yararlanamayacaksınız.”
Üzerinde önemle durduğu nokta şu:
“Herkese müeyyide getirmek istiyoruz. Herkesin sorumluluğu olacak. Gündemimizde şimdi bu var ve tartışıyoruz.”
Şunu da açıkladı:
“Hazırlıklar bitti. Yasa hazır. Bayram dönüşü Bakanlar Kurulu`na gelecek.”
Şunu da ekledi:
“Bir yandan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, bir yandan Devlet Personel Yasası, bir yandan İşkur kapsamında iş kazalarını önlemeye yönelik yapılacak ne varsa önemli konuları toparladık.”
İki…
Yabancıların çalışma izinleriyle ilgili yeni düzenlemeyi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıkladı:
“Ne yazık ki, yabancıların çalışma izinleriyle ilgili derli toplu yasamız yok. Oysa Türkiye büyüyor, yabancı sermaye geliyor. Fakat nitelikli çalışanlarla ilgili binbir türlü sıkıntı var.”
Şunu açıkladı:
“Yabancıların çalışma izinleriyle ilgili bütün sıkıntıları giderecek şekilde, izin mekanizmasının tümü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nda toplanıyor.”
Gerekçesi de şu:
“Çalışma izinleri ve diğer işler farklı bakanlıklarda olunca sıkıntı doğuyor, bu da yabancı sermaye için caydırıcı oluyor.”
Şu bilgiyi verdi:
“Vatandaş olmaları durumundan uzun süre kalabilmelerine kadar değişik konuları ilgilendiren yabancılarla ilgili yasayı tamamladık. Ekim ayında Meclis`e sevk edeceğiz. Yeni dönemde çıkacak ilk yasalardan biri olacak.”
Üç…
“Gündemimizde 167 ve 176 sayılı İLO sözleşmeleri var. Bunlar çok konuşuldu.”
Şunu vurguladı:
“İnşaat ve madenle ilgili olan sözleşmeler Meclis`ten geçmedi deniyor. Biz de onlara şunu söylüyoruz: 155, 161 ve 187 geçti, yasalaştı. 25 Bakanlıktan görüşler alındı. Onlar da Meclis`te. Zaten İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası onları da kuşatıyor.”
***
Yeni Bakan`a iş kalmayacak!
Şu bir gerçek ki… Türkiye`de iş yaşamıyla ilgili reform ya da devrim olarak adlandırılan tüm konular Faruk Çelik`in 2007 yılında başlayan ve 2 yıllık bir ara sonrası devam edip 5 yılı dolduran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdöneminde yasalaştı.
Çelik şimdi de yeni reform yasalarını Meclis`e taşıyor. Üstelik, AK Parti tüzüğü gereği milletvekilliği Haziran 2015 genel seçiminde sona erecek.
Bunu anımsattığımızda gülümsedi ve şunu söyledi:
“Haziran`daki seçim sonrası yeni gelecek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı arkadaşımız mevzuatla uğraşmaktansa arazide daha fazla çalışabilsin arzusundayım.”
Şunu ekledi:
“Onun yükünü şimdiden almış bir Bakan olarak tarihe geçmek istiyorum.”
***
Davutoğlu ilk ziyareti Çelik`e yaptı
Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun bakanlıklardan brifing almaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`ndan başlamasını kendisinin rica ettiğini ifade eden Faruk Çelik şöyle anlattı:
“Hükümet programı önce insan merkezli.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tüm faaliyetleri de insanla ilgili. Toplumun tüm kesimleri orada.”
O günü şöyle özetledi:
“Sabah sat 11.00`den akşam 18.00`e, 19.00`a kadar herkes oradaydı. Hem sosyal taraflarla buluşuldu, hem Bakanlık faaliyetleri konuşuldu.”
Oradan çıkan kararı da açıkladı:
“İş sağlığı ve güvenliğinde ne eksik var diye baktık. Tarafların uzlaşamadıkları bazı konular var, onları da biraz daha sıklaştıralım kararı aldık.”
***
Çelik`ten bayram sürprizi: Taşeron işçiler hazırlığı var
Ekranda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`i konuk ettiğimiz sürece Olay Medya telefon santralı adeta kilitlendi.
Arkadaşlarımızın aktardığına göre, arayanların büyük bölümü taşeron işçiler konusunda Bakan Çelik`ten bayram müjdesi bekliyorlardı.
Bunun üzerine…
Çelik de şu bilgiyi verdi:
“Torba yasayla yapılan düzenlemeye göre artık her yerde taşeron işçi çalıştırılamayacak. İş Kanunu 2. maddesi bunu teknolojik ve uzmanlık gerektiren alanlar olarak belirliyor. Ya da Bakanlar Kurulu kararıyla çalıştırılabilecek.”
Bu noktada…
“Üzerinde çalıştığımız bir durum daha var” diyen Çelik, taşeron konusunun disipline edildiğini kaydedip şunu açıkladı:
“Yargıya konu olmuş kurumlar var. Asıl işte çalışanların durumu ne olacak, taşeron ne olacak… Aslında taşeron sorunu torba yasayla çözüldü. ama fiili bir tablo da var ve bunu çözmek için çalışmalar yapıyoruz.”
Şunun altını çizdi:
“Yapılan çalışmanın içeriği kime müjdedir, bunu istemesinler. Çünkü netameli bir konu ve mahcup olmak istemiyoruz. İnce hassas bir çalışma yapıyoruz.”
Hedefi de açıkladı:
“Yargıda olanlarla ve asıl işte çalışanlarla ilgili düzenlemeyi İş Güvenliği ile birlikte Meclis`e sevk edeceğiz.”
***
Çelik bugün Suruç`a gidiyor
2011`den beri Şanlıurfa Milletvekili olarak Meclis`te olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hafta başında Şanlıurfa ve Suruç`ta sınırda sığınmacılarla birlikteydi.
Dün sabah Bursa`da ailesiyle bayramlaşıp kurbanını kesen Çelik bugün de kamplardaki sığınmacıları ziyaret için yeniden Suruç`a gidiyor.