Tam 2 hafta önceydi… Kısa adıyla DOSABSİAD olarak bildiğimiz, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu 24 Mart 2020 günlü toplantısında önemli bir karar alındı:
”DOSABSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri olarak herhangi bir kâr-zarar hesabı yapmadan, milli istikrar ve milli birliği göz önünde bulundurarak işçi çıkarmayacağımızı taahhüt ediyoruz.”
Çok kritik bir süreçte alınan bu çok kritik kararı 1 Nisan günü DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel açıkladı. Biz de 2 Nisan günü bu sütunlardan “çok önemli karar” başlığıyla paylaştık.
İlk adımı…
DOSAB-DOSABSİAD olarak Demirtaş’ta atılan işçi çıkarmama taahhüdü çok geniş yankı buldu ve dalga dalga Türkiye’ye yayıldı.
Sonrasında…
Kısa adıyla TOBB olarak bildiğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve hemen ardından da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karar haline getirildi, destek veren firmalar listeler halinde açıklandı.
Bir anlamda…
Koronavirüs salgını nedeniyle insanların evlerine kapandıkları, fabrikaların üretimi durduğu süreçte topluma en büyük moral oldu.
İşte…
Zor günlerde istihdam güvencesi haline gelen kararın çıkış noktası olan DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’e o kararı alış sürecini sorduk.
Önce…
“İstihdam çağrımız büyük ilgi gördü ve Türkiye’nin gündemine girdi. DOSAB ve DOSABSİAD olarak böyle bir konuda Türkiye’ye öncülük etmekten onur duyuyoruz” dedi ve şunu söyledi:
“DOSAB ve DOSABSİAD olarak Bursalı hemşerilerimizin her zaman yanlarındayız. Özellikle bugünkü gibi ortamlarda insanımıza yardımcı olmayı en önemli görev olarak kabul ediyoruz.”
Şunu vurguladı:
“Çalışanlarımız bizim için önemli. O nedenle işten çıkarmama sözü verirken, onların kendilerini güvencede hissetmelerini sağlamak istedik.”
Mesajı da şu:
“İnanıyoruz ki, bu kötü ve karamsar günler kısa bir süre içinde geride kalacak ve milletçe el ele vererek bunu başaracağız. Bu zor günleri atlatana kadar el ele olmaya devam edeceğiz.”
Barınaklardaki can dostlara sevgi eli
DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’i farklı kılan özellikleri var. Çok genç yaşta siyasetin içinde oldu. Devam etseydi tepelere de çıkardı ama sanayiciliği seçti, dernekçiliğe yöneldi. İstanbul’da TÜGİAD’ın değişmez genel başkan yardımcısı oldu. DOSABSİAD’a hareket getirdi.
Sohbetimizde…
“Her ramazan iftar veriyorduk, bu yıl 1500 kişilik gıda yardımı yapacağız” dedi ve farkına varılmayan bir noktaya parmak bastı:
“Lokantalar kapanınca hayvan barınaklarında can dostlar aç kaldı. Şimdi onlar için bir kampanya başlatıyoruz.”
Bursa’da sorun yok, ama ‘korona mezarlığı’ işgüzarlığı yapanlar var
Gazetelerde okuyoruz… Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bazı belediyelerin koronavirüsten ölenlerin cenazelerini sessizce kaldırıp özel bir mezarlığa gömdükleri, yakınlarına “1yıl sonra kendi mezarlığınıza nakledebilirsiniz” dedikleri yazılıyor.
Görünen o ki…
Ortada tam bir koronavirüs mezarları işgüzarlığı var.
Oysa…
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü genelgesinde, “cenazelerin normal şekilde kefenlenip kireç dökmeye gerek olmadan defnedilebileceği” yazıyor.
Yine de…
Bursa’daki uygulamayı Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı’na sorduk. Şu cevabı verdiler:
“Gasilhanelerimiz kurallara uygun olarak cenazeleri yıkıyor ve defin işlemleri yayınlanan genelgeler doğrultusunda alınan önlemlere göre aile mezarlığına ya da genel mezarlığa yapılıyor.”
Yani…
“Yani Bursa’da koronavirüsten vefat edenler için ayrı mezarlık uygulaması yok, kurallar tam olarak uygulanıyor.”
Bursa’nın fethinin yıldönümünde maskeli dua
Takılmalı mı, takılmamalı mı tartışmaları geride kaldı. Artık marketler. pazarlar, toplu ulaşımda maske takmak zorunlu hale geldi. Sürece göre kapsamı genişleyebilir. Yine, “devlet çözümü vatandaşa bıraktık” tartışmaları da herkese maske dağıtılacağı kararıyla gündemden çıktı.
Bu süreçte…
Bursa’nın fethinin 694. yıldönümünde, Osman Gazi ve Bursa’yı fetheden oğlu Orhan Gazi’nin türbelerini ziyaret eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da kurala uyup duasını maskesiyle yaptı.
Sağlık çalışanlarına CHP’den moral desteği: Hastane önüne pankart
Pankartta… “Can kurtarmak için can pahasına mücadele veren sağlık çalışanlarımıza minnettarız” yazıyor.
İşte…
CHP İl Başkanlığı, koronavirüsle mücadelede gerçekten de çok zor koşullarda canlarını ortaya koyarak savaşan sağlık çalışanlarına destek vermek, moral destek sağlayıp yanlarında olduklarını göstermek için bu pankartları hazırlattı.
Ardından…
İl Gençlik Kolları katkısıyla kent merkezindeki Şehir Hastanesi, Çekirge Devlet Hastanesi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi önüne astı.
Bunu da…
“Sağlık çalışanlarımızın yanındayız, birlikte başaracağız” notuyla paylaştı.
Açıkçası…
Sağlık çalışanlarının morale ve desteğe en çok ihtiyaç duyduğu bu süreçte, MHP Osmangazi İlçe’den sonra CHP İl Başkanlığı’nın pankartlı destek vermesi son derece yerinde bir davranış.
Çünkü…
Evlerine gitmeden nöbette kalıp salgınla savaşanlara bu toplumun teşekkür borcu var.
Koronanın getirdiği: Videokonferans toplantı
İlk mesaj… Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan’dan geldi. Yönetim kurulu toplantısının videokonferansla yapılacağını duyuruyordu.
Ardından…
CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın da haftalık yönetim kurulu toplantısını videokonferans yoluyla yaptığını gördük.
Geçen hafta, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve TÜRSAB’ın aynı yöntemle basın toplantıları, AK Parti’nin de ilçe başkanları ve belediye başkanları toplantıları olmuştu.
Kısacası, koronavirüsle birlikte toplantılar da değişti.