Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Deneyim uyarıyor: Bursa’nın ciddi sorunları var, kolektif akılla çözülür

Siyasi partilerin tümünde yerel seçim hazırlığı başladı. Partiler bu kez adayları erken belirlemek ve seçime daha hazır olmak için aceleci davranıyorlar.

Bunun nedenlerinin başında da, yeni yönetim sistemi ile birlikte siyasetin yenilenmesi geliyor. 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli ile adım atılan yeni dönemde güçlü yönetim ve güçlü Meclis tamamlandı.

31 Mart 2019’da, yani zamanında yapılsa da, erkene alınsa da yerel yönetim seçimleri yeni dönemi tamamlayacak.

İşte…

1.-yazi-icin-faruk-celik-001.jpgSeçim dönemi başlangıcında Bursa’nın siyasetçisi olan Faruk Çelik’e sürece ilişkin gözlemlerini sorduk. Deneyimli siyasetçi de, “Başkanlık sistemiyle birlikte yeni yerel yönetimler geliyor” diyerek söze başladı ve şunu söyledi:

“Milletimizin Cumhurbaşkanımıza itimadı yıllardır artarak devam ediyor. Bu bizim açımızdan memnuniyet verici bir durum.”

Ardından…

“Yerelde vatandaş daha gözlemci oluyor, çünkü ayrıntılara daha hakim. O nedenle genel seçime göre daha sorgulayıcı “ dedi ve devam etti:

“Dolayısıyla gerek belediye başkan adaylarının seçimi, gerek meclis üyelerinin tespiti daha büyük önem kazanıyor.”

Gözlemi şu:

“Kamuoyunu en iyi dinleyen, talepleri en iyi anlayan partinin başarılı olacağı inancındayım.”

Sonra da…

Bursa üzerine düşüncelerini uyarılar ekleyerek paylaştı:

“Bursa’nın işleri kolay değil. Uzun yıllar siyasette olmuş, önemli görevler üstlenmiş biri olarak Bursa gibi bir şehrin sorunlarının basit olduğunu söyleyenlere katılmıyorum.”

Şunun altını çizdi:

“Bursa’nın çok önemli sorunları var. Çözümü de kolektif akılla mümkün.”

Şu çağrıyı yaptı:

“Bursa ile ilgili söyleyecek sözü olan kim varsa, onlarla birlikte projeler yapılmalı. Göreve talip olacak arkadaşların da mutlaka 31 Mart’tan önce projelerini olgunlaştırıp 31 Mart sonrası hemen realize etmeleri gerekir.”

Şunu da vurguladı:

“Ne yazık ki genelde bizde yolda gidilirken proje yapılıyor. O zaman da şehre şifa olmuyor, sorunlar çözülemiyor.”

Uyarısı şu:

“Şehrin sorunlarını ve bunlara yönelik projeleri önceden belirleyip finansmanıyla ilgili şimdiden kafa yorulmalı. Şehre neler kazandırılacağına 31 Mart’ta halk ikna edilerek yola çıkılmalı.”

Şu sözü de önemli:

“Artık ‘Aklımıza geldi, böyle yapalım”Aklımıza geldi, böyle yapalım’ dönemi bitti.”

 

“Artık güçlü belediye başkanları olacak”

 

Deneyimli siyasetçi Faruk Çelik, 31 Mart’taki yerel seçim sürecine yönelik uyarılar yaparken, bu sürecin özelliğine dikkat çekti:

“Güçlü Başkan yönetimde. Milletvekilleri de güçlü Meclis’te yasama görevine döndüler. O nedenle şehrin bütün sorunları belediye başkanına kaldı ve böyle olunca da başkanların sorumlulukları arttı.”

Görüşü şu:

“Bu süreçte belediye başkanları daha da önem arz edecek. Çünkü artık güçlü belediye başkanları olacak.”

 

Erken seçim zor, ittifak tartışmalı

 

Sohbette… Faruk Çelik’e gündemdeki erken seçim ve ittifak tartışmalarını da sorduk. Erken seçimi kolay görmüyor:

“Olmaz diye bir şey yok… Fakat eken yerel seçim yapmak için anayasa değişikliği çok kolay gözükmüyor. Zamanında yapılacak gibi geliyor bana.”

İttifak konusuna da şöyle bakıyor:

“Yerel yönetimler seçimi başkanlık sistemiyle birlikte geliyor. Bu noktada yeni bir ittifakların da, genel seçimde olduğu gibi sandığa tam yansıyacağı  kanaatinde değilim.”

 

Faruk Çelik: Kişilerin değil, projelerin öne çıktığı bir dönem

 

24 Haziran’da başkanlık sistemi ile birlikte Türkiye’de yeni bir dönem başladı. Deneyimli siyaseti Faruk Çelik bu yeni dönemi ve sistemi şöyle görüyor:

“Dünyada keşfedilmiş toz pembe bir düzen yok. Elbette 24 Haziran’da başlayan yeni dönemin de kendine göre zorlukları ve sancıları olacak. Fakat sistemin giderek oturduğunu ve sorunları atlattığını görüyorum.”

Bu noktada…

“80 milyonun dönüşümü, yılların mevzuatı… Elbette kolay değil” dedi ve görüşünü paylaştı:

“Artık kişilerin değil, projelerin daha öne çıkacağı bir dönem olacak.”

Devam etti:

“Yeni dönemde halkın seçtiği Başkan var. Parlamento da kendi alanında çalışıyor. Bundan sonra parlamenter birinin bakan olma ihtimali zayıf. O nedenle parlamento artık kendi alanında çalışacak.”

İşleyişi şöyle görüyor:

“Yürütme bakanlardan oluşuyor, ama bakan yardımcılarıyla da takviye ediliyor. Aynı zamanda Külliye’de komitelerle desteklenen bir yapı var.”

Ardından…

“Bunları iyi görmek gerekir” dedi ve ekledi:

“Sağlıklı bir kadro işbaşında. Seçilmişlerden ziyade Başkan’ın atadıklarıyla yönetim anlayışı oturmaya da başladı.”

 

Bursa’nın çınarları yaz ortasında yaprak döktüler, dallar seyrek

 

5.-yazi-icin-cinarlar.jpgBursa’nın tarihten gelen özellikleri arasında  çınarların ayrı bir yeri var. Tarihi İnkaya ve Tophane başta olmak üzere kentin her köşesinde Osmanlı geleneği olarak karşımıza çınarlar çıkıyor.

Camilerin önlerinden yaşamın yoğun olduğu alanlara her yerde, yaz aylarında dalları altında serinlik bölgeleri oluşturan görkemli çınarlarda bu yaz dikkat çekici bir durum ortaya çıktı.

Gerçi…

Eylül ayıyla güz mevsimi başladı ve yaprak dökme sezonuna girildi, ama Bursa’nın çınarları yaprak dökmeye daha yazın ortasında, temmuz ayında başladılar.

Güz gelmeden başlayan yaprak dökümü çınarların dallarını da seyrek bıraktı.

Öyle ki…

Geçmiş yıllarda çınar dallarındaki yaprakların sıklığı nedeniyle karşı tarafın görülemediği Kozahan gibi tarihi bölgede bile ilk kez bu yaz çınar dalları görüntüyü engellemedi.

Benzer durum yol kenarlarından kentin diğer köşelerindeki ulu çınarlara kadar her yerde dikkat çekti.

Öyle olunca da…

Kafalarda “Acaba çınarları etkileyen bir salgın mı var?” kaygısı oluştu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X