Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Deprem büyük tehdit, ama olmasa da Bursa için dönüşüm tek kurtuluş yolu

Köşe Yazısını Dinle

Önümüzde… Türkiye’nin en büyük yerel gazetesi Olay’ın pazartesi günü verdiği Yapı&Yaşam eki var.

Açıkçası…

Olay İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan yönetiminde, titiz bir çalışma ve büyük bir emekle hazırlanan yayın, bir gazete eki olmanın ötesine geçip kent belgeseli olmuş. Daha yazının başında emeği geçen arkadaşlarımızı kutluyoruz.

Konu da…

Bursa’nın yaşamsal gerçeği olarak karşımızda duruyor: Kentsel Dönüşüm. Okurken de, tanıklık ettiğimiz değişim gözümüzde canlandı.

Zaman zaman yazıyoruz…

Ahmetpaşa Mahallesi’nde doğup büyüdük, ikametimiz de burada. O bakımdan, Altıparmak-Merinos arasındaki bölgeyi iyi biliriz.

O yıllar…

Tüm evler bahçeliydi. Küçük bahçelerde meyve ağaçları, kümesler vardı; domates, biber, maydonoz, marul, fasulye yetiştirilirdi.

Her mahallede dutluk vardı. Bu dutluklar çocuklar için oyun alanı, gençler için buluşma yeriydi. Dut yapraklarıyla evlerde ipekböceği beslenirdi.

Bursa’daki iki büyük dönüşümün ilki Altıparmak’ta yaşandı. Caddenin iki yanındaki ikişer katlı ahşap Bursa konakları 1960’lı yılların ortalarından itibaren teker teker kayboldu, yerlerine 8’er katlı apartmanlar yükseldi.

İkinci dönüşüm…

Merinos Fabrikası çalışanları için kurulan Bursa’nın ilk yapı kooperatifinin inşa ettiği Merinos Evleri’ydi. Tek, iki ve dört katlı evlerin tümü bahçeliydi.

Şimdilerde Valilik ve İl Milli Eğitim’in bulunduğu yerde odun depoları vardı. Oradan İpekiş’e kadar geniş caddenin adı İlkbahar Caddesi’ydi, 1970’lerin sonuna doğru Almanya’nın Darmstadt’ıyla kardeş kent olunca adı Darmstadt Caddesi oldu.

İkinci dönüşüm de…

Bir dönem Bursa’nın en modern bölgesi olan Merinos Evleri’nde gerçekleşti.

Fakat…

Hem Altıparmak, hem Merinos Evleri dönüşümü kötü örnek oldu, sevimli Bursa yerine, ucube binalar yükselen kötü planlanmış kent geldi.

O bakımdan…

Deprem Bursa için büyük bir tehdit, ama bu yapılaşma kent için daha da büyük tehdit. Tek kurtuluş, Bursa modeli olacak dönüşümde.

Başka yolu yok.

 

Bursa’nın kent yanlışı: Çarşamba diye mahalle yok

Eskiden… Merinos Evleri’nin bulunduğu Darmstadt Caddesi ve çevresi; Çarşamba Bölgesi ya da Çarşamba Mahallesi olarak tanımlanıyor.

Samsun’da bir ilçenin, İstanbul Fatih’te bir mahallenin adı, ama Bursa’da Çarşamba diye mahalle ya da bölge hiç olmadı.

Bir zamanlar Darmstadt Caddesi üzerine çarşamba günleri semt pazarı kurulurdu. Çırpan Mahallesi sınırlarındaki pazarın günü nasıl mahalle adı oldu anlayamadık.

 

Korkmak depremi engellemiyor: Japon uzmanın Bursa uyarısı önemli

Kentsel dönüşüm… İnsanların güvenli yapılarda yaşadıkları düzenli bir kent ortaya çıkarmak için önemli. Bursa gibi deprem kenti için daha da önemli.

O bakımdan…

Sakin ve sevimli kentten kısa sürede ve çok hızlı şekilde kötü planlanmış kente dönüşen Bursa’nın zaman kaybetmemesi gerekiyor.

Olay’ın…

Pazartesi günü okurlarıyla buluşturduğu kent belgeseli niteliğindeki Yapı&Yaşam’ın anlattığı gerçeği, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki de açık açık işaret ediyor.

Diyor ki:

“Bursa bölgesinde son büyük depremin üzerinden 150 yıl geçtiği için yeni deprem bekleniyor. Bandırma bölgesinde de 200 yıl olduğu için deprem bekleniyor. Bölgede 8 fay hattı var. Biri kırılırsa 6.8 büyüklüğünde deprem olabilir. 2-3 ya da bütün faylar kırılırsa 7.9’luk Erzincan depremi kadar büyük deprem olabilir.”

Gel de korkma.

 

Orhangazi tarihi bir değerini anıyor

Bizi de… Orhangazi’de yayınlanan Üçüncü Göz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Muharrem Değirmen dostumuz uyardı.

Orhangazi Sölöz’de 1921’de doğan Ali Tekin pilot eğitimi için Amerika’ya gönderilen ilk subaylar arasında yer aldı. 1950’de Türkiye’ye ilk kez verilecek jetlerin eğitimi için bir kez daha Amerika’ya gitti. NATO’daki başarısıyla askeri havacılıkta tanınan isim oldu. 1957’de Münih’te görevliyken rahatsızlanıp vefat etti.

Bugün…

Rahmetli Pilot Ali Tekin ilk kez Sölöz’de mezarı başında anılacak.

 

Siyasette partiye bağlılık sembolü: 40 yıldır Anavatan heyecanı duyuyor

Onu… 1983 yılında rahmetli Turgut Özal liderliğinde iktidara gelen Anavatan Partisi Gençlik Kolları’nda tanıdık.

Ecevit Yıldırım…

40 yıldır Anavatan Partisi’nden kopmadı. 2009’da Anavatan ile Doğru Yol birleşip Demokrat Parti olarak devam etse de yeniden kurulan Anavatan Partisi saflarında yer aldı.

İlçe başkanı oldu, 2016-2022 yılları arasında 2 dönem Anavatan Partisi İl Başkanlığı yaptı, partiye bağlılığını sürdürdü.

Gerçi…

İl başkanlığı görevini devretti, ama Ecevit Yıldırım 40 yıllık Anavatan sevdasından yine vazgeçmedi. Ziyarete geldiğinde, hep tanık olduğumuz heyecanın bir kez daha sergiledi:

“Kasım ayında Anavatan’ın büyük kongresi var. Genel Başkan İbrahim Çelebi’ye karşı Harun Kaya adaylık açıkladı. Bu kurultay partiyi canlandırır. Ben de yeniden aktif siyasete dönmeyi düşünüyorum.”

 

Meclis’teki Bursalı: Dalgın’dan kritik soru

TBMM’de… Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 12. Kalkınma Planı görüşülüyor.

Aslen…

Bursalı olan, ittifak anlaşması gereği CHP listesinden Balıkesir Milletvekili seçilen DEVA Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın görüşmelerde önemli bir konuşma yaptı.

“Vasatistan olmaya razı değilim” diyen Dalgın, yeni planın hedefini sorguladı:

“Kalkınmanın dinamosu kim olacak? Bakkal devlet mi, hür teşebbüs mü?”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X