Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Depremden çıkan şehircilik dersi: Afet anlarında yollar açık kalmalı

Köşe Yazısını Dinle

Sık sık… Kentlerin depreme ne kadar hazır olduğunu sorguluyoruz. Fakat, deprem zamanları heyecana yol açsa bile, kısa sürede unutulup gidiyor.

Oysa…

Her depremden çıkarılacak derslerin başında yapı güvenliği geliyor, ama şehircilik anlayışı da çok önemli.

Nitekim…

Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz İMO Ulaşım Komisyonu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’le deprem sohbetimiz, kente ulaşımın yanında kent içi ulaşımın durmasında yoğunlaştı.

Bozulan ve yıkılan yollar-köprüler, demiryolları, havaalanları kentleri ulaşılamaz hale getirirken, kent içinde ulaşılamayan mahalleler, sokaklar, yapılar şehircilik sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

  1. Tözün Bingöl de…

Ekranlara yansıyan görüntüler ve deprem bölgesinden yapılan yorumlardan yola çıkıp; Kobe Depremi deneyimiyle belirlenen ve 28 Eylül 2019’da yer verdiğimiz önerisini tekrarladı:

Bir…

“Genişliği 6 metreye kadar olan yolların yıkıcı bir depremde kapanma olasılığı yüzde 98’dir.”

İki…

“7 ile 15 metre arasında genişliğe sahip yolların depremde kapanma olasılığı yüzde 11’dir.

Üç…

“16 metreden daha geniş olan yolların deprem anında binaların yıkılması nedeniyle kapanma olasılığı yalnızca yüzde 0.3’tür.”

Önemsediği şu:

“Olası bir afette, tahliye koridoru için acil ulaşım yolları belirlenmeli. Bu yollar yerleşim merkezideki tahliye alanlarına, parklara, açık alanlara, sağlık kurumlarına, havaalanına, çadır alanlarına hızlı erişim sağlanmalı.”

Bu noktada…

“Şehrin giriş çıkışlarındaki ana yollar, havalimanı, hastane, AFAD gibi yapılar hayati önem taşıyor” anımsatması yapıp şuna dikkat çekti:

“İzmir Yolu, İstanbul Yolu, Ankara Yolu, Mudanya Yolu başta olmak üzere; güzergâhlardaki köprü, üstgeçit ve yollar çok önemli.”

Uyarısı şu:

“Yollar açık kalırsa afet anında hastanelere ulaşılır, tahliyeler sağlanır, yardımlar gelir.”

Bursa’daki yapılar korkutuyor

Kobe depremi deneyimini İMO Ulaşım Komisyonu başkanı M. Tözün Bingöl şöyle özetledi:

“Yol kenarında bir binanın yıkılması halinde bile araç geçebilmesi için minimum 3 metre genişliği sağlayacak 11-12 metrelik yol gerekir.”

Kaygısı şu:

“Depremde yol kapanmasıyla yaralılara ulaşamama, kaybı arttırır. Bursa gibi yola mesafesi az, çıkmaz sokakları çok, yol alternatifi az, bitişik nizam ve mühendislik hizmeti almamış konutlar  korkutuyor.”

Bu öneriyi çok önemsedik: Afetlere hazır olmak için konteyner kentler

Gerçi… Her depremde acı dersler çıkardığımızı söylüyoruz, ama Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili yıkan dünyanın en büyük felaketi bize şunu öğretti:

Şehircilik anlayışımız baştan sona değişmeli.

Yalnızca yapılar değil, bir deprem ülkesinde nasıl yaşanması gerekiyorsa kentler ona göre planlanıp tavizsiz uygulanmalı.

İşte…

Böyle bir planlamada, 10 ilimizi yıkan en büyük depremde ortaya çıkan barınma sorunu özel bir yer tutuyor.

Bursalı işinsanı Harun Tavlı’nın önerisini, Bursa gibi faylar üzerinde yaşayan bir kent için çok önemsedik:

“Şehrin belirli bölgelerinde, Hazine arazilerine konteyner kentler kurulabilir. Bu konteyner kentler öğrencilere tahsis edilebilir, deprem gibi afetlerde yıkımlar yaşanırsa da ailelerin barınması sağlanır.”

Kentleri afetlere hazır tutmak için gerçekten önemli bir öneri.

Yardım kamyonlarını milletvekilleri karşıladı

Deprem sonrası… AK Parti Genel Merkezi görevlendirmesiyle Bursa milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin, Refik Özen, Zafer Işık, Ahmet Kılıç, Atilla Ödünç, Osman Mesten bölgeye gittiler. CHP’den Erkan Aydın ve Orhan Sarıbal’ı da izliyoruz.

Bu ortamda iki hoş sürpriz oldu.

CHP’li Gemlik Belediyesi’nin yardım kamyonunu İskenderiye’de AK Parti Milletvekili Zafer Işık karşıladı. Nilüfer Belediyesi aracı da Elbistan’da Erkan Aydın’la buluştu.

Bursa 7’den 77’ye kenetlendi: Kimi harçlığını, kimi oyuncağını yolladı

Gözümüz ekranda… Dünyanın gördüğü en büyük ve en korkunç yıkım sonrası enkazlardaki çalışmaları izlerken, bir yandan zirveye çıkan ulusça toplumsal dayanışma örneğiyle teselli buluyoruz.

Bursa da müthiş bir dayanışma örneği sergiliyor.

Siyasi partilerden belediyelerde, SİAD’lardan sivil toplum örgütlerine, bireylerden kurumlara yardım kampanyaları düzenleniyor.

Bunlar arasında insanın içini ısıtan çok özel örnekler var.

Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, bir üyelerinin iki kızının harçlıklarını getirip Oda’ya verdiğini söyledi.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, depremzede çocuklara yazdığı mektuba çizdiği boya kalemlerini de ekleyip gönderen Mert’i paylaştı.

Nilüfer’den Güneş oyuncağı olan bebeğini depremzede çocuklara gönderdi.

Bir dede de, torunlarının kumbarasını İHH’ya teslim etti.

Bursa iş dünyasına da bu yakışırdı: 100 TIR

Elbette… Yardımların hepsi önemli. Belediyelerin tümünde görülen yardım seferberlikleri toplumsal duyarlılığın yansıması.

Yanı sıra…

SİAD’lar ve fabrikaların yanı sıra, BTSO önderliğinde Bursa iş dünyası adına yürütülen kampanya da Bursa’ya yakıştı: 100 TIR.

Büyük bir titizlikle hazırlanan yardım kolilerini AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay birlikte kontrol ettiler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X