İlk adım… 16 Nisan 2017 referandumuyla atıldı. Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’ne geçişi halkın onayladığı referandumdan sonra 24 Haziran seçimi de değişimin başlangıcı oldu.
Nitekim…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü yemin edip Başkan yetkileriyle göreve başlamasıyla yeni döneme de fiilen geçildi.
Artık…
Bugüne kadarki siyaset ve bürokrasi alışkanlıklarının değiştiği süreçteyiz. O değişimin en önemli işaret fişeği ise Bakanlar Kurulu oldu. Koalisyon dönemlerinde bakan sayısının 36’ya kadar ulaştığı kabine 16 bakana indi.
İnerken de…
Bazı bakanlıklar ortadan kalktı, bazı bakanlıklar birleşirken, devam eden 4 bakan dışında siyasetten gelmeyen isimlerle bakanlık kriteri değişti.
İşte…
Pazartesi akşamı açıklanan yeni Bakanlar Kurulu yapılanmasıyla en tepedeki düzenleme tamamlandı. Şimdi de piramidin tepesinden aşağıya doğru devlet organizasyonu yeni baştan yapılanıyor, kurumlar yeniden düzenleniyor.
Bazı kurumlar kapatılırken bazıları birleştiriliyor, bazılarının da bağlı oldukları bakanlıklar değişiyor. Dolayısıyla, devlet yeni baştan yapılanırken bürokrasi de yeniden şekilleniyor.
O bakımdan…
Ankara’da, özellikle de Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde seçim öncesinden başlayan hummalı bir çalışma var.
O çalışmaların merkezinde de, geçmişte Başbakanlık Müsteşarlığı ve İçişleri Bakanlığı gibi devletin röntgenini bilen önemli görevler üstlenen ve halen AK Parti Bursa Milletvekili olarak parlamentoda bulunan, Efkan Ala var.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan denetiminde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la birlikte yürütülen çalışmalar tamamlandıkça Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile uygulamaya geçiliyor.
Bürokrasinin gözü ve kulağı o nedenle Ankara’da.
İşin bir de vatandaş boyutu var.
Doğal olarak, daha hızlı ve daha iyi hizmet almak isteyen vatandaş sıkıntı yaşadığı kurumların yeni yeni düzenlemeyle sorunsuz hale gelmesini bekliyor.
Çünkü…
Bütün mesele gömleğin ilk düğmesinin doğru iliklenmesinde yatıyor.
İlk düğme yanlış iliklendiğinde, bütün düğmelerin de yanlış iliklenecek olması da şu günlerde Ankara’da atılan adımları daha kritik hale getiriyor.
Bürokratik düzenleme belediyeleri de etkileyecek
Ankara’da devleti yeniden yapılandıran hummalı çalışmalar sürerken, bunun yerele yansımasının nasıl olacağı da merakla bekleniyor.
İlk etapta…
Bürokratların görevlerini ilgilendiriyor gibi görünse de, Ankara’nın deneyimli isimlerinden biriyle dün yaptığımız görüşmede şunu söyledi:
“Sadece kamu kurumları değil, belediye bürokrasisinde de yeni sisteme göre önemli değişimler olacak. Çünkü, devletin organizasyon şeması değişiyor.”
Yeni kararname geliyor, Celal Uzunkaya ve Osman Ak vali oluyor
Yasaya göre Emniyet Müdürleri’nin 60 yaşında emekli olmaları gerekiyor. Valiler için emeklilik yaşı ise 65.
Bu kapsamda…
Bursa’yı ilgilendiren 2 emniyet müdürü var. Bursa Emniyet Müdürü Osman Ak 60 yaşını yıl sonunda dolduracak. Meslek yaşamının büyük bölümünü Bursa’da geçiren ve ailesi de Bursa’da yaşayan Celal Uzunkaya ise mart ayında doldurdu.
Hükümet, başarılı 2 isimden daha uzun süre yararlanmak istiyor. O nedenle, Antalya Emniyet Müdürü iken Uzunkaya emekli olmaması için İçişleri Bakanlığı Müşaviri yapıldı.
24 Haziran’da seçim kararının alındığı gün planlanan Valiler Kararnamesi’nde Celal Uzunkaya bir ile Vali atanacaktı. Ancak seçim kararıyla kaldı.
Bursa Emniyet Müdürü Osman Ak’ın da ise yıl sonunda emekli olmaması için vali olarak atanması bekleniyor.
O nedenler…
Devletin yeniden yapılanması devam ederken, bir yandan yeni bir Valiler Kararnamesi hazırlandığı kulağımıza geliyor.
O kararnamede…
Antalya Emniyet Müdürü olarak görev yaparken yaşa yakalanmaması için İçişleri Bakanlığı Müşaviri yapılan Celal Uzunkaya ile atandığı 5 Eylül 2017’den beri çok başarılı olan Bursa Emniyet Müdürü Osman Ak da var.
Gerçi…
Bursa bir Emniyet Müdürü kaybedecek, ama Ak da vali olarak hizmete devam edecek.
Hükümette görev almadığı için Bahçeli’ye Bursa’dan teşekkür etti
Aslında… Mustafa Karaman’ı anlatırken söylenebilecek bir tek ifade var: Bursa’ya TSE’yi tanıtan adam.
Yıllarca Bölge Koordinatörü olarak görev yaparken kendini adadığı kurumun yanı sıra Kalite Birliği Derneği’ni kurup kaliteyi ve standardı herkese öğretti.
Mustafa Karaman kendini gizlemeyen, duygularını saklamayan bir Karadeniz çocuğu olarak düşündüğünü açık açık paylaşıyor.
Nitekim…
Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmayan, hükümete de bakan vermeyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye teşekkürünü sosyal medyadan açık açık paylaştı.
O paylaşımda diyor ki:
Eğer görev alsaydın çok üzülürdüm. Eğer bir görevlini göreve gönderseydin çok üzülürdüm. Eğer görev aldırsaydın çok üzülürdüm. Karşılık beklentisi dedikoduları yapılırdı, çok üzülürdüm.
Karşılıksız sevmek ülküsü yara alırdı, çok üzülürdüm. Kimse karşılıksız iş yapmaz derlerdi, çok üzülürdüm.
Önce devletim diyenler üzülürdü, çok üzülürdüm. Milletini sevenler üzülürdü, çok üzülürdüm. Menfaatçiler bayram ederdi, çok üzülürdüm.
Sözünde durdun. Dik durdun. Ülkücülerin başını yere düşürmedin. Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler.
İbrahim Mart CHP’ye çağrı yaptı: Başka bir siyaset modeli gerek
Makina Mühendisleri Odası Başkanı olarak İbrahim Mart yıllarca Bursa için düşündü, üretti. Bazen yanlış görüp yapılmak istenene karşı çıktı, bazen yararlı bulup destek verdi.
24 Haziran seçiminde CHP Bursa 1. Bölge 9. Sıra Adayı olarak yarışan İbrahim Mart, seçim sonrası ortaya çıkan ve olağanüstü kurultayla değişim çağrılarına dönüşen CHP’deki arayışlara farklı bir bakışla çağrı yaptı.
“Başka bir siyaset modeline ihtiyaç var” başlıklı çağrısında Mart diyor ki:
25 Haziran itibarıyla ülkemizde artık yeni bir rejim var. Bugüne kadar izlediğimiz siyaset modeliyle maalesef ülkemizde gericiliğin ve faşizmin yükselişini durduramadık.
Bugün CHP olarak ülkemizi aydınlığa çıkaracak başka bir siyaset modelini tartışmaya açmamız gerekiyor.
Çağrısının sonunda da şöyle sesleniyor:
Hiçbirimiz hepimiz kadar güçlü değiliz. Gelin el ele verelim, doğru dürüst bir mücadele hattı örelim.