Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Edebali’nin büyük planı: Gönüllü dönüşümle Yıldırım’ı değiştiriyor!

Kuşku yok ki… Boş bir araziye yeni şehir kurmak kolay. Fakat, eski bir şehri yenileyip yaşam standardı yüksek hale getirmek hiç de kolay değil.

Hele…

Yıldırım gibi plansız gelişimiyle bilinen sorunlu bir şehri dönüştürmek daha da zor.

İşte…

Bu zor göreve Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali soyundu.

Kişiliğine uygun şekilde sakin ve kararlı adımlar atarak plansızlık nedeniyle kaçak yapı cenneti haline gelen eski Yıldırım’ı modern bir şehir haline dönüştürme yolunda ilerliyor.

Sabırlı adımların ilki planlama ile atıldı.

Aslında…

Bu ilk adım en zor süreçti ve Edebali bu süreci özetlerken “Radikal kararlar almak gerekiyordu” diye başladı ve şunu söyledi:

“Yıldırım altın gibi şehir, ama plansız çarpık yapılaşmayla altın kayboldu, toprak altında kaldı. Biz şimdi o toprağı kaldırıp altını ortaya çıkarıyoruz.”

Ardından…

“Yaşam standardı yüksek şehir doğru planlarla yaşama geçirilir” dedi ve devam etti:

“Bu şehre uygun standartlarla üçte birinden fazlasını yeniden planladık. Plan 4 harfli kelime, ama çok büyük emekler var.”

Yapılan çalışmayı anlattı:

“100 yıllık çalışma hazırladık. Bunu yaparken işe mülkiyet analizleri, ruhsatlı-ruhsatsız yapılar, binaların yaşı, demografik yapı incelendi. Bölge bölge suç oranları bile Emniyet’ten alındı.”

Hedefi şu:

“Şehri değiştirmeye talibiz. En zoru bu. Hayatı değiştiriyoruz.”

Şu nokta önemli:

“Kentsel dönüşüm tek taraflı kavram değil. Belediye kendime göre değiştiriyorum derse yolda kalır. Çünkü çok aktörler var, onların da söz sahibi olması lazım.”

Sonra da…

İzledikleri kentsel dönüşüm yöntemini açıkladı:

“Kentsel dönüşümde 2 yöntem var. Birincisi zorlayıcı gönülsüz dönüşüm, diğeri gönüllü dönüşüm. Bize uygun olanı gönüllü dönüşüm. Çünkü vatandaşı başka yere taşıyacak rezerv alanlarımız yok. Onun için de uzlaşarak çözüyoruz.”

 

Mecliste politika yok, kararlar oybirliğiyle

 

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatırken özel bir vurgu yaptı:

“Belediye Meclisimizde iktidarı-muhalefetiyle kararları oybirliğiyle aldık. Yıldırım’ın yeniden inşası konusunda kimse politik davranmadı.”

Ardından…

“Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” deyip devam etti:

“Muhtarlarımızla, teşkilatımızla el ele şehri planladık. Hepimiz arkasında durduğumuzda başarılı olacağız.”

 

Önünde 2 yol vardı, zoru seçti!

 

Merak ettik… Yıldırım’ı elbette biliyordu, ama seçildikten sonra zor şehri görünce ne hissetti? Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali şu cevabı verdi:

“Önümde 2 yol vardı. Ya günü kurtaracak işler yapıp ana sorunları bekletecektik, ya da 50 yıllık kangren hale gelmiş plansızlığa neşter vurup kalıcı çözümler getirecektik. Biz zor olan yolu seçtik.”

Bakışı şu:

“Başaracağımıza inanıyorum. Çünkü, hiçbir seviye ulaşılamayacak kadar yüksek değil.”

 

Yıldırım’ın üçte biri planlandı, el değmeyen yer kalmadı

 

​Aslında… Kentsel dönüşüm fiziki bir değişim içeriyor. Ancak, Yıldırım gibi plansız gelişen çok eski bir yerleşim bölgesi için yaşamın değişimi anlamına geliyor.

Nitekim…

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de bunu vurguluyor:

“Yaptığımız fiziksel dönüşümün ötesinde. Çocuklara, yaşlılara, gençlere, hepsine hitap eden, herkesi mutlu edecek bir şehir planladık.”

Kriterleri sıraladı:

“Planlı yapılaşma oranını arttırdık. Sağlık imkanlarına ulaşım önemli. Herkes sağlık kuruluşuna en kısa yoldan ulaşacağı mahalle arar. Eğitim aynı şekilde.  Bunlar yeni planlarda en çok önem verdiklerimizden.”

Rakamla örnek verdi:

“Değirmenönü-Karapınar ve yolun altındaki 6 mahallede anaokulu, ilkokul, ortaokul, ikinci öğretim, lise olarak 25’e yakın okul alanı ürettik.”

Dikkat ettikleri şu:

“İlkokul için yürüme mesafesi 500 metre. Ortaokul 750, lise 1000 metre yürüyüş mesafesinde olmalı. Planı buna göre yaptık.”

Çarpıcı bir örnek daha verdi:

“Eski planda yolların kapladığı alan yeni plandakinden daha fazla. Yüzlerce, binlerce sokak ve cadde var ama  hem dar, hem de ticari potansiyeli olmadığı için değersiz.”

Yapılanı söyledi:

“Korunacak mahalleler var, dönüşümle ayağa kaldırılacak mahalleler var. Her birinde parça parça alanlar belirledik. Her bölgeye farklı proje tasarımları yaptık.”

Şunu da ekledi:

“Yıldırım’ın üçte birini planladık, el değmedik yer kalmıyor.”

 

Konut kalitesi görülünce dönüşüm anlaşılacak

 

Kentsel dönüşüm felsefesi gönüllü dönüşüm olduğu için uzlaşmaya önem veren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali şu noktada rahat:

vatandaşla uzlaştık,

“İnşaatlar yükseldiğinde insanlar nitelikli konutlar yapıldığını görecekler ve kentsel dönüşüm o zaman daha iyi anlaşılacak.”

Şunu da ekledi:

“Hem güvenlik, hem konfor, hem sağlık açısından farkı anlayacaklar. Çünkü rezidans konforunda daireler üretiyoruz.”

 

Mevlana’da hedef: 2018 Temmuz’da teslim

 

Eski planları mahkeme ve Bakanlık tarafından iptal edildiği için yeniden planlanan Mevlana’da  zemin güçlendirme çalışmaları tamamlandı.

“4 kule vinç kuruyoruz” diyen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali iddialı hedefi de açıkladı:

“Mevlana’da 850 daire yapıyoruz. Uzlaştıklarımıza 2018 Temmuz ya da en geç ağustosta konutları teslim edeceğiz.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X