Kuşku yok ki… Eğitim her şeyin başı. Gelin görün ki, eğitime model arayışları bir türlü bitmiyor ve en doğru olanı da bir türlü bulamıyoruz.
Nitekim…
TEOG sınavının kaldırılacağı açıklandığında öğrenci velileri arasında gözlenen sevinç ve heyecanın yerini hafta sonundan itibaren yine karamsarlık aldı.
Öyle ki…
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yeni sistemi açıklamasından sonra sosyal medyada “Bizim çocuk 100 metreyle Fen Lisesi’ni kaçırdı” gibi, “Bizim eve en yakın okul Kız Meslek Lisesi, ben şimdi ne yapacağım?” gibi geyik muhabbeti olarak adlandırılan tarzda paylaşımlar başladı.
Biz de…
Eğitimde sistem değişikliğinin ne anlama geldiğini Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu’na sorduk.
O da, anlayabileceğimiz şekilde anlattı:
Bir…
“Türkiye’de 11 bin lise türü okuldan 600’ü nitelikli okul kapsamına alınacak ve sınavla girilecek. Sınav kalkıyor deniliyor, ama tam aksine, bu 600 okula girebilmek için büyük bir yarış olacak.”
Yereli değerlendirdi:
“Bursa’da 65 Anadolu Lisesi, 8 de Fen Lisesi var. 73 okuldan en fazla 10 okul kalacak. Dolayısıyla büyük bir yarış başlayacak.”
İki…
“Her yıl 40 bin çocuğumuz TEOG sınavına giriyor, bunların 11 bini Anadolu Liselerine yerleştiriliyordu. Anadolu Liselerine yüzde 27 kontenjanı uygulandığı için bu rakam 1600-1800 arasına inecek.”
Üç…
“Bursa’da okulların coğrafi dağılımları adil değil. Örneğin Acemler bölgesinde Bursa Anadolu Lisesi ile Cumhuriyet Anadolu Lisesi duvarları bitişik. Hemen arkalarında Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi var.”
Benzer durumun, okulların aynı bölgede yoğunlaşması nedeniyle Yıldırım ve Nilüfer için de geçerli olduğunu söyleyen Türkoğlu şuna dikkat çekti:
“Okulların coğrafi dağılımı gibi türlerinin dağılımı da eşit değil. Ekonomik düzeyi yüksek bölgelerdeki iyi okullarda maddi varlıklı ailelerin çocukları okuyabilecek.”
Şunu da ekledi:
“TEOG sınavının iptaliyle başlayan kaos, açıklanan sistemle daha da büyüdü. Eğitimi yeni kaoslar bekliyor. Endişelenmemek elde değil.”
Türkoğlu: Sistem özel okula yönlendiriyor
TEOG sınavı yerine getirilen yeni eğitim sistemiyle ilgili görüşlerini sorunca Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu da kaygılarını dile getirdi.
Düşüncesi şu:
“Bu sistem eğitimi özel okullara yönlendiriyor, daha doğrusu havale ediyor. Kamusal eğitim gözden çıkarılmış gözüküyor.”
Öngörüsü de şu:
“Neredeyse her işhanı altına temel lise adı altında özel okul açılıyor. Anadolu Lisesi’ne giremeyen parayı kıyıp buralara gitmek zorunda kalacak.”
Moskova’da ödül anısı: Bu fotoğrafta Rusya devlet yapısı var
Açıkçası… Rusya’nın kalbi Moskova’nın beyni Kremlin Sarayı’nda böyle tören bir daha olur mu, olursa bir başka Türk daha nişan takar mı, bir daha Kremlin’in tarihi salonlarında gezebilir miyiz, bilmiyoruz.
Fakat…
Moskova’da çok özel bir törende tarihin akışını etkileyen gelişmelere tanıklık ettiğimizin farkındayız. O nedenle kendimizi şanslı görüyoruz.
Tören sonrası…
Dağıstan eski Cumhurbaşkanı ve Putin’in Hazar Denizi Birliği Özel Temsilcisi olan Ramazan Abdülatipov’un verdiği yemeğe katılan konukları görünce Putin’in Cavit Çağlar’ın yakasına taktığı Rusya Devlet Dostluk Nişanı’nın önemi daha da iyi anlaşılıyor.
Çünkü…
O gece yemekte Rusya’nın devlet yapısı ile tanıştık.
Örneğin…
Abdülatipov’un yanı sıra, Azerbaycan Başbakan eski Birinci Yardımcısı Abbas Abbasov önemli konuktu.
Yine…
Rusya’nın etkili devlet adamı, Kuzey Osetya eski Cumhurbaşkanı ve Polit Büro eski Üyesi ve eski milletvekili Aleksandr Dzasohov dikkat çekici isimdi.
Yanı sıra…
Rusya Federal Güvenlik Servisi eski Başkan Yardımcısı ve Sınır Birliği eski Başkanı Orgeneral Vladimir Proniçev ile Rusya Devlet Başkanlığı İç Siyaset Dairesi Başkanı Mihail Belousev özel gecenin konukları arasındaydı.
Ayrıca…
Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz ile İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar da gecenin özel fotoğrafında yer aldılar.
Çavuşoğlu’na doğduğu topraklar olan Batı Trakya’da sevgi seli
Hafta sonu… Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin Sarayı’nda Batı Trakya evladı olan Cavit Çağlar’ın Putin tarafından Devlet Nişanı ile ödüllendirildiği töreni izlerken, bir başka Batı Trakya evladı olan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da doğduğu toprakları ziyaret ediyordu.
İlkokulu bitirip ayrıldığı topraklara bir kişinin Başbakan Yardımcısı olarak ziyaret etmesi kolay anlatılabilecek şey değil.
Nitekim…
Batı Trakya’da adım attığı her yerde Çavuşoğlu’na büyük ilgi gösterildi, gittiği her köyde miting kalabalıkları oluştu.
Hele…
Memleketi Gümülcine ile buraya bağlı olan doğduğu Delinasuh Köyü ve İskeçe ziyaretleri kuşku yok ki Çavuşoğlu kadar onu karşılayanlar için de çok önemliydi.
Ziyaretlerde…
Batı Trakyalılar ondan Recep Tayyip Erdoğan’ı getirmesini istediler, o da bu isteği ileteceğine söz verdi.
Sakinleştirici ve güven veren mesajlar
İlkokulu bitirdikten sonra ayrıldığı Batı Trakya topraklarına Başbakan Yardımcısı olarak ziyaret eden Hakan Çavuşoğlu’nu gezisini tesadüfen orada bulunan Bursa’nın bir başka tanınmış siyasetçisi Ali Mollasalih de izledi.
İzlenimlerini sorunca da şunu söyledi:
“Konuşmalarında çok özenli bir dil kullandı. ‘Önce bu ülkenin en iyi vatandaşları siz olacaksınız’ derken kışkırtıcı değil sakinleştirici oldu. Sonra da ‘Sakın umutsuzluğa kapılmayın, arkanızda güçlü Türkiye var’ deyip güven verdi.”