Şu günlerde… Ankara’da daha çok fırıncıları ilgilendiren ve serbest piyasa tartışmalarına yol açacağa benzeyen kritik bir hazırlık var.
İlk adımı…
Maliye Bakanı Naci Ağbal attı. Ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tekrarladı.
Açıklamalarda…
Her ilde ekmek fiyatının farklı olduğu, bazı illerde fırıncıların çok kazandığı, bazı illerde fırıncıların kâr edemediği dile getiriliyor.
En önemlisi…
İllere göre farklı uygulamalar nedeniyle ekmek fiyatının pahalı olduğu, bunun da enflasyona etki ettiği dile getiriliyor.
Mevcut tablo şöyle işliyor:
İllerde Vali başkanlığında; Fırıncılar Odası, belediye, Ticaret Odası ve esnafın katıldığı komisyon ekmek fiyatını belirliyor.
Hazırlık ise…
Ekmek fiyatının Ankara’da tek merkezden belirlenmesini hedefliyor. Böylece fiyat değişkenliğin önüne geçip, vatandaş açısından fiyatı standardı sağlamak isteniyor.
Kuşku yok ki…
Ankara’nın yapmak istediği vatandaş açısından ekmek fiyatının ucuzlaması anlamına geliyor. Hele, her şeye karşın en önemli temel gıdamız olan ekmek tüketimi kimi ailelerde yüksek rakamlara ulaştığı için, Ankara’nın kararı daha büyük anlam kazanıyor.
Ne var ki…
Fırıncılar kaygılı yaklaşıyorlar, ekmek üretiminin etkileneceğini söylüyorlar.
Bu durumu…
Bursa’da ekmek piyasasının en önemli aktörü olan Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Besaş Genel Müdürü Mustafa Bektaş’a sorduk.
“Gelişmeleri dikkatle izliyoruz” diye söze başladı ve şu riske dikkat çekti:
“Ankara ekmek fiyatını ildeki maliyetin altında tutarsa, fırıncı ‘Ben de ekmek çıkarmam’ diyebilir. Bu da, 1978’daki fırıncı grevlerine benzer bir durumu ortaya çıkarır.”
Ardından…
Hazırlığın Besaş’ı etkilemeyeceğini vurguladı ve olumlu yanını söyledi:
“Vatandaş daha ucuza ekmek yiyebilir elbette. İller arasında fırıncıların kâr oranları da buna göre dengelenip eşitlenebilir.”
Günümüzde…
Pek çok fırın standart ekmek yerine özel üretim ekmeklere yöneldi. Bektaş buna da dikkat çekti:
“Ankara’nın kararı özel üretim ekmekleri etkilemez. O nedenle daha fazla kâr edip çeşitliliği sağlamak için özel ekmek üretimine ağırlık verilebilir.”
Besaş’ın yeni sürprizi: Kara Buğday Ekmeği
Bursa’daki ekmek piyasasını kontrol altında tutan Besaş, bir yandan da yeni ekmek çeşitleri üretiyor ve piyasa rekabetini sürdürüyor.
Nitekim…
Çekirdekli, tam buğday, tam tahıllı, siyez ekmeği gibi çeşitlerin ardından sürprizi Besaş Genel Müdürü Mustafa Bektaş açıkladı:
“Siyez ekmeğiyle eşdeğer olan ve ekmek piyasasında son dönem çok ilgi gören Kara Buğday Ekmeği’ni üretmeye başladık.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Kara Buğday Ekmeği, gluteni çok az olduğu için çölyak hastalarının da tercih ediliyor.”
Keles’in bulgur ekmeğini Besaş üretecek
Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan Besaş’ın en büyük farkı, Uludağ Üniversitesi Kampusu için Ar-Ge Merkezi’ne sahip olması.
İşte…
Bu merkezde şu sıralar dağ yöresine özgü bir ekmeğin hazırlığı var. Daha açık söylemek gerekirse, Besaş Genel Müdürü Mustafa Bektaş’ın doğup büyüdüğü ve 2 dönem belediye başkanlığı yaptığı Keles’e özgü bulgur ekmeği üretimi için çalışılıyor.
Bektaş, yörede Iza olarak adlandırılan bulgur hem üretimini, hem ekmeğini yapmak istediklerini söyledi.
MHP önerisini tekrarladı: Hacivat Köprüsü’ne Kurtuluş Anıtı
Bursa’da yıllarca Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin önünde yer alan bir anıt Bursa’nın kurtuluşu sembolü olarak kabul edildi. Yıllar sonra fark edilen hata nedeniyle bundan vazgeçildi.
Ne var ki…
Yunan işgaline karşı kahramanlık gösteren kentin yazdığı destanı sembolize eden Bursa’nın Kurtuluşu Anıtı yok. Üstelik, bu konu zaman zaman gündeme geliyor, ama henüz gerçekleşmedi.
Nitekim…
Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili İhsan Bilgili, bu eksiğe dikkat çekti.
Söylediği şu:
“Bursa 8 Temmuz 1920’de Yunanlılar tarafından işgal edildi ve 2 yıl 2 ay 2 gün sonra kahraman Türk ordusu tarafından Deliçay-Hacivat Köprüsü civarında şehitler verilerek kurtarıldı.”
Bu noktada…
Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılını kutlayan Bilgili, 2 yıl önce verdikleri öneriyi anımsattı:
“Bursa’nın kurtuluşunu simgeleyen anıt, şehitlerin verildiği Yıldırım’a çok yakışacağı için 01 Temmuz 2015 günü Yıldırım Belediye Başkanlığı’na Meclis grubumuz olarak önerge verdik.”
Önerisini şöyle tekrarladı:
“Tarihi ve vicdani bir borcun ödenmesi, gelecek nesillere milli tarih şuuru kazandırılması için Deliçay-Hacivat Köprüsü civarına Bursa’nın Kurtuluşu Anıtı yapılması gerektiğine inanıyoruz.”
En çok konuşulan soru: 2019’da AK Parti-MHP ittifak yapar mı?
Görünen o ki, siyaset 2019 seçimi havasına çoktan girmiş. Çünkü, hedefini belirleyip, 2019’a göre strateji geliştirmeye başlayanlar var.
Böyle bir ortamda, gittiğimiz her yerde ilk sorulan soru olarak şu dikkatimizi çekiyor:
“2019 seçiminde AK Parti ile MHP ittifak yapar mı?”
Yerel seçimler için değil elbette, ama iki partiden de milletvekilliği hesabı yapanlar için bu sorunun cevabı çok önemli gibi gözüküyor.