1980 yılı bahar aylarıydı… Dönemin Bursa Valisi olan Zekai Gümüşdiş bir gün gazetecileri çağırdı. Yanındaki iki kişiyi “Beyler İmar Bakanlığı’ndan geldiler, Bursa’nın imar planlarını hazırlayacaklar” diye tanıttı.
Odada 2-3 gazeteciydik, gelen beylerin fotoğraflarını çektik. Gümüşdiş de bazı önerilerde bulunmaya başladı.
Bursa’nın özel bir kent olduğu sık sık vurguladı, Bursa Ovası’nın değerini tekrar tekrar anlattı, “Ova Koruma Çizgisi mutlaka olmalı” diye de ısrar etti.
1980 Temmuz’da askere gittik, 1982 Şubat’ta döndük. O yılın sonbaharında bir öğleden sonra Gümüşdiş’in makamındayken evrak getirdiler.
Gümüşdiş’in bir özelliği vardı. Bakanlıklar’dan gelen evrak postasını akşam saatlerinde mutlaka kendi açardı. O gün de postayı açarken “Müjde, Bursa’nın imar planları geldi” dedi. Planları masaya yayarken, “Bakalım Ova Koruma Çizgisi’ni koymuşlar mı?” diye de meraklandı.
Plancılar o çizgiyi koymuşlardı, ama aradan geçen 2.5 yılda bir daha Bursa’yı görmedikleri için kent ovaya doğru inanılmaz bir hızla, üstelik plan olmadığı için kaçak yapılaşmayla ilerlemiş, Ova Koruma Çizgisi de o gün için Zafer Mahallesi’nin tam ortasında kalmıştı.
Bursa çok hızlı, ama sağlıksız olarak kendiliğinden işte böyle büyüdü.
Sonrasında plan yapma yetkisi belediyelere devredildi, ama Bursa elden kaçtı ve o hastalıklı yapıyı düzeltmek için hala uğraşılıyor.
Söyleyeceğimiz şu:
Kentin üçte ikisinin kaçak yapıdan oluştuğu dönemden modern kente dönüşmek elbette kolay değil. Yeni bölgelerde disiplin sağlansa da, eski kent duruyor.
Çarenin kentsel dönüşüm olduğu da belli.
Üstelik…
Bursa’nın yalnızca birkaç bölgesinde değil, 80’lerde yoğun yapılaşan Çekirge ve zeytin bahçeleriyken o dönem oluşan Kükürtlü dahil, eski kent bölgesinin tamamı elden geçirilmek zorunda.
“Müteahhit çok demir koydu, fazla çimento kattı” avuntusu da kurtarmaz.
Elazığ’ın yıkıldığı, Manisa’nın sürekli sallandığı, İstanbul’un da korkusunun arttığı süreçte, asıl riskli Bursa için kentsel dönüşüm her şeyin önüne geçti.
Gördüğümüz kadarıyla…
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bunun farkında ve adımlarını kentsel dönüşümü öncelik kabul ederek atıyor.
Zaten…
Kentsel dönüşümü doğru kararlarla sağlıklı bir şekilde yapabilirsek, ulaşım sorunu da, hava kirliliği de büyük ölçüde ortadan kalkacak.
Dikine büyüme riskli, enine büyüme sıkıntılı
Bursa, planlama açısından kolay bir kent değil. Sırtını Uludağ’a dayamış, bağrını eşsiz ovaya açtığı için doğuya, ya da batıya büyümek durumunda.
Yakın geçmişte…
Çok katlı yapılaşmayla dikine büyüme ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise az katlı yapılaşmayla enine büyüme istiyor.
Dikine büyüme kent görünümünü etkilemesi yanında, risk oluşturuyor. Enine büyüme ise daha geniş alanda bir kent ortaya çıkıyor.
Bu da…
Daha uzun süre trafikte kalınması gibi sıkıntılı bir sonuca yol açıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve siyasetçileriyle Elazığ’a yardım götürdü
Bugüne kadarki en iyi organizasyonun yapıldığı ve en kısa sürede en başarılı kurtarma çalışmalarının ortaya çıktığı bir deprem yaşandı Elazığ’da.
Toplum kenetlendi, vatandaş harekete geçti, depremden etkilenen tüm bölgelere çok hızlı şekilde yardım ulaştırıldı.
Deprem bölgesine…
Bursa’dan giden ilk siyasetçi İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu orada Genel Başkanı Meral Akşener’le incelemelere katıldı.
Dün de…
Deprem gecesi itfaiye ve arama-kurtarma ekiplerini gönderen, battaniye başta olmak üzere üşümeyi engelleyecek giysi ve gıda yardımı ulaştıran Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş deprem bölgesi Elazığ’daydı.
AK Parti Bursa milletvekilleri Müfit Aydın ve Osman Mesten’in yan sıra AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’la enkazları ziyaret eden Aktaş incelemeler yaptı, çorba da dağıttı.
Sonra da Türkiye Belediyeler Birliği’nin Elazığ’da yaptığı toplantıya katıldı.
Mudanya’nın MAK’ına Türkyılmaz kutlaması
Arama ve kurtarma çalışmaları bakımından en hızlı müdahale edilip başarılı olunan Elazığ depremi sonrası bölgeye ilk hareket eden ekipler arasında Mudanya Belediyesi’nin MAK adını verdiği Mudanya Arama Kurtarma Timi de vardı.
3 gün boyunca Elazığ’daki çöken bina enkazlarında başarılı çalışmalar yapan MAK’ı ilçeye dönüşlerinde Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz karşıladı.
MAK ekibinin ilk sınavından başarıyla döndüğünü ifade eden Türkyılmaz ekipteki herkesi tek tek kutladı.
En şık veda… Gıda Mühendisleri’nde seçimi kaybeden Lale Yıldız farkı
Aslında… Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde ilgi çeken bir süreç yaşandı. Oda’da 8 yıl başkanlık yapan Serkan Durmuş, görevi 4 yıl önce devrettiği Lale Yıldız’dan geri alırken, Yıldız da 2 dönemden oluşan 4 yıl boyunca mesleğine hizmet etti, kritik konularda uyarıcı ve yönlendirici oldu.
Seçim sonrası…
Lale Yıldız’ın, pek de sık görülmeyen teşekkür mesajını okuduk.
Diyor ki:
“7. Dönem Bursa Şube seçimlerimizin sonucunda 1, 2, 3 ve 4. dönem başkanlığımızı yapan Sn. Serkan Durmuş’a bayrağı devretmiş olduk. Kendisine ve yeni dönem şube yönetim kuruluna şimdiden başarılar diliyorum.”
Ardından…
2 dönem boyunca, “Şube Başkanlığı sırasında sürekliliği olan projelerle gıda mühendisliği mesleğine, gıda sektörünün tüm bileşenlerine ve Bursa kamuoyuna doğru mesajlar vermemize katkı sunan, paydaşlık yaptığımız” deyip uzunca bir listeye teşekkür etti.
En şık vedayı da Lale Yıldız yapmış oldu.
Bir şık hareket de Küçükkumlaspor’dan
Geçen yıl… 13 yaş grubu futbol takımının Fenerbahçe 13 yaş takımıyla İstanbul’da oynadığı dostluk maçıyla dikkatleri üzerine çeken Gemlik’teki Küçükkumlaspor Başkanı Ekrem Taraklı deprem sonrası şık bir davranışa imza attı.
O davranış da…
Elazığ’da cuma akşamı yaşanan depremin merkezi olan Sivricespor futbol takımına malzeme yardımı göndermesi oldu.
Taraklı bu şık davranışıyla, Fenerbahnçe’den sonra Elazığ Sivricespor’la da dostluk ve gönül bağı kurdu.