Göreve başladığında… Bursa’yı 24 saat gözleyen güvenlik kameralarını nasıl izleyebileceğini soruyor. Çalışma arkadaşları da, sistemin Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Merkezi’nde bulunduğunu söylüyorlar.
Bursa Emniyet Müdürlüğü hizmet binası İzmir Yolu’ndan Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’na girişteki kavşakta. Yani kentin batısındaki Nilüfer’de.
Görüntülerin izlendiği merkezse kentin doğusundaki Yıldırım’da, Millet Mahallesi’nde. Takip edilmesi gereken bir şey olduğunda gidip gelmek hem mesafe, hem yoğunluk nedeniyle hiç de kolay değil.
Bunun üzerine…
Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, konuklarını kabul ettiği makam odasının hemen arkasındaki özel toplantı odasını tüm dijital sistemleri takip edebileceği karargâh haline getiriyor.
Burada…
Kentin her köşesinden yüzlerce kameranın 24 saat kesintisiz görüntü aktardıkları çok sayıda dijital pano var. Trafikten, meydanlardan, hassas kabul edilen yerlerden, tarihi ve turistik bölgelerden buraya sürekli görüntü akıyor.
Çok sayıda pano arasında trafik akışını gösteren dijital sistemin yansıdığı pano da var. Kentin hangi caddesinin hangi bölgesi sıkışıyor, nerelerde trafik rahat akıyor, hepsi anında takip ediliyor.
Öyle ki…
Kameralar her yöne hareket edebildiği gibi, yüksek çözünürlükte zoom yapıp görüntüyü yakınlaştırıyor da.
Nitekim…
Kentin merkezi bir noktasındaki kamera, yaklaşık 300 metre uzaktaki mağaza vitrinine zoom yapınca yakınlaştırdığı etiketlerdeki fiyatları kolayca okuduk.
Ayrıca…
Bir panoda Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ve Bursa Emniyet Müdürlüğü için yapılan her paylaşım, yorum, şikayetin yer aldığı Twitter sayfası var. Bir başka panoda da yerel internet sitelerindeki haber akışı takip ediliyor.
İşte…
Bursa Emniyet Müdürü Aslan makam odasının arkasındaki bu salonu dijital karargâh haline getirdikten sonra sistemin tam ortasına çalışma masasını yerleştirmiş. Yanında da toplantı masası var.
O karargâhı da şöyle tanıttı:
“Eğer makam odasında ağırlayacağım konuğum yoksa, tüm çalışmalarımı yürüttüğüm bu salondan gecenin 02.00’sinde çıktığım oluyor. 24 saat gözüm Bursa’nın üzerinde, gece gündüz izliyorum.”
Her şey vatandaşın huzuru için
Geçmişte… Doğru Hakimiyet gazetesinde Nisan 1978-Temmuz 1980 arasında polis-adliye muhabiri olarak çalıştık. O dönemde telsiz bile yeterli sayıda değildi ve her ekipte yoktu.
Günümüzde…
Hem asayiş anlayışı değişti; hem işin içine önleyici güvenlik kapsamında teknoloji girdi.
Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da dijital karargâha çevirdiği salonda şu mesajı verdi:
“Her şey vatandaşımızın huzuru için. Polisimiz 24 saat hemşerilerimizin güvenliği için görev başında.”
İhtiyacı karşılayacak ‘Emniyet Kampusu’ kaynağı için formül aranıyor
2004’te … Emniyet Müdür Yardımcılığı’na yükselince Şemdinli’ye atanan Tacettin Aslan ayrılmadan önce, İzmir Yolu’ndan Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’na girişteki Emniyet Müdürlüğü binası temel atma törenine katıldı.
2019’da Emniyet Müdürü olarak dönünce bu binada göreve başladı. Bina yeni, ama inşaat uzun sürdüğü için bitmeden yetersiz kaldı.
Aslan da şunu söyledi:
“Yanımızdaki alana yapacağımız 10 katlı ek binaya tüm birimleri toplamak istiyoruz. Fakat maliyeti yüksek proje.”
Bu durumda…
Fevzi Çakmak Caddesi’de boşaltılan binayla Acemler, Teleferik ve Yabancılar Şube olarak da kullanılan binalara karşılık yapmayı düşündüklerini, ancak “verilenlerin ederinin, yapılacağın bedelini karşılamadığının” ortaya çıktığını söyledi.
Bir çeşit Emniyet Kampusu olacak proje için umutlu:
“Proje üzerinde yeniden çalışıp maliyeti düşüreceğiz. Bursa’ya yakışan, uzun süre ihtiyacı karşılayacak bir bina olacak.”
Trafik polislerine ilkyardım eğitimi
Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan, yönetim kuruluyla birlikte yaptığı ziyaret sırasında, Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan’la önemli bir protokol imzaladı.
Protokolün önemi de şu:
Trafik kazalarına ilk müdahaleyi yapan trafik polislerine Kızılay’ın uzman eğitimcileri tarafından ilkyardım eğitimi verilecek. Eğitimin sonunda uluslararası akreditasyon geçerliliği olan belge sahibi olacak trafik polisleri ilk yardım yapabilecekler.
Bu anlaşma Türkiye’de ilk oldu.
Çin Büyükelçisi umut verdi: Mart sonuna kadar koronavirüsü bitiriyoruz
Konuya sağlık açısından baktığımızda dünyayı tehdit eden büyük bir tehlike karşımıza çıkıyor. Çin’in Wuhan kentinden başlayıp hızla dünyaya yayılan koronavirüs gerçekten bir kâbusa dönüştü.
Bundan…
Ekonomik etkilenmeler de oldu elbette. Örneğin, Bursalı gençler Wuhan’daki 20 restoranlarını kapatıp döndüler. Benzer şekilde Çin’de çalışan Türkler yurda döndüler.
Şu sıralar…
Hiç önlem almayan İran’da virüs hızla yayılıyor. Çünkü, 2 bin 912 kayıp veren Çin sakin ve kararlı bir mücadele veriyor. İşte o mücadeleyle ilgili Çin Bursa Fahri Konsolosu Nejat Yahya’dan umut dolu bir mesaj geldi.
Daha doğrusu…
Bursalı İşadamı Nejat Yahya, görüştüğü Çin Büyükelçisi Deng Li’nin verdiği umut dolu mesajı aktardı.
Diyor ki:
“16 yıl önce SARS aynı şekilde çıkarılmıştı ve 3 ay sonra normale döndü. Şimdi koronavirüsün mart sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Çin bu Batı oyunlarını bilmiyor ve anlamıyor.”
Balkabağından un üretti
Son yıllarda beslenme alışkanlıkları ve tercihlerinin değişmesiyle çok artan un türleri arasına yenisi eklendi.
Bursa Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Göçmen ve Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Emine Aydın birlikte yürüttükleri projeyle balkabağından un ürettiler.
İki bilim insanı, bu çalışmalarının patentini de aldılar.