Nerede bir seçim var, Mutlu Çınar o seçimin perde arkasına istatistikler penceresinden bakar. Genelde sonuç üzerine yorumlar üretilirken, Mutlu rakamları önüne koyup sosyolog titizliğiyle seçimin röntgenini çıkarır.
Yine öyle yaptı…
Eskisi kadar kent gündeminde geniş yer bulamasa da, büyük bir yarışa sahne olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki seçimleri komiteler bazında ele aldı.
Ortaya da…
Öyle bir tablo çıktı ki, seçimin sonucundan çok BTSO için alarm işaretleri görüldü. Onları da şöyle sıraladı:
Bir…
“BTSO’nun 39 bin 600 üyesi var. Fakat bu üyelerin 21 bin 700’ünün oy kullanma hakkı olduğu görülüyor.”
Şuna dikkat çekti:
“Yani, üyelerin yüzde 52’sinin oy kullanma hakkı olduğu, 48’inin olmadığı görülüyor. Üyelerin yarıya yakınının oy kullanamaması kurumsal anlamda ciddi bir sıkıntının habercisi.”
Yorumu şu:
“Görülen o ki, aidat borcu nedeniyle önemli bir kitle oy kullanamadı.”
İki…
“BTSO seçiminde oy kullanma hakkı olan 21 bin 700 üyenin 11 bin 154’ü sandık başına gidip oyunu kullandı.”
Şunun altını çizdi:
“Bu da, üyelerin tümünün yüzde 28’inin, oy kullanma hakkı olanların da yüzde 51’inin oy kullandığı anlamına geliyor.”
Ardından…
61 komitenin tek tek analizini çıkardı.
Tabloya göre…
Seçime en yüksek katılım yüzde 92.31’le metalcilerin yer aldığı 19. Komite’de gerçekleşti. İkinci sırada yüzde 89.67 katılımla unlu mamulcülerin yer aldığı 16. Komite, üçüncü sırada yüzde 84.27 katılımla taşımacıların 43. Komite’si var.
En düşük katılım ise yüzde 20.57 ile 29. Komite’de ortaya çıkmış. Üstelik geçen dönem BTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi olarak görev yapan Hasan Gürses bu komiteyi temsil ediyor.
Otomotivcilerin olduğu, liste başını da Tofaş’ın çektiği 11. Komite’de seçime katılım yüzde 34.13’te kalmış.
Bu arada…
Mutlu Çınar’ın işaret ettiği notlar arasında geçersiz oylar konusu da var.
Dikkat çeken şu:
Hüseyin Durmaz’ın seçildiği ve makinacıların oluşturduğu 8. Komite’de oy kullanma oranı yüzde 41.52’ye ulaşmış. Fakat bu komitede yüzde 8.45’le en yüksek geçersiz oy oranı da ortaya çıkmış.
Bu da, yarışın sert geçtiğinin işareti kabul ediliyor.
Burkay’da katılım düşük, Parseker’de yüksek
BTSO’da seçim süreci başlarken İbrahim Burkay ve İlhan Parseker’in başkan adayı olarak yarışıyorlardı. Komite seçimleri Burkay’ın ekibinde yer alan listelerin çokluğuyla tamamlandı, ama adaylar arasında seçime katılım açısından ilginç bir tablo ortaya çıktı.
Buna göre…
İbrahim Burkay’ın seçildiği 5. Komite’de katılım yüzde 41.64’te kaldı. Buna karşın ilhan Parseker’in seçildiği 21. Komite’de seçime katılım yüzde 77.42 gibi yüksek bir rakama ulaştı.
Pahalı sanılıyor, ama doğalgaz kömüre ve elektriğe göre ucuz
Bir dönem… Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesinde bulunan BTM’de, yani Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde görev yaptı. Gamze Demirbaş Çelebi şimdi de Bursagaz Kurumsal İletişim Birim Yöneticisi olarak bilgi ve deneyimini paylaşıyor.
Ziyarete geldiğinde…
Doğal olarak, doğalgaz üzerine sohbet ederken şuna dikkat çekti:
“Kurallara tam uyulduğunda doğalgaz en çevreci, en konforlu, en ekonomik, en güvenli yakıt.”
Örnek verirken…
“100 metrekare bir ev düşünün. 3 odası var ve 4 kişi yaşıyor” diye söze başladı ve şunu söyledi:
“Böyle bir evde ısınma, pişirme, sıcak su kullanımı için doğalgaz kullanılırsa kömüre göre yüzde 64, elektriğe göre yüzde 73 tasarruf sağlanıyor.”
1.5 yıl önce Genel Müdür olarak Markus Rapp’in görev üstlenmesiyle yeni bir yapılanmaya gidildiğini anımsatan Bursagaz Kurumsal İletişim Birim Yöneticisi Gamze Demirbaş Çelebi şu bilgiyi de verdi:
“1 milyon aboneye doğru gidiyoruz ve 2019’a bu sayıya ulaşacağımızı düşünüyoruz.”
Şu anda…
Merkezdeki Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer yanında Mudanya, İznik, Kestel, Gürsu ile köylerine doğalgaz verildiğini de ekledi.
250 bin aboneye özel mektup gitti
Bursagaz Kurumsal İletişim Birim Yöneticisi Gamze Demirbaş Çelebi ile sohbet ederken, doğalgaz kullanımı kuralları üzerinde de durdu.
Ardından da…
Önemsenmesi gereken konulardan birinin doğalgazlı cihazlar olduğunu vurguladı ve şu bilgiyi verdi:
“Bursagaz olarak 250 bin abonemizin adlarına mektup göndererek kombi ve ocak gibi cihazlarının yıllık periyodik bakımlarının yaptırılmasını istedik.”
Üniversite öğrencisiyken hareket getirmişlerdi, hedef büyüttüler
Onları… Dağ-Der bünyesindeki Ünidağ, yani Üniversiteli Dağlılar ekibi olarak tanıdık. Reşat Karış’ın başkan olduğu dönemde Ünidağ gerçekten dağa hareket getirdi.
Yetiştikleri yörenin insanıyla kaynaştılar. Kimi köye kütüphane kurdular, kiminde çocukların derslerine yardım ettiler, üniversite tercihlerinde yol gösterdiler.
İşte…
Üniversite öğrencisiyken dağa hareket getiren gençler bugün değişik kurumlarda yönetici pozisyonundalar, ama birlikteliklerini sürdürüyorlar.
Üstelik…
Büyük Bursa Platformu adıyla ve siyasi arayış ya da düşünceye girmeden daha geniş çevre için neler yapabileceklerinin arayışındalar.
Son toplantılarına…
Bahçeşehir Üniversitesi Bursa Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile bizi de davet ettiler. Müthiş keyif aldığımız Heybeli’deki gecede anılar paylaşıp gözlemler anlattık, İsmail Hoca da gençlere geniş bir ufuk çizdi.