Kentten bakınca pek belli olmuyor, ama kırsalda önemli bir kalkınma hamlesi yaşanıyor. Üstelik, planlı ve koordinasyon içinde adım adım yürüyen bir kırsal kalkınma programı var.
O programın en önemli ayaklarından birini kısa adıyla TKDK olarak bilinen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yürütüyor.
Nitekim…
Göreve geldiği günden beri enerjisini yansıtan, dahası yatırımcıyı teşvik eden sıcak yaklaşımlarıyla dikkat çeken TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun’la sohbet ederken heyecanlandık.
Çünkü…
Açıkladığı rakamlar, kent merkezinden hissedilemeyen kırsal kalkınma için umut veriyor.
O rakamlar…
IPARD adıyla bilinen destekleme kapsamında 3. Çağrı olarak çıkılan son dönemin “çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbiriyle tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbiri” başlığı altında yapılanları açıklıyor.
Berksun dedi ki:
“Bu dönem, 72 milyon lira yatırım bedeli olan 67 proje geldi. TKDK olarak kırsaldaki yatırımcılarımıza 36 milyon liralık hibe desteği sağlıyoruz.”
Rakam çarpıcı…
Kırsaldaki toplam 72 milyon liralık yeni yatırımın neredeyse yarısı hibe kredi ile gerçekleşecek. O hibeler Avrupa Birliği ve ulusal kaynaklarla sağlanacak.
Çiftçilerin daha çok kazanması ve daha verimli üretim yapmasını hedefleyen hibe destekli projeleri de şöyle tanımladı:
“Bu sayede onlarca yatırım Bursa kırsalında hayat bulacak, tarım ve hayvancılık gelişecek. Kırsal turizm canlanacak, katma değeri ürünler üreten mikro ve küçük ölçekli işletmeler kurulacak.”
Şunu da ekledi:
“Projelerle bitkisel üretim ve arıcılık daha verimli yapılabilecek, çiftçi daha çok kazanacak.”
Şunun da altını çizdi:
“Desteklerle kırsalda kadın ve genç istihdamı artacak.”
Şunu da biz ekleyelim:
Özellikle dağ yöresinde kente göç nedeniyle boşalıp yaşlı nüfusa kalan köylerin yeniden canlanması ve kentten köye dönüşün önünün açılması da uygulanan programın en önemli hedefleri arasında.
Kırsaldan yeni yatırım dünyası kuruluyor
TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun’un verdiği bilgilere göre, toplam 72 milyon liralık yatırımıyla kırsalda yeni bir dünya kuruluyor.
Destek alan yatırım grupları şöyle:
1 mantar üretimi, 1 tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, 14 arıcılık yatırımı, 1 sos üretim tesisi, 2 prina işleme, 2 süt işleme, 4 kırsal turizm tesisi, 4 makina parkları, 5 yenilenebilir enerji tesisi, 1 zeytinyağı işleme tesisi.
Ayrıca…
Hayvancılıkta 14 süt üreten ve 16 kırmızı et üreten işletme, 1 kaz yetiştiriciliği ile 1 yumurta işletme yatırımı var.
Kırsaldaki yatırımlar TBMM takibinde
Kırsala yatırımlar değişik kaynaklardan koordine ediliyor. TKDK işletme yatırım destekleri yanında Tarım Bakanlığı’nın Genç ve Kadın Çiftçiler projeleri de var.
TBMM’de Kadın Çiftçiler Alt Komisyonu Başkanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de kırsalda yürütülen projeleri hem desteklemek, hem sorunları gözlemlemek için sürekli sahada.
Gözgeç son olarak Orhaneli ve Büyükorhan ziyaretleriyle dağ yöresi köylerine de özel ilgi gösteriyor.
Makina Mühendisleri kaygılı: Sanayi büyüyor, imalat küçülüyor
Bursa’da en çok üyeye sahip akademik oda olan ve kente yönelik etkinliklere öncülük etmesiyle bilinen Makina Mühendisleri Odası’nın çiçeği burnunda başkanı Fikri Düşünceli yönetimindeki arkadaşlarıyla ziyaretimize geldiğinde, gündeminde 1 Mayıs etkinliği vardı.
Öncelikle…
1 Mayıs Salı günü saat 13.00’te Kent Meydanı’ndan başlayacak yürüyüş sonunda Atatürk Stadyumu Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs Kutlaması’na herkesi davet ediyor.
Sohbetimizdeyse, mesleki konuları konuştuk.
Örneğin…
Üniversitelerdeki toplam 195 makina bölümünün her yıl 8-10 bin öğrenci mezun ettiğini vurgulayan Düşünceli bunu fazla buluyor. Mesleki işsiz sayısının çoğalmasına yol açan uygulama yanında şuna da dikkat çekiyor:
“Milli gelirin 10 bin Dolar olduğu ülkemizde imalat sanayi payı yüzde 40 olmalı. Oysa 2 binli yılların başında yüzde 23 olan imalat sanayi payı yüzde 14’e düşkü.”
Bunun ne anlama geldiğini de söyledi:
“Sanayimiz büyüyor, fakat imalat sanayi küçülüyor.”
Partilerin il yönetimleri adaylık için boşaldı, Ankara rahatsız oldu
Tekrar olacak, ama… Seçimin beklenenden erken tarihte olması, sürenin kısalığı nedeniyle çok hızlı hareket edilmesi gerekliliği siyasi partilerin hesabını da, planlamasını da, işleyişini de bozdu.
Örneğin…
1-1.5 ay önce yapılan kongrelerde seçimlerde adaylıklar nedeniyle boşalmayacak yönetimler planlaması yapılırken, o plan işlemez hale geldi.
Nitekim…
Bu satırları yazdığımız saatlerdeki yansımalara bakarak söylemek gerekirse, AK Parti’de il yönetim kurulundan istifaların 10’u bulduğu, MHP’de 9, İYİ Parti il yönetiminden de 17 kişinin istifa ettiği bilgisi vardı.
MHP ve İYİ Parti’de il başkanları da aday olmak için istifa ettiler.
Yönetiminden fire vermeyen tek parti CHP oldu. CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş yönetimini korurken yalnızca Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca ayrıldı.
Yönetimlerdeki bu adaylık boşalması doğal olarak Ankara’daki genel merkezleri rahatsız etti. Çünkü, seçim ne kadar erken olursa olsun, kongreden çok kısa süre sonra yönetim kurullarında yaşanan böylesine geniş boşalmaların siyasi zaafiyete yol açabileceği kaygısı var.
Besaş Genel Müdürü Mustafa Bektaş aday
Mustafa Bektaş’ın kendini fazlaca hissettirmeden iş yapma özelliği var.
Keles Belediye Başkanlığı sonrası genel müdürlüğünü üstlendiği Besaş’ı büyütmesi ve ürün çeşitliliğini arttırması yanında, Bütünşehir uygulaması başladığında Tarım A.Ş. Genel Müdürlüğü’nü de üstlenerek kırsalı ve tarımı Büyükşehir Belediyesi ile tanıştıran planlamaları yaptı.
Milletvekili aday adaylığını 2011’de de deneyen Mustafa Bektaş, 24 Haziran için AK Parti’den aday adayı oldu.