Herkesin gözü hızlı tren gelişmelerinde. Nitekim, altyapı inşaatı devam eden Bursa-Yenişehir hattı üstyapısı ve elektronik sistemleri, Yenişehir-Osmaneli hattının da alt-üstyapıları ve elektronik sistemlerinin, yani Bursa-Osmaneli hattının komple ihaleye çıkması büyük heyecana yol açtı.
Şimdi…
Gözler 15 Mart’ta toplam 108 kilometre uzunluğundaki Bursa-Osmaneli hattı için Ankara’da yapılacak ihalede.
Gerçi…
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin 15 Mart’ta yapılacak ihalenin milyar liranın üstünde olacağını söylemişti, ama konuyla ilgilenenler daha büyük rakamlar olabileceğini söylüyorlar.
İhale edilecek hatta 200 kilometre hız yapacak hızlı trenin yanı sıra bir de yük treni var. Hatta, yük treninin daha önemsendiği izlenimi edindik.
Çünkü…
Bandırma-Balıkesir-İzmir bağlantıları tamamlanmadan bizim hızlı tren için çok fazla yolcu potansiyeli görünmüyor belki, ama yük treni için Anadolu’daki sanayi bölgelerinin ihraç ürünlerini limanlara ulaştırma misyonu söz konusu.
Bunun da iki yolu var.
Birincisi…
Dereçavuş’tan ayrılacak bir kolla Gemlik’te Serbest Bölge yakınından limana bağlanacak 24 kilometrelik Gemlik hattı olacak.
Başlangıçta…
Gemlik hattının Dereçavuş’tan sonra Gündoğdu’nun altından tünelle geçip Kurşunlu sahillerine inmesi, Gemsaz’dan Serbest Bölge ve limana ulaşması düşünülmüştü.
Fakat…
Kamulaştırılacak alanlar için vatandaşla görüşmeler başlamadan durdurulunca, TCDD’nin alternatif güzergah aradığı ortaya çıktı. Ama bu bağlantı olacak.
İkinci yol…
Osmaneli’den başlayıp Yenişehir’den geçerek Bursa’ya gelen demiryolu hattının, ta 1992’de gündeme gelen Bandırma-Bursa-Ayazma projesindeki gibi Bandırma’ya uzaması olacak.
Üstelik…
İzmir’in hızlı trenle İstanbul’a ulaşma hedefinde önce Bandırma, sonra da Bursa tam bir kavşak noktası olarak görülüyor.
Aynı şekilde…
Ege sanayisi için de Bandırma limanı önem taşıyor.
Sonuçta…
Hem Anadolu’nun, hem Bursa’da faaliyet gösteren ve yeni planlanan sanayi bölgelerindeki üretimin en kısa yoldan limana ulaşması için 15 Mart’ta ihale edilecek Bursa Demiryolu Projesi çok büyük önem taşıyor.
Kısacası…
Hızlı trene odaklanırken, yük treninin önemini de göz ardı etmemeliyiz.
Bursa-Yenişehir arasında istasyon yok
Hızlı tren projesi ilk gündeme geldiğinde, Gürsu bölgesinde istasyon yapılması söz konusuydu. Ancak, başta çiftçiler olmak üzere sivil toplum örgütleri ova toprakları zarar göreceği için itiraz edince Kazıklı gündeme geldi.
Şimdiyse…
56 kilometrelik Bursa-Yenişehir hattında ara istasyon yer almıyor. Yani, projede hem hızlı tren, hem yük treni için Bursa ve Yenişehir istasyonları dışında istasyon yok.
Yenişehir istasyon yerini tartışıyor
Hızlı trenin Bursa İstasyonu’nun yeri belli. Mudanya Yolu’nda Geçit’in yanından Balat’a girişe yapılan viyadük üstüne fantastik bir proje olarak yapılacak. Yük treni için de aynı bölge planlandı.
Yenişehir istasyonuyla ilgili tartışmalarsa sürüyor. Çünkü, Su Deposu olarak belirlenen istasyonun, Şişecam’a giden ve Organize Sanayi 2. Bölgesi’ne ulaşılan Akdere’ye yapılması isteniyor.
Hatta…
Bu nedenle Yenişehir’den bir heyetin Ankara’ya gideceği konuşuluyor.
Eruh Meydanı için teşekküre geldi, Pervari’ye de meydan istedi
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Balkanlar ve Kafkaslar’da başta restorasyon çalışmaları olmak üzere ecdat eserlerine yönelik çalışmalarını biliyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine Rize’de meydan çalışmasına başlandığını da biliyoruz.
Fakat…
Siirt’in Eruh ilçesinde meydan düzenlemesi ve cephe iyileştirmesi yaptığını bilmiyorduk. Onu da, AK Parti’nin geçen dönem Parti Sözcülüğü’nü yapan MYK Üyesi Siirt Milletvekili Yasin Aktay’ın sosyal medya paylaşımından öğrendik.
AK Parti Bursa milletvekilleri Müfit Aydın ve Osman Mesten ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret eden Aktay, geçen dönem yapılan Eruh Meydanı için teşekkür ederken, Pervari’ye de meydan yapılmasını istediğini de yine kendi paylaşımında ifade ediyor.
Ne var ki…
Ziyareti gösteren fotoğraftaki Başkan Aktaş’ın bakışı, bu isteği yerine getirecek gibi gözükmüyor.
Bu arada…
Büyükşehir’in üstlendiği Rize Meydanı projesinin de durdurulduğu kulağımıza geldi.
Kaliteli Yaşam Merkezi’ne destek, termik santrala birlikte hayır
Osmangazi Belediyesi’nin Demirtaş’ta planladığı Kaliteli Yaşam Merkezi temeli bugün Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu tarafından atılıyor.
Proje barındırdığı Huzur Evi yanında alzheimer hastaları, engelli rehabilitasyon merkezi ve günlük bakım merkeziyle sosyal dokunuş projesi olacak.
Bu özel projeye Osmangazi Belediye Meclisi’ndeki muhalefet partileri CHP Sözcüsü Cevat Asa ve MHP Sözcüsü Cemil Aydın’ndan açıklama geldi.
Gerçi…
Asa ve Aydın ayrı zamanlarda açıklama yaptılar, ama aynı şeyleri söyleyip aklın yolu bir dedirttiler.
İlk ortak nokta şu:
“Kaliteli Yaşam Merkezi çok önemli ve biz de destekliyoruz.”
İki…
“Bu önemli projenin yanı başında DOSAB Termik Santralı’na karşıyız. Termik derhal iptal edilmeli.”
Bu arada…
CHP Sözcüsü Cevat Asa, sosyal medyada Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bir takipçisine “Bu santral projesi iptal oldu, sanırım haberiniz yok” dediğini aktardı.