Büyük şehirde yaşayıp da, günün büyük bölümünde bir yerlere ulaşmaya çalıştığı için trafikten şikayetçi olmayan yoktur herhalde.
Yıllar önce…
Bursa’nın nüfusu az, yolları sakinken İstanbul’a bakıp “Burada nasıl yaşanır?” diye kendi kendimize sorar, sonra da Bursa’da yaşadığımız için halimize şükrederdik.
Gelin görün ki…
40 yıl öncesinin Bursa’sı yok artık ve yapılan yollara, köprülere, viyadüklere, kavşaklara karşın trafik sorunu her geçen gün artıyor.
İşte…
Bu nedenle, büyük kentlerde toplu ulaşım ile başlayan çözüm arayışları artık raylı sistemlerin geliştirilip teşvik edilmesi noktasında ağırlık kazandı.
Dahası…
Dünyada metrosu olan kentlerde ulaşım anlayışının değişmekte olduğunu sohbet sırasında Büyükşehir Belediye başkanı Recep Altepe’den öğrendik.
Dedi ki:
“Ulaşım ihtiyacının lastik tekerlekli bireysel araçlarla karşılanabilme ihtimali yok. O nedenle biz de artık mesaimizi toplu ulaşımın ve çözümün nasıl olması gerektiğine harcıyoruz.”
Ardından…
“Tüm büyük kentlerdeki sorun bu. Dünyada da böyle” dedi ve devam etti:
“Büyük kentlerin ulaşım sorununu çözmek üzere dünyada giderek yayılan yeni bir anlayış var. Özellikle metrosu olan kentler artık raylı sistemlere odaklanıyor.”
Sözlerini şöyle açtı:
“Metrosu olan kentlerin yerel yönetimleri için yeni yollar öncelik olmaktan çıkıyor. Belediyeler raylı sistem yatırımlarına ağırlık veriyorlar.”
Şunu da ekledi:
“Belediyeler artık yeni yol, yeni kavşak, yeni sinyalizasyon, yeni parklanma alanlarıyla uğraşmıyorlar. Raylı sistemi kullananlar için her türlü rahatlık söz konusu.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Dünyadaki yeni ulaşım stratejisi bizim için de geçerli. O nedenle ileriye yönelik çalışmalarımızı buna göre sürdürüyoruz.”
Örnek verdi:
“Japonya çok katlı yollarıyla tanınır. Onlar da yeni ulaşım stratejisi gereği artık çok katlı yollar yapmaktan vazgeçtiler. Biz de hazır olmalıyız.”
CEO’lar artık metroya biniyor
Hiç durmadan ilerleyebildiği için raylı sistemde ulaşımın daha hızlı olduğunu anımsatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe şu örneği verdi:
“Eskiden Avrupa ülkelerinde işadamlarının, dünya devi firma CEO’larının işe metroyla gidip geldikleri konuşulurdu. İstanbul da artık böyle. Büyük şirketlerin CEO’ları artık metroyla işe gidip geliyorlar.”
Çağrısı şu:
“Bursa’da da herkesi metro kullanmaya davet ediyoruz.”
Altepe: Pembe vagon hiç olmadı
Metro kullanımı konusunda Bursa’yı bir anda gündeme getiren kadın yolcular uygulamasını da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye sorduk.
Şunu söyledi:
“Bursa’da pembe vagon uygulaması hiç olmadı, böyle bir düşüncemiz de yok. Biz yalnızca gelen istek üzerine kadın yolcularımız için öncelikli vagon düşündük.”
Şunu da ekledi:
“Ne yazık ki, iyi niyetle başlattığımız bu konu çok abartıldı ve başka yerlere çekildi.”
Ulaşım planı: Sürdürülebilir kentsel ulaşımın 10 ilkesi!
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin açıkladığı “dünyada metrolu kentler için yeni ulaşım stratejisi” yeni ulaşım planları yapılmasını getirdi.
Nitekim…
BURULAŞ bu yönde Avrupa’daki örnekleri de göz önüne alarak Bursa için özel Sürdürülebilir Kentsel Ulaşımın 10 Temel İlkesi başlığıyla bir çalışma hazırladı.
Ulaşım sorunlarının 10 ana başlık altında toplandığı çalışmanın ilk sırasında “Yoğun ve insan ölçekli kentler planlamak” ilkesi yer alıyor.
Bu başlık altında “kent merkezlerinde ödenebilir konut yaratan projeler” yanında “ulaşım ve kentsel gelişmenin entegrasyonu” , “insan ölçekli ulaşım türlerine öncelik” , “küçük parçalı kentsel doku” , “karma kullanımlı kent merkezleri” , “kent meydanları” , “trafiğin sakinleştirilmesi” ve “otomobilsiz kentleşme” gibi alt başlıklar var.
İkinci sırada yer alan “Toplu taşıma odaklı kentler geliştirmek” başlığı altındaysa şu alt başlıklar sıralanıyor:
Kentsel alt merkezler, ana toplu taşıma istasyonlarına alışveriş üniteleri eklenmesi, çalışma ofislerinin topluma taşıma istasyonlarına yakın olması, toplu taşıma istasyonları çevresinde yüksek yoğunluklu apartmanlar oluşturulması, toplu taşıma istasyonlarında bisiklet park üniteleri.
Üçüncü sıradaki “Yol ağı ve kullanımını optimize etmek” başlığı altında da şu alt başlıklar bulunuyor:
Trafik kurallarının güçlendirilmesi, anlık trafik bilgisi sağlanması, konut alanlarında hız limitinin 30 kilometreye düşürülmesi.
Dağ yöresinin türkülerini derleyen İsmet İnci vefat etti
Popüler müziğe çok uzak olduğu için geniş kitlelerin tanıdığı bir isim olmadı, ama İsmet İnci her zaman için dağ yöresinin tanıyıp sevdiği bir Türk Halk Müziği derlemecisi ve sanatçısı oldu.
Nitekim…
Dağ yöresinin İsmet Abi’si olan İnci’nin derleyip TRT arşivine kazandırdığı çok sayıda türkü var. Bunlar arasında Aşalım Aşalım Dağları Aşalım, Zahidem, Geceler Yarim Oldu gibi türküler çok sık söylenenler arasına girdi.
Ne var ki…
Yorgun kalbi önceki gece durdu ve yaşama veda etti. İsmet İnci’nin cenazesi dün öğle namazında İvazpaşa’daki Kuzguncuk Camii’nden kaldırıldı.
CHP yürüyüşüne Kırat desteği
Demokrat Parti İl Başkanı Ali Biliz adalet için yürüyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP örgütlerine DP teşkilatı olarak destek vereceklerini açıkladı.
Biliz ayrıca, Meral Akşener grubundan da DP’ye katılımlar beklediklerini söyledi.
Bursa’dan Ankara’ya genç görev
1980’de Adalet Partisi kapatıldığında Gençlik Kolları Genel Başkanı olarak Bursa’dan Ahmet Okur görev yapıyordu. Yeniden kurulan AP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı’nı da Bursa’dan Samet Uzun üstlendi.
İllerdeki gençlik kollarını Uzun kuracak.