Her şeyden önce… Bursa ekonomiye, üretime, istihdama, ihracata katkı sağlayan çok önemli bir sanayi kenti.
Üstelik, dünyayla rekabet edebilen, çok önemli uluslararası firmalar teknolojilerini yenileyip akıllı sistemlerle üretim yapıyorlar.
Günümüzde…
Dünyayla rekabetin kaçınılmaz getirisi de teknoloji dönüşümü oldu.
İşte…
Böyle bir süreçte, YÖK tarafından Bursa Teknik Üniversitesi’ne çok özel “robotlar ve akıllı sistemler alanında uzmanlaşma” görevi verildi.
Bursa’nın iki devlet üniversitesinden biri olan ve 6 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksekokulda 378’i öğretim elemanı olmak üzere 691 personeliyle 7 bin 438 öğrenciye eğitim veren 10 yaşındaki Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir üstlendikleri misyonu şöyle anlattı:
“Amacımız; eğitim, araştırma ve girişimcilikte öncü, yetiştirdiği bireyler ve ürettiği değerlerle bilim ve teknolojiye yön veren saygın üniversite olmak.”
Ardından…
YÖK’ün, robotlar ve akıllı sistemler görevi doğrultusunda 25 araştırma üniversitesi aday adayı arasında olduklarını söyleyip şu bilgileri verdi:
“YÖK 2018 yılı Üniversite İzleme Kriterlerine göre Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan ikinci üniversiteyiz. TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017 sonuçlarına göre en genç devlet üniversitesi olarak ilk 50 üniversite arasındayız.”
Şu bilgiler de gelinen noktayı gösteriyor:
“2018 TEKNOFEST’e 5 takımla katılıp BENDİS takımı ile İnsansız Hava Aracı Döner Kanat Kategorisi’nde Türkiye birinciliği aldık. 2019’da Akademik Paydaş olarak 10 takımla da yarışmalara katılıp; iki takımımız dördüncülük aldı. 2020’de de Akademik Paydaş olarak 52 takımla yarışmalara katılıp birincilik, ikincilik ve üçüncülük dereceleri aldık.”
Üniversitenin…
60 milyon lirayı aşan cihaz ve donanıma sahip olduğunu 46 eğitim ve araştırma laboratuvarıyla 10 Araştırma Merkezi bulunduğunu vurguladı.
Şunları da ekledi:
“BTÜ, mevcut üretim sistemlerimizin robotize edilerek dijital dönüşümün sağlanması ve Sanayi 4.0 devrimine adaptasyonun hızla gerçekleşmesi adına da çalışmalar yürütüyor.”
Kısacası…
Genç bir üniversitenin, üstlendiği büyük misyonun sorumluluğu heyecan verici.
Bursa Tıp’ta ilk mikroskobik inceleme
62 öğrencisiyle eğitime geçen hafta başlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Bursa Tıp Fakültesi ders ve laboratuvar eğitimlerini Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapıyor, idari birimler için de Şehir Hastanesi içinde ayrılan bölümü kullanıyor.
Bursa’nın yeni Tıp Fakültesi’nin ilk öğrencileri, hafta içinde bir ilk yaşadılar.
Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Elif Güler Kazancı’nın verdiği ilk mikroskobik patalojik inceleme deneyimi öğrenciler için de farklı bir anı oldu.
Çevreci dağlılar kazandı: Dutluca madenine yürütmeyi durdurma kararı
Gelişmeyi… Daha doğrusu, Harmancık’a bağlı 6 köyün ardıç ormanına kurulması planlanan kalker ocağı, kırma eleme tesisi ve mekanik plent tesisi projesine karşı verdikleri çevreci mücadeleyi 31 Ekim 2019’da duyurduk.
O süreçte…
Kısa adı GÜMÇED olan Güney Marmara Doğal Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen ile Avukat Ali Özbek yöre köylülerine bilgilendirme yaptılar.
Sonrasında…
18 vatandaş adına GÜMÇED öncülüğünde Av. Ali Özbek tarafından Bursa 3. İdare Mahkemesi’ne açılan davanın çıkış noktasını ise “25 hektardan küçük alanlar için ÇED iznine gerek olmadığı” gerekçesi oluşturdu.
Buna karşın…
Bursa 3. İdare Mahkemesi tesisin 87.31 hektar alana kurulacağını belirleyip, ruhsatın kriterlere uymadığı, üretime geçmesi halinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekip yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Böylece…
Çevreci dağlılar bir mücadeleyi daha kazandılar.
Kulaca’nın salçasını Avrupa 40 yıldır biliyor
Açıkçası… AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel’in İnegöl’ün Kulaca Köyü’ndeki Kulaca Kooperatifi’ne yaptığı ziyaret bizi de eskilere götürdü.
Çünkü…
Kulaca Salça Fabrikası’nın, köydeki papya biberden salça üreten ilk üretici kooperatiflerden.
Biz de…
1982 yılında, Kulacalı gazeteci rahmetli Ali Battal sayesinde tanıdık. O dönem gencecik fabrika müdürü olan Marmara Gazetesi Köşe Yazarı Orhan Kaplan’dan ihracat haberi çok yaptık.
Avrupa’nın 40 yıldır bildiği Kulaca salçası yöresine değer katıyor.
Haftada 4 gece eşiyle Orhaneli’ni ev ev gezip İYİ Parti üyelerini arttırıyor
Mümtaz Aslan 8 aydır İYİ Parti Orhaneli İlçe Başkanı olarak görev yapıyor. Hedefini İYİ Parti’nin Orhaneli Belediyesi’ni kazanması olarak belirledi. Bunun için de üye sayısını arttırmak önceliği.
Ziyarete…
İlçe Başkan Yardımcısı Veyis Sevinç ve İlçe Sekreteri Halil İbrahim Özkan’la geldiğinde Orhaneli’nde İYİ Parti adına yaptıklarını anlattı.
Söze…
“Görev yaptığımız 8 ayda üye sayımızı yüzde yüz arttırıp İYİ Parti teşkilatlarında en çok yeni üye kazandıran ilçe” olduk diye başladı ve şunu söyledi:
“Orhaneli küçük yer, herkes birbirini tanıyor. Ben de haftada 4 akşam eşimle birlikte ev ziyaretleri yapıyorum. Bu ziyaretlerde İYİ Parti’yi ve Genel Başkanımız Meral Akşener’i anlatıp üye kaydı yapıyorum.”
Üye sayısını arttırmak için farklı bir formülü daha var:
“İlçe yönetim kurulumuz 20 kişi. Her toplantıya her yönetim kurulu üyesi en az 2 yeni üye yaparak geliyor. 5 üye yapana ödül veriyoruz.”
Azerbaycan’a Türkiye’nin desteğini götürdü
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop başkanlığındaki parlamento heyeti Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti.
Ermenistan’ın insanlık dışı saldırılarına karşı Türkiye’nin desteği ve Türk milletinin dualarını götüren parlamento heyetinde, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olarak AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da yer alıyor.
3 gün sürecek ziyarette Şentop ve heyet üyeleri Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşüp Azerbaycan parlamentosunda temaslarda bulunacak.