Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Her şeyden önce bilinçli tarım: Osmanlı’nın eğitim modeli Tarım Lisesi’nde canlanacak

Köşe Yazısını Dinle

Günümüzde… Dünyanın en önemli hedefi, gıdaya ulaşım oldu. Mevsimsel etkenlerle bazen ihtiyaç öncelikleri değişiyor, fakat hepsinin alternatifi var ve bir şekilde aşılabiliyor.

Oysa…

Alternatifi olmayan iki ürün var ki, yaşam sürdükçe muhtacız: Gıda ve su.

Özellikle…

Dünyada açlık tehlikesinin büyüdüğü şu süreçte, doğru tarım ve buna dayalı nitelikli tarımsal üretim önemi daha da artıyor.

Gerçi…

Yakın zamana kadar tarımda kendi kendine yeten ülke konumundaydık, ama dışa bağlı hale geldik. Türkiye’nin günün birinde buğday ithal edeceğine kimse inanmazdı, ama ne yazık ki gerçek oldu.

Elbette pek çok nedeni var.

Ekili alanların çeşitli nedenlerle bölünüp azalması, bilimsel tarımın geleneksel üretimin önüne geçememesi, genç nüfus kentlere göç edince kırsalda yaşamın yaşlılara kalması gibi gerekçeler listesini uzatmak mümkün.

Yanı sıra…

“Siz üretmekle uğraşmayın, biz yollarız” denildiği varsayımıyla dış güçlere bağlayanlar da var doğal olarak.

İşte…

Bu konu, kongre sonrası güçlendirilmiş yeni yönetim kadrosuyla medyanın karşısına çıkan TR Düşünce Kulübü’nün de gündeminde.

2009’da İznik Bayraklıtepe’de kurulan ve bugün 47 ilde şube ve temsilciliği olan dernek, doğru tarım ve nitelikli üretim için önce tarımsal eğitim gerektiğini gündemine aldı.

İlk bilgiyi de…

TR Düşünce Kulübü Genel Başkanı Başkanı Ercan Yakut duyurdu:

“Vakıf kurup Mustafakemalpaşa bölgesinde Tarım Lisesi yapacağız.”

2026 hedefli projeye yaklaşımı Genel Başkan Yardımcısı İsmail Kavcan açıkladı:

“Osmanlı 1890’larda Ziraat Mekteplerini bunun için kurmuş. Başlarına ne geldiyse okullar kapatıldı. Son 3 yılda ise 70’e yakın Ziraat Lisesi açıldı.”

Bu noktada…

Matlı Grup desteğiyle Hamidiye Ziraat Lisesi’nin devreye girmesi de önemli.

Gerçekten…

Gıdada güvenli gelecek için önce tarımda doğru üretim şart. Tarım Lisesi’ni bu nedenle önemsedik.

 

Kaybedilen tohum ve yanlış tarımla gelen sorunlar

İfadeler abartılı değil… Çünkü, tarımda yanlış giden bir şey var. “Afrika’da Microsoft’u görünce şok oldum” diyen TR Düşünce Kulübü Genel Başkan Yardımcısı İsmail Kavcan’ın söylediklerini önemsedik:

“Kendi kendine yeten ülkeydik, dışa bağımlı olmamalıydık. Tahıl koridoru ana kaynağı da biz olmalıydık.”

Şunu ekledi:

“Ata tohumumuz vardı, şimdi ithal tohumlar var. Yanlış tarımsal üretimle kimyasallar insana geçiyor.”

 

Meclis kürsüsünden yaptığı bütçe konuşmaları 2 cilt kitap oldu

İsmail Hoca’yı… 1990’lı yılların başlarından beri tanırız. O dönem, genç bir akademisyen olarak Bursa Uludağ Üniversitesi’nin parlayan yıldızıydı.

Bölümü maliyeydi ama genelden yerele ekonomi alanında Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun görüşleri önemsenirdi. O da söyleyeceklerini herkesin anlayacağı bir dille anlatırdı.

1999’da DYP Büyükşehir Adayı olarak siyasete adım attığında, dokunduğu herkesi etkiledi. Meral Akşener’le birlikte yürüdüğü siyaset yolunda, geçen dönem İYİ Parti Bursa Milletvekili seçildi. Önce Genel Başkan Yardımcısı, sonra Grup Başkanı oldu.

Dahası…

TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde İYİ Parti adına 5 dönem kürsüye çıkıp bütçe üzerine konuşma yaptı. Her konuşması çok beğenildi.

İşte…

O konuşmaları derleyip bir araya getirince, ortaya iki ciltlik dev bir kitap çıktı.

 

Efkan Ala’nın ilk ziyaretçileri Bursa heyeti

Ankara siyasetinde… Bursa adına en etkili noktaya gelen AK Parti Genel Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Efkan Ala salı günü görevi devraldı ve AK Parti Genel Merkezi’ndeki yeni makamına taşındı.

Akşam saatlerinde de ilk ziyaretçilerini ağırladı.

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan önderliğinde, Bursa milletvekilleri Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yeni makamında Ala’yı ziyaret edip “hayırlı olsun” dediler.

 

Eski Bakan Doç. Dr. Sare Aydın Kadın Olmak paneli için Bursa’ya geldi

Bir dönem… Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak hükümette yer aldı. O dönem, kabinenin en genç bakanı olarak anıldı Kısa adı KADEM olan Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın da kurucu genel başkanlığını yaptı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doç. Dr. E. Sare Aydın salı günü Kadın Olmak adlı panel için Bursa’daydı.

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Tekstil Müzesi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Araştırmacı Berna Çaçan Ongun’un yaptığı panelde Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık ile Bursa Otizm Derneği Başkanı ve Türkiye Otizm Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Emel Kanberoğlu, Sosyolog Mürvet Özçelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı Filografi Sanatçısı Emine Yılmaz da konuşmacılar arasındaydılar.

 

Bursa’dan Ağrı Dağı’na tırmanmaya gitti

Yüksel Esen’i… DYP Orhaneli İlçe Başkanı olduğu dönemden tanıyoruz. Son dönem kendini spora verdi. Bol bol yürüyor, sık sık Uludağ’a tırmanıyor.

Hatta, farklı illere gidip oralarda da dağ tırmanışlarına katılıyor.

Son olarak…

1.550 kilometre yol 23 saat, aracının direksiyonunda geçirip Ağrı’ya gitti ve Avrupa’nın ikinci en yüksek dağı olan 5 bin 137 metrelik Ağrı Dağı zirvesine tırmanış başlattı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X