Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İğneyle kuyu kazıyorlar: Her gün 250 ekip virüs temaslılarını tarıyor

Dikkat çeken şu: Koronavirüsle mücadelesinde daha çok idari önlemler ve bunun devamında hastanelerdeki tedavi süreçleri kamuoyuna yansıyor.

Oysa…

En önemli aşama virüsün yayılmasını önleme mücadelesi çalışmalarında gizli.

Örneğin…

Bir fabrikada virüs bulaşmış hasta belirlendiğinde, İl Sağlık Müdürlüğü hemen harekete geçip hastayla temasta bulunanları hemen gözetime alıyor.

İşte…

Kamuoyuna yansımayan ve filyasyon adı verilen bu çalışmayı İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkçı’yla konuştuk.

Bursa merkez ve 17 ilçede her gün, 2’şer kişiden oluşan 250 ekiple 24 saat süren saha tarama çalışmasını şöyle anlattı:

“Vaka tespit ettiğimiz zaman bizde alarm başlıyor. O andan itibaren sürekli iz sürüyoruz. Hemen ilgili bölgenin ekipleri harekete geçiyorlar. Hastanın adresine göre temaslılarını tespit etmek için çalışma başlıyor.”

Şunun altını çizdi:

“Bu noktada en önemli konu şu: Bulduğumuz temaslı hastalarımız doğru cevap vermeli ki bütün temaslıları bulup onları izleyebilelim.”

İz sürme sürecini de şöyle anlattı:

“Pozitif bir hasta bilgisi ekranımıza düştüğünde İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekipleri koruyucu ekipmanlarını giyip ev ziyareti yapıyorlar ve 14 gün evde oturmalarını uyarıp bir form imzalatıyorlar.”

Şöyle devam etti:

“Sisteme giren bilgiler Aile Hekimlerimizin önüne geliyor. Onlar da 14 gün boyunca bu temaslıları takibe alıp olası vakaları arıyorlar. Her gün arayıp ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olup olmadığını ve evlerinde olup olmadıklarını teyit ediyorlar.”

Şunu vurguladı:

“Bu hastalığın yayılmasının önlenmesinde evde izolasyon ve sosyal mesafe çok önemli.  Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor.”

Ardından…

Evde izolasyona alınanlara Aile Hekimleri tarafından “el yıkama, bulunulan ortamı düzenli olarak havalandırma, dışarı çıkmama, ateş ya da öksürük olursa 112’yi çağırmaları” uyarıları yapıldığını, 14 günlük sürede sorun çıkmazsa da takibin bırakıldığını söyledi.

Şu nokta da mutlu:

“Bursalı hemşerilerimizin bizlerle çalışma uyumu çok iyi.”

 

“Fazla bir şey istemiyoruz, teması kesin”

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkçı vatandaştan beklentisini şöyle dile getirdi:

“Virüse yakalanan hastalarımız kimle temas ettilerse bize bilgi vermeleri gerekir. Ne kadar doğru bilgi verirlerse o kadar temaslıya ulaşırız. Böylece hastalığın hızlı yayılmasını engelleriz. Bütün amacımız bu.”

Şu uyarıyı da yaptı:

“Bu hastalığın önüne geçebilmek için tek yöntem teması kesmek ve evde izolasyon. Hemşerilerimizden aslında fazla da bir şey istemiyoruz. Buna uysunlar yeter.”

 

 “Evde sıkılanları anlıyorum, ama kendilerine ayıracak zaman oldu”

 

Doğal olarak… Kurallara ve uyarılara dikkat edip kendi izolasyonunu sağlayan ve gönüllü karantina uygulayanlar olduğu gibi, evinde sıkılanlar da var.

İşte…

Evinde duramayanlar için İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkçı şunu söyledi:

“İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm kadrolarımızla 7 gün 24 saat görev başındayız ve halkımızın sağlığı için canla başla çalışıyoruz. Evinde sıkılanları anlıyorum, ama belki de kendilerine ayırabilecekleri zamanları oldu.”

Önerisi şu:

“Evde kaldıkları zamanı kendileri için fırsat olarak görsünler. Kitap okumak, film seyretmek güzel olur. En önemlisi, iş günlerinde birlikte olamadıkları çocuklarıyla bol bol sarılsınlar. “

Şunu da ekledi:

“Hep beraber bu günleri aşacağız. Sağlık kadromuz çok güçlü, ekiplerimiz fedakârca çalışıyorlar. Bizimle birlikte sağolsunlar kolluk kuvvetleri de çok güzel çalışıyorlar. Onların da Polis Haftası’nı kutluyorum. Onları seviyoruz.”

 

Sokaklara değil, balkona çıkın

 

Güneş çıkınca izolasyon biraz bozuldu, önceki günlere göre trafik dün daha yoğundu. Meteoroloji, hafta sonundan itibaren havaların ısınacağını açıklayınca da sokaklara daha çok çıkılacağı kaygısı oluştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkçı da şu uyarıyı yapma gereği duydu:

“Havaların ısınmasının bu mücadelede artısı da var, izolasyonu bozduğu için eksisi de var. Evet, vücudumuzun direnci için ultraviyole güneş ışınları gerekli, ama bunu sokağa çıkarak değil, balkona çıkarak alalım.”

 

Vatandaşla hiç kesilmeyen en güçlü köprü: Kızılay her zaman sahada

 

Kamuoyu pek bilmiyor… Ortada koronavirüs yokken, insanlar evlerine kapanmamışken, günlük yaşam kısıtlanmamışken Kızılay Gönüllüleri tüm ilçelerde her mahalleye giderek yardıma ihtiyaç duyan aileleri tek tek belirlediler.

Yıllarca da…

Yine kamuoyuna duyurmadan kucaklarda taşınan kolilerle ailelere yardım götürüldü.

O bakımdan…

Evde karantinanın yoğunlaştığı bu dönemde pek çok kurum ihtiyaç sahibi listesi hazırlarken, Kızılay elindeki listelerle hemen sahaya çıktı, hayırseverlerin desteğiyle hazırlanan erzak ve ihtiyaç maddeleri kolilerini ulaştırmaya başladı.

İçinde…

Kurban bağışından elde edilen kıyma, kuşbaşı ve kavurma kutularının da bulunduğu kolileri kucağında taşıyarak ailelere ulaştıranlar arasında Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan ön sırada.

Kısacası…

Yönetim kurullarıyla, gönüllüleriyle Kızılay tüm ilçelerde sahada ve vatandaşla hiç kesilmeyen en güçlü köprüyü sürdürüyor.

 

Hasan Doğan’dan Bursa paylaşımı

 

Perşembe gecesi önce Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Doç. Dr. Muhammed Güzelsoy’un görevden ayrıldığını WhatsApp Grubu’ndan duyurduğu haberi geldi.

Ardından…

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan Büyükelçi Hasan Doğan’ın Twitter paylaşımını gördük.

Koronavirüs tedavisi gördükten sonra Bursa’daki hastanelerden taburcu olan hastaların alkışlarla uğurlandığı İHA görüntülerini paylaşan Doğan şunu yazmıştı:

“Bursa’da 2 günde 21 hasta koronavirüs tedavisini tamamlayarak taburcu oldu.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X