Şunu biliyoruz… Başvuruları devam eden, hatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklamalarında “sürenin uzatılmayacağı” vurgusu yapılmasına karşın sürenin uzatılacağı beklentisi olan imar barışı uygulamasının çıkış kaynağı Bursa.
O başlangıcı da…
Dönemin Başbakan Yardımcısı olarak Hakan Çavuşoğlu yaptı ve sahada dinlediği çalışmaları Ankara’nın gündemine taşıdı. Çok konuşulan imar barışı işte böyle başladı.
Bununla birlikte…
İmar barışından yararlanmak için başvuranların karşılaştıkları sorunlar çıktı. AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu da tam bu noktada devreye girdi ve 3 kritik sorunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iletince özel düzenlemeler yapıldı.
Bir…
“Plansız alanlarda kalan yapılar için imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınarak cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi işlemlerinin yapılamayacağı gerekçesiyle işlemler reddediliyor” dedi.
Bunun üzerine…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tebliğle planlı-plansız alan ayrımı olmadığını duyurdu, yapı kayıt belgesiyle işlemlerin yapılabileceğini açıkladı. Tapu ve Kadastro müdürlüklerini de vatandaşın doğru bilgilendirilmesi için uyarısı.
İki…
“Yola cephesi olmayan yapılar için yapı kayıt belgesi alınarak cins değişikliği ve kat mülkiyeti işlemlerinin yapılamayacağı gerekçesiyle işlemlerin reddedildiğini” iletti.
Aynı şekilde, Bakanlık yine Tapu ve Kadastro müdürlüklerini uyarıp işlemlerin kabul edilmesini istedi.
Üç…
“Planlı ve plansız alanlarda yola tecavüzlü yapılar için imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınarak cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi işlemlerinin yapılamayacağı” gerekçesiyle reddedildiğini aktardı.
Haziran ayındaki tebliğ gereği başvuruların reddedildiğini gören, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uyarı üzerine “yola tecavüzlü yapılarda cins değişikliği ve kat mülkiyetine geçiş imkanı getirildiğini” anlatan genelge hazırladı.
O genelge de 12 Ekim’de yürürlüğü girdi.
Böylece…
Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iletilen imar barışıyla ilgili 3 kritik konu çözüme kavuştu.
İmar barışı ‘yolun altından’ doğdu
İmar barışının Bursa’dan kaynaklandığı, dönemin Başbakan Yardımcısı olan Hakan Çavuşoğlu’nun 25 Mayıs 2018 akşamı Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında yaptığı açıklamayla ortaya çıktı.
Çavuşoğlu şunu anlatmıştı:
2011 seçimlerinde sahaya indiğimizde, Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Millet, Fatih mahallelerinde insanlar evlerine elektrik, su, doğalgaz bağlanmadığını, okulları, parkları olmadığını, yollarının da asfaltlanmadığını söylediler.
Gözlemi önemliydi:
Bursa göç aldıkça büyüdü. Sanayimizin istihdam ihtiyacı da eklenince konut ihtiyacı karşılanamadı. Ne yazık ki, insanlar kaçak yapılarla sorunu çözmeye çalışırken devlet milletin hızına yetişemedi.
Akşener bölge illeri yönetimleriyle istişare için Bursa’ya geliyor
Görünen şu: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener özellikle 31 Mart yerel seçimini hedef alarak yeni bir yapı için teşkilat revizyonlarını sürdürürken, bir yandan seçim kazanacak belediye başkanları arıyor.
Bu süreçte…
Partisinin TBMM Grubu toplantılarındaki konuşmalarında verdiği mesajlarla dikkat çekiyor.
Ne var ki…
Parti kurucuları arasından istifaları da önleyemiyor.
İşte…
Böyle bir süreçte Akşener 4 Kasım Pazar günü Bursa’ya geliyor.
Gerçi…
Programı henüz taslak halinde, ama Bursa’da bölge illerinin il başkanları ve yönetimleriyle buluşup istişare yapmayı planlıyor.
24 Haziran seçiminden sonraki ilk Bursa ziyareti olan 4 Kasım programı, bölge illerinde yaşananların ele alınması yanında 31 Mart için izlenecek stratejinin de ele alındığı toplantı olacak.
Ancak toplantının yeri henüz belli olmadı.
Saadet’te il kongresi yoluyla yer değişimi
Saadet Partisi yerel seçim öncesi olağan il kongresiyle yeni dönemi başlatacak. 11 Kasım Pazar günü Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun katılımıyla yapılacak kongrede bir de yer değişimi bekleniyor.
Bu değişimle…
Son dönemlerde belediye başkan adayı olarak sürekli kamuoyu karşısına çıkan Gökhan Gerçek’in il başkanı, halen SP İl Başkanı olan Mehmet Atmaca’nın da 31 Mart’ta Büyükşehir Adayı olması bekleniyor.
Milletvekili, belediye ve ilçe başkanıyla TBMM’de Bursa kulisi!
Fotoğraf ilgi çekmeyecek gibi değil… Çünkü, TBMM’de milletvekillerinin oturum aralarında çıktıkları kulis neredeyse Bursa kulisi haline gelmiş.
Bir yanda…
Geçen dönem Başbakan Yardımcısı olan Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na sorunları anlatan Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik var.
Hemen yanlarında…
İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile Çevre Komisyonu Başkanvekili olan Bursa Milletvekili Müfit Aydın sohbet ediyorlar. 24 Haziran’da Bursa Milletvekili seçilen Zafer Işık ile Vildan Yılmaz Gürel ise yanlarında derin bir sohbete dalan Refik Özen ile eski milletvekili İsmail Aydın’ı izliyorlar.
Yine…
Eski milletvekili Zekeriya Birkan ile Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ve Osmangazi eski İlçe Başkanı Ali Yılmaz da tabloyu izliyorlar.
Yerelden yükselen ses: Olay 32 yaşında
Yıllarca siyasetçi ve spor adamı olarak Bursa’ya hizmet veren Cavit Çağlar 32 yıl önce Olay’ı kente armağan etti. Biz de Ekim 1990’da Yeni Gün’le kapısından adım attığımız Olay’da Şubat 1991’den beri her gün karşınıza çıkıyoruz.
Bir gazeteyi ilk gününden itibaren kentin sahiplenmesi pek görülmez, ama Olay’ı ilk gününden Bursa sahiplendi ve Türkiye’nin en büyük yerel gazetesi yaptı.
Yanı sıra…
Her defasında “Daha iyi gazete yapın” diyen Cavit Çağlar’ın desteğini ve deneyimini hep yanımızda gördük. Hep birlikte nice yıllara…