Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kadir Hoca uyarıyor: Aşıya ilgi ve rekor güzel, ama sakın gevşemeyin

Köşe Yazısını Dinle

Türkiye’de… Koronavirüs salgınına karşı 3 aşı çalışması var. Bunlardan biri; Bursa Uludağ Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü ve aşı firması VETAL paydaşlığında yürüyor.

Bu aşının FAZ 1 çalışmaları da Ankara Şehir Hastanesi’nde yapıldı.

İşte…

O çalışmanın içinde yer alan ve bugüne kadar hayvan aşıları alanında pek çok başarılı çalışmaya imza atan Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ’ın verdiği bilgileri 19 Mayıs günü bu sütunlardan aktardık.

BioNTech aşısının bollandığı, ancak Sinovac aşısı tedarikinin tüm açıklama ve verilen sözlere karşın yeniden kesilmesine karşın aşılama rekoru kırılan süreçte Kadir Hoca’ya gözlemlerini sorduk.

Söze…

“Aşı karşıtlığının azalması, insanların aşının önemini bilmesi ve bunun sonucunda aşı kuyrukları oluşması, hatta aşılama rekorları kırılması elbette çok önemli ve heyecan verici” diye başladı.

Sonra da şunu söyledi:

“Fakat, aşı olunca her şey bitmiyor. Oysa aşılama sonrası yollarda ve çarşılarda maskesiz dolaşanların arttığı görüyor. İşte bu çok tehlikeli.”

Nedeni şu:

“Elimizde, İngiltere’de saptanan yeni bir veri var. Bu veriye göre Hindistan varyantı virüsün bulaşma hızı çok yüksek. Hatta, ilk Çin’de ortaya çıkan orijinal virüsün iki katı hızlı bulaşıyor.”

Ardından…

“Bu durum şunun için önemli” dedi ve uyarısını yaptı:

“Evet aşılar yayılıyor, evet aşılama yaygınlaşıyor, evet kuyrukların oluşması çok güzel, ama sakın ha rehavete kapılmayın, gevşemeyin.”

Şunun altını çizdi:

“Aşıya talep çok iyi noktaya geldi. Fakat bunun gevşemeye yol açmaması lazım. Özellikle maskeyi çıkarmamak, mesafeyi korumak gerekiyor. Yeni virüsün iki kat hızlı bulaştığı hiç unutulmamalı.”

Çağrısı şu:

“Aşınızı yaptırın, maskenizi çıkarmayın, mesafenizi koruyun.”

 

Bursalı aşı için hedef yılsonu

Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ laboratuvar aşamasında içinde bulunduğu yerli aşı ile ilgili şu bilgiyi verdi:

“Laboratuvar çalışması sonrası klinik aşamasında aşı bizden çıktı. Bundan sonraki süreci Sağlık Bakanlığı yönetiyor.”

Şunu da vurguladı:

“Aşının FAZ1 çalışmaları Bakanlık kontrolünde Ankara Şehir Hastanesi’nde yapıldı. Sırada FAZ2 ve FAZ3 çalışması var. Yılsonunda da üretimin başlaması planlanıyor.”

 

Muharrem İnce Bursa’da beklediğinden fazla ilgi gördü, morali yükseldi

Açıkçası… Bursa’ya gelirken, Muharrem İnce de bu kadar ilgi göreceğini beklemiyordu. Otobüsüyle yaptığı şehir turu, Ulucami çıkışında çevresinde toplananlar, Kapalıçarşı’daki esnaf turu ilgiyi gösteren hareketlerdi.

İlgi çeken şu:

Muharrem İnce bugüne kadarki solda siyaset alışkanlıklarını kırarak hem Ulucami mesajı verdi, hem Bursa’daki merkez siyasetin merkezi kabul edilen çarşı esnafına seslenmiş oldu.

Yine…

Şehreküstü’ndeki Memleket Partisi İl Başkanlığı açılışı da yaklaşık 800 kişinin gelmesiyle beklenenden daha fazla ilgi gördü.

Açılışa…

CHP dışındaki muhalefet partileri Memleket İl Başkanlığı açılışına katılım sağlayarak ilgi gösterdiler. Üstelik bu katılım çoğunlukla il başkanı düzeyinde oldu.

Gelen notlara göre…

İlçe Başkanlığı’nı açmak için Mudanya’ya giden İnce burada da yoğun ilgi gördü.

 

Çevreci vekilden çevreci enerji ziyareti

AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın, siyaset öncesi bürokratlık döneminde Bursa İl Çevre Müdürü olarak görev yapıyordu. Halen de TBMM Çevre Komisyonu Üyesi olarak çevreyle bağını sürdürüyor.

Bu kapsamda…

Altınşehir’de yeni yerine taşınan Büyükşehir Belediyesi geçen dönem başkanı Recep Altepe’yi ziyaret etti ve yenilenebilir enerji alanında yürüttüğü çevreci enerji sistemleri ile ilgili bilgi aldı.

 

Mansur Yavaş ‘Türkiye’de ilk olacak’ dedi, ama ramazanda Bursa yaptı

Proje… Ramazan öncesinde, deneyimli Sosyal İşler Başkanı olarak AK Parti İl Başkan Yardımcısı Kevser Öztürk tarafından geliştirildi.

İhtiyacı olan ailelere ramazan kolisi yerine ihtiyaçlarını alabilecekleri kart verilmesi, alışverişin de esnafa destek için mahalle bakkalından yapılması düşüncesinin nasıl geliştiğini 23 Mayıs’ta bu sütunlardan duyurduk.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de bu özel projeyi Bakkal Amca adı vererek başarıyla uyguladı.

Sonrasında…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sahiplendi ve benzerini yapmaya çalıştı.

Şimdi de…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın açıklamasında karşımıza çıktı:

“Türkiye’de ilk olacak. 23 Haziran’da tanıtımı yapılacak kart projesiyle sosyal yardımlarda paket verme ayıbı ortadan kalkacak. İhtiyaç sahibi semt bakkalından istediğini alacak.”

Esinlenmek tamam da, bu iş proje aşırmaya dönüşmüş.

 

Kurulalı 2 ay oldu, ilk toplu sözleşmesini imzaladı

Selda Tekman uzun yıllar Türk Metal Bursa Kadın Kolları Başkanı olarak üyeleri için sosyal çalışmalar yaptı, etkinlikler düzenledi. 2 ay önce de yeni kurulan Türk Metal Bursa Şubesi başkanı atandı ve Türk Metal’in ilk kadın şube başkanı oldu.

Görülen o ki…

Tekman görevine çok hızlı başladı. İlk toplu iş sözleşmesini de, ikinci ayındayken Plus Kalıp işyeriyle imzaladı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X