Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kadir Hoca uyarıyor: Her şey bitmedi, maskeyi atmayın, aşıdan da kaçmayın!

Köşe Yazısını Dinle

Bugüne kadar… Pek çok aşı geliştirme programında yer alan Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, haziran ayında Hindistan varyantına karşı uyaran ilk bilim adamıydı.

Dün de…

Türkiye’nin önde gelen aşı geliştirme uzmanlarından Kadir Hoca’yı arayıp son durumu sorduk. Şu değerlendirmeyi yaptı:

“Aşılama oranlarının artması, Türkiye’de son derece iyi yönetilen bir ortam oluşturdu. Diğer ülkelere göre daha kolay tedarik hale gelen aşının değişik sağlık kurumlarına yayılması da erişimi kolaylaştırdı.”

Kaygısı şu:

“Önemli bir halk kitlesi aşılamaya ilgi gösteriyor. Fakat rehavet de başladı. Maske kullanımı ve sosyal ilişkilerde gevşeme var. Bu da, hastalığın kontrolü açısından son derece sakıncalı.”

Çok kritik uyarı yaptı:

“Okulların açılmasıyla sosyal hareketlilik de arttı. Toplu ulaşım, okul servisleri, yemekhaneler ve kafeteryalar hastalık bulaşması açısından odak hale geldi. Çok dikkatli olunmalı.”

Şunu vurguladı:

“Maske mutlaka takılmalı. Hatta gün boyu maske kullananlar en az iki kere değiştirmeli.”

Ardından…

“Aşılama programına girmeyen vatandaşlarımızın bir an önce aşılamaya başlanmasını öneriyorum” deyip şuna dikkat çekti:

“İlk dozu yaptıran vatandaşlarımız yeterli olmadığını bilmeli ve ikinci dozu zamanında yaptırmalı.”

Genelde…

Vatandaşın tartıştığı “hangi aşı” sorusuna Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ şu cevabı verdi:

“Türkiye’deki aşılar güvenli bulundu. İki doz Sinovac aşısı yaptıranların bir doz BioNTech aşısı olmasında sakınca yok. Bu durumda bağışıklığın çok daha yükseldiği görülüyor. Böylece inaktif aşı yaptıranlar da Delta varyantına karşı daha yüksek koruma seviyesine ulaşıyor.”

Şunu da önerilerine ekledi:

“Aşılamanın ilk başladığı dönemde aşı yaptıranların bağışıklığında bir miktar gerileme olabilir. O nedenle, üçüncü dozu öneriyorum.”

 

Aşı karşıtlarıyla ilgili radikal düşünce

Türkiye’nin önde gelen aşı geliştirme uzmanlarından BUÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ aşı karşıtları mitingi için şunu söyledi:

“Hafta sonu aşı karşıtlarının mitinginde hekimlerimizin emekleri hiçe sayıldı. Hakarete varan söylemler yalnızca hekimlerimizi değil, toplum vicdanını yaraladı.”

Düşüncesi radikal:

“Bu tür toplantılara izin verilmemeli. Bireysel ifade özgürlüğüne karşın, toplum için sınırlandırılmalı.”

 

Bozbey’den trafik eleştirisi: Çözümde yer almayan problemin parçası olur

Mustafa Bozbey… 31 Mart 2019 yerel seçiminden sonra ilçe gezileri ve mahalle ziyaretlerini sürdürmüş, ama genele duyurmamıştı.

Geçen hafta…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le görüştükten sonra açık siyasete döndü, düşüncesini paylaşmaya başladı.

Dün sabah da şu paylaşımı yaptı:

“Uzun bir aradan sonra okullar açıldı ve yüz yüze eğitim yeniden başladı. Ancak zaten keşmekeş olan Bursa trafiği iyice kördüğüm haline geldi. Kısacık mesafeyi kat etmek bile normalin 4-5 katı süre alıyor.”

Önerisi şu:

“Trafiği bir nebze olsun rahatlatmak adına Büyükşehir Belediyesi’nin acilen toplu ulaşımı ucuzlatması ve sefer sayılarını arttırması şart. Yoksa ulaştıramayan ulaşıma mahkûm olmaya devam edeceğiz.”

Önerisine Goethe’nin sözünü ekledi:

“Çözümde görev almayanlar, problemin bir parçası olurlar.”

 

Okullara gidip maske ve kolonya dağıttı

İzlenimimiz şu… Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, önemli özelliği vatandaşa yakın olma anlayışını seçimden sonra da sürdürdü.

Her fırsatta mahallelere giriyor, Yenişehirlilerin içine karışıyor.

Pandemi süreci başladığında maske üreten ilk belediyelerden biri Yenişehir Belediyesi’ydi. Başkan Davut Aydın bu kez de, ilçedeki okulların kapılarına gidip öğrencilere maske ve kolonya dağıttı.

 

Lale Hoca kızını evlendirdi, Kılıçdaroğlu ve Emine Örnek nikâh şahidiydi

Prof. Dr. Lale Karabıyık uzun yıllar eğitimci olarak hizmet etti, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde öğrenci yetiştirdi.

2015’ten beri de…

CHP Bursa Milletvekili ve CHP’nin Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak bu kez siyaseten hizmet ederken de en büyük desteği Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan alıyor.

Pazar günü…

Lale Hoca ve eşi Nezih Karabıyık farklı bir mutluluk yaşadılar. Çünkü, İstanbul’da sade bir törenle kızları Pınar’ı evlendirdiler.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kıydığı nikâhın şahitliklerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Bursa’nın eğitimcisi Emine Örnek üstlendiler.

Nikâhta…

CHP Bursa milletvekilleri Erkan Aydın ve Prof. Dr. Yüksel Özkan ile Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey de mutlu günlerinde Karabıyık ailesini yalnız bırakmadılar.

 

Öğrenci olarak geldi, damat olup kaldı

Adı Abdülaziz… Ülkesi Tanzanya’dan Bursa’ya üniversite okumaya geldi. Burada da Rümeysa ile tanıştı.

İki gencin…

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki nikâhlarında şahitliklerini de, davetlerini kırmayıp salona gelen eski Bakan Faruk Çelik yaptı.

Böylece..

Tanzanyalı Abdülaziz öğrenci olarak geldiği Bursa’da damat olup kaldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X