Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Kaplıca, yayla, mağara, şelale ve gölleriyle kırsal turizmi başlıyor

3 yıl öncesine kadar Büyükşehir Belediyesi sınırları, merkez ilçe kabul edilen ilçelerin sınırlarıydı. 2014 yerel seçimiyle bütünşehir uygulamasına geçilince, il genelinin tamamı Büyükşehir sınırları oldu.

İşte… 

O tarihten beri Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bir yandan asıl belediyecilik konuları ulaşım, altyapı gibi günlük yaşam sorunlarına çözüm ararken, diğer yandan sanayiden kültüre, eğitimden spora proje üretiyor.

Tüm bunlara kırsal projeleri de eklendi.

Açıkça söylemek gerekirse, Büyükşehir Belediyesi’nin son 2 yılda kırsal için yaptıklarını dinlerken adeta başımız döndü.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, BUSKİ, BESAŞ, Tarım A.Ş. eliyle yapılan hizmetler listesinde köylere yapılan göletler, sulama sistemleri yanında, kırsalda yaşamı geliştirmeye yönelik atılan adımlar var.

Örneğin…

Keles ve Yenişehir’e süt ürünleri tesisi yapılırken, bazı ilçelerde ithal düveler dağıtılıp hayvancılık destekleniyor. Ürün toplama merkezlerinden ürün kurutma alanları ve depolara, köylünün kendi üretimini yapacağı makinalar, ambalajlama tesisi ve yem yardımına, kardan çöken ağılların onarımına kadar her şey listede.

Toplantıda Altepe’nin çizdiği toplam 125 milyon liralık kırsala yatırım içinde, vitrine çıkarılmaya hazırlanan doğal güzellikler ve özellikler ilgimizi çekti.

Zaten…

Başkan Altepe de bu noktaya değinirken “kırsal turizmi” vurgusuyla yakın geleceğe yönelik yeni hedefler gösterdi.

Bu kapsamda…

Mustafakemalpaşa’nın Tümbüldek kaplıcalarına özel vurgu yapıp, İnegöl’deki Oylat tesislerinin güçlendirileceğini söyledi.

Yanı sıra…

Orhangazi’deki Keramet kaplıcalarının, Harmancık’taki Ilıcaksu termal tesisinin, Büyükorhan’daki Ilıca’nın, Orhaneli’ndeki Ilıcalı’nın, Keles’in ılıcalarının, Harmancık’ın bungalovlarının önemini anlatıp ekledi:

“Bunlara Bursa’nın doğal özellikleri olan mağaralar ve şelaleri eklemek gerekiyor. Henüz benim bile görmediğim mağara ve şelaleler var.”

Kafasındaki proje şu:

“Kendir, Kocayayla, Gököz yaylalarıyla Keles bölgesi ekolojik turizme hazır. Dağ yöresi için çıkış yolu olan turizmde bu yıl sonuç alınır.”

Hedefi de gösterdi:

“Yanı başımızda 15 milyonluk İstanbul var ve orada yaşayanlar kafa dinleyecek yer arıyorlar. Aradıkları ekolojik kırsal turizmi bizde. Araplar da her yıl Bursa’da 2 bin ev alıyorlar.”

Heyecanını da şöyle yansıttı:

“Bursa’da yaptıklarımızla öncü ve örnek olmaktan mutluyuz. Her şeyi kırsalın mutlu olması, herkesin yerinde yaşaması, yöresine sahip çıkması için yapıyoruz.”
 

2 özel proje: İpekçilik ve su fabrikası

 

İşletmeciliğini tarım A.Ş. üstlenene kadar 5 milyon lira zararda olan Bursa Kent Hali’nde zararın kapatılıp 5 milyon lira kâra geçildiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe iki de özel proje açıkladı.

Bir:

“Dünyanın başka yerlerinde de ipek üretiliyor, ama Bursa ipeği dünyada 1 numara. Canlandırmak için yaptıklarımız Türkiye ve dünyada ses getirdi.”

İki:

“Kestel’de 15 bin metrekare kapalı alanı olan su fabrikası inşaatı başladı. Günde 80 TIR ürün çıkacak. 6 aya kadar da üretime geçecek.”
 

Kırsala yönelik yeni üretim tesisleri yolda

 

Merkezden bakınca pek fark edilmiyor, fakat Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi dinlerken Bursa’nın tümüne Büyükşehir eli değdiğini anladık.

Destek projesi yapılmayan, kırsalda yaşamı kolaylaştıran proje geliştirilmeyen yer yok. Şimdi her bölgenin yapısına uygun kırsal kalkınma projeleri geliyor.

Örneğin…

Nilüfer’de Badırga’ya et ve et ürünleri, Orhangazi’de Gemiç’e zeytin işleme tesisi yapılacak. Gürsu Hali tarımsal ihracat merkezine dönüşürken Harmancık’ta ahşap oyuncak üretimiyle ekonomi canlandırılacak.
 

Alinur Aktaş’ın bir ayağı İnegöl, bir ayağı Doğubeyazıt’ta!

 

İnegöl Belediye Başkanı AlinurAktaş’la karşılaşınca, “Başkan nereden çıktı bu Doğubeyazıt görevi?” diye sormadan edemedik.

“Benim için de sürpriz oldu” dedi ve şunu söyledi:

“Ağrı Doğubeyazıt’ın HDP’li başkanı Rohat Özbay görevden alınıp, Kaymakam Ulaş Akhan kayyum atanmış. İnegöl’de kaymakam refikliği yapan Akhan’la birlikte başkan yardımcısı olarak görevlendirildim.”

Bu noktada…

Görev tebliğini kendisine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya’nın yaptığını vurguladıktan sonra kendisinin atanma nedenine yönelik düşüncesini dile getirdi:

“60 civarında kayyuma kalan belediye var. Genellikle kaymakamlar kayyum olarak atanıyor. Yardımcıları da büyük ilçelerin 3. dönem belediye başkanları arasından seçiliyor.”

Yapacağı görevi de şöyle açıkladı:

“5 arkadaşımızla birlikte, askerliğimi de yaptığım Doğubeyazıt’a gidiyoruz. Ayda en az 2 kez gitmemi istediler. Sanırım 1 yıl süresince bir ayağım İnegöl’de, bir ayağım Doğubeyazıt’ta olacak.”
 

Başbakan bozkurt selamı verirken Bursalı kadınlar oradaydı 

 

Canan Candemir Çelik, Tülin Erkal Kara ve Emine Yavuz Gözgeç milletvekili seçilmeden önce AK Parti İl Kadın Kolları Başkanlığı yaptılar. Tülin Erkal Kara şu an Üsküp Büyükelçisi olarak görev yapıyor. Gaziantep Milletvekili olan Canan Candemir Çelik ile Emine Yavuz Gözgeç ve Bennur Karaburun ise dün Bursa’dan gelen İl Kadın Kolları Başkanı Gülten Kapıcıoğlu ve yönetimini ağırladılar.

Bursalı kadınların katıldığı AK Parti Grup Toplantısı’nın sürpriziyse Başbakan Binali Yıldırım’ın bozkurt selamı oldu.

Böylece, iki parti arasındaki yakınlaşmaya Bursalı kadınlar da tanıklık ettiler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X