Gerçi… Söylerken ve yazarken köy demeye devam ediyoruz, fakat şu bir gerçek ki, 2014 yerel seçimlerinden bu yana köy diye bir yerleşim yok.
O seçimle…
Büyükşehir olan illerde, Büyükşehir Belediyesi sınırları il sınırlarına genişledi ve Bütünşehir oldu. Köy statüsünde olan yerleşimler de mahalleye dönüştü.
İlk anda…
Statüleri köyden mahalleye dönüşen yerleşimlerde yaşayanlar Büyükşehir ile tanışınca daha hızlı ve daha fazla hizmet alacaklarını düşünüp sevindiler.
Aslında…
Eskinin kırsaldaki köyü olan yeni mahallelerin pek çoğu beklediği hizmeti Büyükşehir’den gördü. Yolları asfaltlandı, camileri elden geçirildi, sosyal yaşamı geliştirecek adımlar atıldı.
Buna karşın…
Geçmişte bilmedikleri su faturası ile tanıştılar. Ayrıca atık su bedeli gibi, katı atık bedeli gibi ücretler gördüler. Oturdukları evler kent merkezlerindeki evlerle aynı standartta değildi, ama aynı standartta emlak vergisi tahakkuk ettirildi.
Sorun da tam bu noktada çıktı.
İşte…
Kırsal bölgelerdeki eski köyler ve yeni mahalleler için TBMM’de atılan önemli adımı, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç’tan öğrendik.
Söze…
“Kamu mali yönetimi ve kontrolü kanunuyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüp kabul ettik” diye başladı.
Sonra da…
Yeni düzenlemeyle ilgili kırsalda yaşayanlara güzel haberi verdi:
“Kabul ettiğimiz kanun teklifi; Büyükşehir Belediyeleri sınırları içinde yer alan kırsal yerleşim bölgelerine yönelik su ücretleriyle emlak vergilerinde indirim ve çeşitli kolaylıklar getiriyor.”
Sözlerine şöyle açıklık getirdi:
“Eskiden, köy oldukları dönemde bazı özellikleri vardı, ama mahalle olunca bunları kaybettiler. Şimdi bu durum telafi ediliyor.”
Yani…
Kent merkezleriyle aynı yaşam standardına sahip olmamalarına karşın, aynı altyapı ücreti ve vergiyi ödemekte olan mahalleye dönüşen köylere yasa değişikliğiyle bazı hakları iade ediliyor.
Baz istasyonlarına imar düzenlemesi geliyor
Zaman zaman… Mahalle aralarındaki baz istasyonları eylemlerle gündeme geliyorlar. Bunun yanında, cihazların yer aldığı kuleler de imar mevzuatı açısından sorun.
İşte…
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun görüştüğü kamu mali yönetimi ve kontrolü kanunuyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklifi bu imar durumunu yeniden düzenliyor.
Ayrıca…
Vakıf üniversitelerine de Tıp Fakültesi açma izni gelirken, OHAL kapsamında haklarında ilave tedbir uygulananlara itiraz hakkı tanınıyor.
AK Parti ilçe kongrelerine Ahmet Kılıç yorumu: Vatandaşın partisiyiz
Siyasette Gençlik Kolları’ndan yetişti… AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç aynı zamanda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev yaparken, Genel Sekreter Yardımcısı olarak da AK Parti Genel Merkezi yönetiminde bulunuyor.
Sohbetimizde…
17 ilçe kongrenin tamamına katılmış olmanın avantajıyla gözlemini paylaştı:
“Birlik ve beraberlik içinde tamamladığımız ilçe kongrelerimizde partimizin gücünü bir kez daha gördüm. Pek çok yerde, başka partilerin il kongrelerinden daha coşkulu ilçe kongreleri yaptık.”
Üzerinde durduğu şu:
“Hem tecrübeli, hem genç ve dinamik isimleri listelerde gördüğümüz bu kongrelerde tabanımız da mesajı aldı. Vatandaşımızın partisine ve Cumhurbaşkanımıza ne denli sahip çıktığı bir kez daha anlaşıldı.”
Mesajı diğer partilere:
“AK Parti’de zayıflama bekleyenler ve buradan çıkarım sağlamaya çalışanlar hiç umutlanmasınlar. Biz vatandaşın partisiyiz ve çok büyük bir aileyiz.”
Kılıç’a sorduk: İl kongresi ne zaman?
Sohbetimizde… AK Parti Bursa Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç’a, il kongresinin ne zaman olacağını sorduk.
Şu cevabı verdi:
“Türkiye genelindeki ilçe kongrelerimizin yüzde 80’ini tamamladık. İlçe kongrelerini bitiren illerin kongre planlamasını ise Genel Merkezimiz 15 Ekim’den itibaren yapacak.”
Şunu da vurguladı:
“Kongre takvimi hazırlamanın belli parametreleri var. Bunlar arasında, katılımı için Sayın Cumhurbaşkanımıza en uygun tarih de çok önemli.”
DSİ’den büyük atak: İlçe barajlarından Demirtaş kanaletlerine projeler
Onları… Milletvekili seçildikleri 24 Haziran 2018 seçiminden beri birlikte görüyoruz. AK Parti Bursa milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin, Refik Özen ve Zafer Işık yine birlikte DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’ı ziyaret ettiler.
Aslında…
DSİ geniş yatırım alanıyla hem kentlerin merkezini ilgilendiren, hem kırsalı kalkındırıp tarımı geliştiren kritik projeler yürütüyor.
Nitekim…
3 Bursa Milletvekili’nin ziyaretinde; DSİ’nin Bursa yatırımları masaya yatırıldı, projelerin mevcut durumu ve süreçleri ayrıntılı olarak ele alındı.
Konuşulanlar arasında…
Osmangazi’deki Demirtaş sulama kanaletlerinin kapalı sisteme dönüşmesi başta olmak üzere; Mustafakemalpaşa Çayı taşkın projesi, Kız Kayası Barajı, Döllük-Güllüce Sulama Hattı ile Karacabey Gölecik ve Yeşildere Barajı vardı.
Yanı sıra…
Gemlik’teki Büyükkumla Barajı Arıtma Tesisi ve isale hattı, Çol Göleti, Şükriye Barajı, Gölyaka-Dutluca projesi de vardı.
Bürokrasi hareketli: TSE’de nöbet değişimi
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ömer Berksun’un görevden alınıp araştırmacı atandığını meslektaşımız İhsan Aydın’dan okuyunca üzüldük.
Bize göre kurumun kapısını çiftçiye açan başarılı bürokrattı.
Bunun yanında…
Bursa bürokrasisinde sessiz sedasız bir değişim daha oldu. 4 yıldır TSE Bölge Koordinatörü olarak görev yapan Mithat Kaleoğlu’nun yerine vekaleten Mehmet Hüsrev atandı.
Hüsrev dün sabah Vali Yakup Canbolat’ı ziyaret ederek yeni görevine başladı.