Hafta başında… Meteoroloji yağmur haberi verdiğinde sevindik. Biraz yağdı, ama yeterli olamadığı gerçek.
Aslında…
Ocak ayının ortasına geldiğimiz şu günlerde yağışa sevinmek bile sıkıntının en büyüğü. Gelin görün ki, “Kurak geçen şu yazı atlatıp sonbahar yağmurları başladığında susuzluk tehlikesi biter” günlerinden kurak geçen kışa geldik.
En kötüsü…
Bursa’ya içme suyu için yapılmış iki barajımız boş. Onlara destek için yapılmış barajımızdan da 20 yıldır suyu getirmeyi başaramadığımız gibi, kentin içme suyunu sanayiyle paylaşma aşamasına geçtik.
İşte
Barajlarda siyasi tanıklığı olan Milli Eğitim ve Milli Savunma eski bakanı Turhan Tayan, aktif siyaset yaptığı günlerde konunun içindeydi. Şimdi de sade vatandaş olarak gelişmeleri izliyor.
Söze…
“Suyu kontrol altına almak, suyu tasarruflu kullanmak bir marifet, bir akıl işi, bir sorumluluk” diye başladı.
“Sudan ibaret Bursa bugün kuraklıkla baş başa” dedikten sonra bilgi ve deneyimiyle uyardı:
“Bursa 110 milyon metrekübü Doğancı Barajı’ndan, 40 milyon metrekübü Nilüfer Barajı’ndan ve bir o kadar da yeraltı sularından beslenir. Bu üç kaynak da tükenmek üzere.”
Üzerinde durduğu şu:
“Bursa’nın en büyük devlet yatırımlarından biri Çınarcık Barajı’nda şu anda 145 milyon metreküp su var. 20 yıldır bu suyun Dobruca Arıtma Tesisi’ne isale hattıyla getirilmesi bile bitirilemedi.”
Bu barajda, içinde yer aldığı süreci anımsattı:
“Çınarcık Barajı’nın 1995 yılı yatırım programına alınması ve ihale çalışmalarında alınterimiz ve imzalarımız var. Ne temel atma töreni yaptık, ne de hizmete açılış töreni yapıldı.”
Ardından…
“Bursa’nın en kötü şartlarda 21. yüzyılın ortalarına kadar su ihtiyacını karşılayacak bir tesis” dedi ve son 50 yılda yeraltı sularını sanayinin kontrolsüz kullanımına işaret etti.
Bakışı şu:
“Bu su kaynakları hepimizin ve gelecek nesillerin.”
Sanayiciye ‘deniz suyu’ çağrısı
Barajlar boş, yer altı suları azaldı. İçme suyu sorunu yanında tarımsal sulama sorunu da büyüdü.
Bu noktada…
Sanayicilere “sorumluluk” çağrısı yapan Milli Eğitim ve Milli Savunma eski bakanı Turhan Tayan öneri de getirdi:
“İş alemini, geri dönüşüm, deniz suyundan yararlanma ve daha az su kullanan teknolojileri araştırmaya davet ediyorum.”
Çağrısını…
“Bursa, Çınarcık Barajı suyuna muhtaç” diyerek tamamladı.
Demirel’li anılar ve Bursa’nın barajlarıyla Uluabat, Gölbaşı, İznik sulama projeleri
İnsanoğlu… Hızla toprağı ve havayı kirletti, iklim değişikliği yaşamaya başladı. Gelecek kaygıları da giderek artıyor.
Böyle bir süreçte Milli Eğitim ve Milli Savunma eski bakanı Turhan Tayan şunu anımsattı:
“Rahmetli 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 1968 yılındaki Adalet Partisi Büyük Kongresi’nde kürsüden Keban Barajı ve GAP projesinin önemini anlatırken ‘Su hayattır. Gün gelecek bir şişe su bir şişe petrolü geçecek’ demişti.”
Devam etti:
“Demirel’in temellerini attığı baraj ve sulama tesisleri törenlerini yapmış bir siyasetçi olarak Doğancı, Demirtaş, Nilüfer, Babasultan barajlarının şahidiyim.”
Tanıklık ettiği süreç için şunu ekledi:
“Rahmetli Demirel’in DSİ Genel Müdürü olarak Uluabat Sulama Projesi Gölbaşı Sulama Projesi, İznik Gölü Kuzey Sulaması’na verdiği hizmetleri bilmeyen yoktur.”
Saker’den trafiğe çare: Toplu ulaşım
Gerçi… Inrix’in 2022 ölçümleriyle hazırladığı trafiği en sıkışık kentler listesinde Bursa’nın gerilemesi moral oldu, ama fazlasını yapabilmek mümkün.
Nitekim…
1994-1999 dönemi Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker de, “Yazına küçük bir ek” notuyla deneyim paylaşımı yaptı:
“Kent içinde özel araba kullanmaktan vazgeçip, iyi düzenlenmiş aktarmalı toplu taşıma sistemini kullanmak trafik sorununu çözer.”
Deveci Armudu’nu dünyaya tanıtan Gürsu, Santa Maria patentini de aldı
Dünyanın… Pek çok meyvede olduğu gibi, en lezzetli armutları da bu topraklarda, Bursa Ovası’nda yetişiyor.
Nitekim…
Gürsu’da üretilen Deveci Armudu artık dünyanın tanıdığı bir lezzet ürünü haline dönüştü. Gürsu çiftçisinin yüzü de, yıllardır ihraç ettikleri Deveci Armudu’yla güldü.
İşte…
Bu nadide meyvenin coğrafi işaret tescilini yaptırıp patentini alan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez yeni bir hamle daha yaptı ve büyük bölümü Gürsu’da yetiştirilen Santa Maria Armudu’nun da coğrafi işaret tescili almasını sağladı.
Dahası…
Girişimlerini başarıya ulaştırıp patenti aldıktan sonra, Santa Maria armutlarıyla birlikte TBMM’nin yolunu tuttu ve kendisine destek olan AK Parti Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Atilla Ödünç. Refik Özen, Ahmet Kılıç, Osman Mesten’e teşekkür ziyareti yaptı.
Bursalı sanatçının Bursa’da sahne heyecanı
Murat Makar’ı… Yıllar önce Radyo S’te yayın yaparken tanıdık. Programı neşeliydi. Sonra, transfer olduğu İstanbul’da televizyon dizilerinde izleyip gururlandık.
Bursa’dan, hatta dağ yöresinden yetişen Murat Makar ilk defa çocuklar için standup hazırlayan sanatçı oldu.
22 Ocak’ta da, al bayrağımıza al rengini veren kanımızdaki alyuvarın gözünden hayatı anlattığı İçimde Hayat Var oyunuyla Nilüfer’deki Ekin sahnesinde olacak.