Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Korona mücadelesinde yeni yöntem: Her mahalle için ayrı denetim ekibi!

Nisan ayının ortasıydı… Koronavirüsün yaşamı etkilediği, pandemili günlerde Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci’ye sorduk:

“Kolay bulaşan virüslü bir hasta tespit ettiğinizde ne yapıyorsunuz?”

O da…

Önce virüslü hastayla temasta olanları evde takip adı verilen sistemi anlatıp, “Bu uygulamanın adına filyasyon diyoruz” dedi.

Açıkça söylemek gerekirse…

Korona mücadelesinde filyasyon uygulamasını ilk kez Dr. Ekinci’den o gün duyduk. Sistemi, temaslılar için neler yapıldığını ise İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkçı anlattı, biz de 16 Nisan günü bu sütunlarda yer verdik.

Bir hafta sonra da…

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca basın toplantısında açıklayınca Türkiye filyasyonu öğrendi. O günden beri de filyasyon kelimesi pandemiyle bütünleşti.

Pandemi mücadelesi o günlerden bugüne inişli-çıkışlı bir süreç yaşadı.

Vaka sayısı azaldığında toplumun başarısı kabul edip hep birlikte gururlandık. Fakat bu durum umursamazlığa dönüşünce pandemi yeniden hortladı.

Gerçi…

Açıklanan günlük tablolara göre vaka sayısının yeniden kontrol altına alındığı anlaşılıyor, ama son süreçte yeni bir uygulama da sessizce devreye girdi.

Onu da…

Sosyal medya paylaşımında “Mevlana Mahallesi İlçe Salgın Denetim Ekibi’mizi ziyaret ettik” yazan Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci’den öğrendik.

Yeni uygulama şu:

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle, koronavirüs mücadelesi kapsamında her mahalle için ayrı ayrı İlçe Salgın Denetim Ekibi oluşturuldu. Mahalle muhtarı ekip başkanı olurken; Milli Eğitim, Emniyet ve din görevlisi de ekipte yer aldı.

Organizasyonu İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılan Denetim Ekipleri, çalışmalarını filyasyon ekipleriyle koordineli olarak yürütüyorlar.

Buna göre…

Virüslü olup tedavisi evinde devam eden, ya da virüslüyle temas ettiği için evde karantinada kalması gereken kişilerin izolasyon kurallarına uyup uymadıklarını sürekli denetimle kontrol ediyorlar.

Bir anlamda…

Filyasyon ekiplerinin yaptıkları uyarıların yerine getirip getirilmediğini denetliyorlar. Uymayanlar ise, 900 liradan 3 bin 150 liraya kadar para cezası verilmesi yanında, adli işlem için de Savcılığa bildiriliyorlar.


Filyasyon rahatladı, vakalar düşüşe geçti

Uygulama… Yani İlçe Salgın Denetim Ekipleri adıyla her mahallede ayrı denetim ekibi oluşturulması İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yürürlüğe girerken, filyasyon ekipleriyle koordinasyonu ise İlçe Sağlık Müdürlükleri yapıyorlar.

Öğrendik ki…

Daha çok yeni olmasına karşın, mahallelerde oluşturulan İlçe Salgın denetim Ekipleri şimdiden başarılı sonuçlar almışlar.

Filyasyon ekipleri bu sayede rahatlarken, virüsün yoğun olduğu bölgelerdeki sıkı denetimler, yayılma hızını yavaşlatmış.


Dağda sevinç var: İlk Atıksı Arıtma Tesisi Harmancık’a yapılıyor

Gerçek olan şu… Bursa’nın güneydoğusunda yer alan dağ yöresi yıllardır unutulduğu için 4 dağ ilçesi her alanda geri kaldı. Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ilçeleri bugüne kadar çevre yatırımı görmedi.

Şimdiyse…

Dağ yöresinin ilk Atıksu Arıtma Tesisi için Harmancık’ta kollar sıvandı. Diğer ilçelerde kamulaştırmalar sonuçlanmadığı için, bu sorunu ilk çözen Harmancık, ilk arıtmayı alan ilçe oluyor.

Bir başka söylentiyi sormak için aradığımız Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş’ın sevinci ve heyecanı sesine yansıyordu:

“Büyükşehir Belediyemiz tarafından ihalesi yapılan ve 7 milyon lirasını Büyükşehir’in karşılayacağı 14 milyon liralık Atıksı Arıtma Tesisi için yer teslimini yaptık.”

Şunu özellikle vurguladı:

“Bize bu tesisi kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a ve destekleri için İl Başkanımız Ayhan Salman ile milletvekillerimize Harmancık adına teşekkür ediyorum.”


Dağ yöresi seracılığı öğreniyor

Kirazı ve çileği dünyada biliniyor, ama meyvecilik alanında dağ yöresi zayıf. Aynı şekilde tarla ürünleri açısından da sebze yetiştiriciliği arzu edilen oranda gelişemedi.

Ne var ki…

Şimdilerde sebze yetiştiriciliğinde sert iklim koşullarını aşacak yöntemler dağ yöresinde gündeme geliyor.

Bu kapsamda…

Keles’in Kocakavacık Köyü’nde kurulan serada inceleme yapan AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, ürün deneyimiyle bölgede seracılığın gelişmesi için neler yapılabileceğini de görüştü.


Dolu vurdu, olgunlaşma aşamasındaki zeytinler dallardan döküldü

Zor bir yıl geçiriyoruz… Dünyayı esir alan koronavirüsün yanı sıra, ülkemizde depremler, heyelanlar, seller, fırtınalar, su baskınları, dolu, kısacası her türlü doğa felaketi yaşandı.

Aşırı yağıştan…

Bursa Ovası yanında Yenişehir, Karacabey, Mustafakemalpaşa’da tarlaları su bastı. Dağ yöresinde kirazlar parçalandı.

Son olarak…

Salı günü yaşanan dolu felaketinden İnegöl, Gemlik, Orhangazi, Mudanya, Karacabey, Mustafakemalpaşa çiftçisi büyük zarar gördü.

Özellikle…

Gemlik sahil şeridindeki Küçükkumla, Büyükkumla, Narlı ve Kapaklı ile karşı sahildeki Mudanya köylerinde olgunlaşma aşamasındaki zeytini dolu dallardan döktü.

Doludan zarar gören tarım alanlarında inceleme yapan CHP Bursa Milletvekili ve tarımsal konularda Genel Başkan Danışmanı Orhan Sarıbal üç çağrı yaptı:

“Dökülen zeytinler yağlık olarak alınsın, dalda kalan zeytine iyi fiyat verilsin, çiftçinin mağduriyeti giderilsin.”


Son 3 kongre için özel hazırlık

AK Parti, cuma günü Orhangazi, cumartesi günü Osmangazi ve pazar günü de Yıldırım ile ilçe kongrelerini tamamlıyor.

Ne var ki…

Büyükorhan ve Mudanya’dan sonra Orhangazi’de de ikinci aday gündeme gelme olasılığına karşı AK Parti Genel Merkezi işi sıkı tutuyor.

Nitekim…

AK Parti Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir dün Bursa İl Başkanı Ayhan Salman ve teşkilat yönetimiyle yaptığı videokonferans görüşmesinde son 3 kongre hazırlıklarını konuştu.

Doğrusu, bu da ilk kez yaşanan bir gelişme oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X